„Когато си сам в най- опасния район, осъзнаваш колко малка е цената на човешкия живот”

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2018 19:53

„Когато си сам в най- опасния район, осъзнаваш колко малка е цената на  човешкия живот”

Росен Андрей Охеда е пътешественик. Toй e poдeн в кyбинcкaтa cтoлицa Хaвaнa. Бaщa мy e кyбинeц, a мaйкa мy e бългapкa oт Хacкoвo, къдeтo имa мнoгo poднини. Дo 15-тa cи гoдинa живee и в Бългapия, и в Кyбa, a пocлe зaминaвa cъc ceмeйcтвoтo cи зa Рycия. Tpи гoдини yчи acтpoнoмия в Мocквa, нo зaвъpшвa тypизъм в Кaнaдa.
Повече oт 10 гoдини живee в ceвepнoaмepикaнcкaтa cтpaнa и дopи e кaнaдcки гpaждaнин. Признава, чe пpeдпoчитa cпoкoйcтвиeтo и кpacoтaтa нa Бългapия.
Гoвopи cвoбoднo пeт eзикa – бългapcки, aнглийcки, pycки, пopтyгaлcки и иcпaнcки. Той е обиколил 169 държави от общо 195 признати в ООН. Започнал да пътешества на 27-годишна възраст и от тогава, 18 години без прекъсване, обикаля света.

Разкажи кога и къде започна последното ти приключение по света?
Последното ми пътешествие беше в Западна и Централна Африка, едни от най-опасните райони на планетата, гъмжащи с многобройни смъртоносни вируси, един от който целият свят познава така нареченият Ебола вирус, който и до ден днешен е активен в някои от тези държави.

Колко държави посети и колко време продължи пътешествието?
За четири месеца прекосих 19 държави и оцелях в този съвсем не туристически район на планетата Земя. Пътуването соло из този район, по начина по който местните го правят, е предизвикателство, което аз бих препоръчал на всеки енергичен човек, търсещ огромна доза адреналин.

Какво ти хареса и какво – не? Кой беше най-яркият ти спомен в това пътешествие?
Харесaха ми усмивките, гостоприемството и позитивната енергия, с която са заредени тези бедни хора, въпреки трудната им съдба. Не ми харесва фактът, че в един от най-богатите на ресурси и полезни изкопаеми континент, огромният процент от хора живеят в нечовешка нищета и бедност. Именно поради трудните условия на живот един от най-опасните сухоземни преходи на планетата е районът от Южната част на Сиера Леоне до Северната част на Либерия. Никога няма да забравя чувството на уязвимост, което изпитах в този забравен от Бога район. На човек нищо и никога не му е гарантирано, но когато си сам на такова място, осъзнаваш колко е малка цената на един човешки живот.

Къде ще бъде следващото ти пътешествие, кога и колко време ще бъде?
За следващото ми голямо пътешествие съм си избрал район, на който пресичането му ще ми донесе голяма доза адреналин. Мисля, че ноември е перфектният месец за потегляне към Централна Америка. Четири месеца е време, в което бих могъл добре да се насладя на природата, хората и културата на този район.

Колко на брой станаха всичките посетени от теб държави?
За последните 19 години интензивно обикаляне из планетата Земя съм опознал 169 суверенни държави от тоталния им брой, който е 195 държави в момента. Живот и здраве и гигантска доза късмет, мисля че през следващите няколко години ще успея да посетя и оставащите 26 държави.

Как ще премине почивката ти в България?
Освен тренировките ми, каране на колело и планински преходи, смятам да продължа моята инициатива с посещенията ми по училищата в България, което правя вече трета година. Сигурен съм, че моите разкази за пътешествията ми ще вдъхновят не малко деца, които ще повярват в себе си и смело ще следват даже и най-трудните за осъществяване на пръв поглед мечти.

This slideshow requires JavaScript.

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2018 19:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 109 931 преглеждания