Кои са вредните навици, които пречат на дълголетието?

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 12, 2020 07:15

Кои са вредните навици, които пречат на дълголетието?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 42/926, година XVII, 6-12 ноември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Навиците, които имаме и които повтаряме всеки ден, оказват огромно влияние върху здравето ни. Вредните навици, някои от които на пръв поглед безобидни, могат сериозно да навредят на здравето ни и да намалят продължителността на живота ни.
Кои са навиците, които трябва да преустановите и изкорените, за да подобрите шансовете си за по-дълъг живот?

Премахнете вредните храни и закуски
Хранителната индустрия печели милиарди от производството и продажбата на готови пакетирани храни, солени и сладки.
Изкушението е голямо заради голямото разнообразие от вкусове. Повечето от тези храни съдържат ГМО продукти, трансмазнини и хидрогенирани мазнини, рафинирани въглехидрати, големи количества захари и подсладители, които подлагат тялото и метаболизма на истинско изпитание.
Избягвайте тези храни колкото се може повече. За предпочитане е да ги изключите напълно от менюто си. Те не ви носят никакви ползи, а само вреди.

Внимавайте с храната за вкъщи
Изкушението да си поръчате храна за вкъщи е голямо. Много често тези храни са вредни, пържени, наситени с мазнини и въглехидрати.
Храната, поръчана онлайн или по телефона, често е евтина и широко достъпна. Избягвайте я. Ако все пак поръчвате за вкъщи, гледайте храната да е приготвена от цели непреработени продукти. За предпочитане е сами да приготвяте храната си. Така ще сте сигурни какво съдържа и ще се предпазите от вредни съставки.

Използвайте по-малко сол
Излишъкът от натрий може да създаде здравословни рискове за намаляване продължителността на живота.
Ако слагате твърде много сол в храната, това повишава риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, задръжка на излишни течности, проблеми с бъбреците. Приготвянето на храната и контрола на влаганите в нея подправки и овкусители е най-добрият начин да се справите с излишъка от сол, който съкращава живота.

Спрете газираните напитки
Един много лесен начин да подобрите шансовете си за дълголетие е да ограничите или изключите газираните напитки. В тях се съдържат захари и изкуствени подсладители, които повишават риска от рак, диабет и сърдечносъдови заболявания. Затлъстяването, което се получава вследствие на прекалено много излишни празни калории, идващи от сладките газирани напитки, също води до намаляване на продължителността на живота.

Ограничете алкохола
Редовната употреба на алкохол води до потенциално скъсяване на продължителността на живота. Колкото и ползи да има от чашата вино, например, тя не трябва да присъства ежедневно в менюто ви. А още по-малко полезна става тя, ако надвишава това количество. Честата употреба на алкохол намалява продължителността на живота, тъй като води до сериозни увреждания в различни органи.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 12, 2020 07:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама