Кои са забранените дати за църковни бракове през 2020 година?

Милена Митева
От Милена Митева февруари 21, 2020 10:16

Кои са забранените дати за църковни  бракове през 2020 година?

През 2020 г. има 95 дни, които не са разрешени за църковни бракосъчетания. Църковната практика по този въпрос се основава на разбирането, че свързването на мъжа и жената в брачен съюз е свято нещо. Църковният брак е „велика тайна”, която апостол Павел сравнява с връзката между Христос и Неговата Църква.
Първото правило, което засяга ограничаването на сватбите, е 52 правило на Лаодикийския събор (170 г.), което забранява провеждането на сватби и рождени дни през Великата Четиридесетница. Мотивите за това ограничение са, че дните на Великия пост са време на молитва, самовглъбяване и покаяние.
Поствизантийската практика на Константинополската църква е отразена в Типика на Константинополската църква, издаден през 1851 г. Там е отбелязано кога не се разрешават църковните бракове.
През месец януари единствената дата, в която не се допуска този ритуал, е 6 януари.
За февруари църковно бракосъчетание няма да се извършва на 2 и 22 число. Следващият месец март се очертава като месеца в който се забранява най-много дни за светото венчание. Единственият ден за този ритуал е 1 март. От тази дата нататък започва Четиридесетница, което значи, че от 2 до 31 март младоженци няма да могат да си обещаят взаимна съпружеска вярност в божиите храмове.
През месец април е Пасхална неделя и църковните бракове също са забранени от 1 до 21.
Обобщено: в продължение на 51 дни – от 2 март до 21 април, сключилите брак няма да могат да се венчаят.
През месец май само на 28-ми няма да се допуска сключване на църковни бракове. За месец юни църковен обред след сключването на граждански брак няма да се допуска на 6 и 7 юни.
Месец юли няма забранени дни за църковно бракосъчетание.
В началото на август започва Богородичния пост. Това означава, че началото на август поставя отново забрана. Тя ще бъде до 15-ти, включително. Датата 29 също е сред недопустимите.
През септември единствената дата, на която няма да се извършават ритуали, е 8 септември. Октомври няма забранени дати за църковни ритуали.
През ноември забранените дни са: 7, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21.
През последния месец от годината венчавки няма да се извършват от 20 до 31 декември.
По изключение и с благословението на митрополита може да бъде сключен църковен брак.
Брачният живот позволява на Бога да моделира душите на двамата съпрузи, разчупвайки чрез любовта и благодатта Си оковите на егоизма и създавайки от тях ново творение. В християнската религия семейството заема специално място, затова и Христос го благослови с присъствието. Не случайно той извърши първото Си чудо – да превърне водата във вино, именно на сватба – заради радостта на хората.
В старата църква „Св. Атанасий“ в Харманли най-много сключени бракове има през 1996 година – 29 броя.

снимка: Интернет

Милена Митева
От Милена Митева февруари 21, 2020 10:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 656 899 преглеждания