Кога и как да приемате витамини?

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2019 07:34

Кога и как да приемате витамини?

Акценти

  • Някои витамини се взимат след хранене, други - докато хапвате, а трети - на гладно

Свързани публикации

За подсилване на имунната система или за справяне с някакъв конкретен проблем, витамините са задължителни за здравето на организма. Знаете ли обаче кога и как да приемате витамини?
Оказва се, че не може да приемате витамини, когато ви хрумне, защото има шанс при неправилен прием тялото да не усвои полезните вещества. Някои витамини се взимат след хранене, други – докато хапвате, а трети – на гладно. За да извлечете максимално от полезното действие на витамините, е хубаво също да си създадете рутина и да ги пиете по едно и също време от денонощието.
Витамини за бременни
Обикновено представляват микс от витамини и минерали, които са необходими на бъдещата майка, за да предпазят матката от ранни контракции, за да подсилят тялото преди раждане или за да осигурят набор от полезни вещества, които недостигат на организма през този период. Най-често предписваните витамини и минерали за бременни са калций, желязо и фолиева киселина.
Най-подходящото време за прием е по обяд, защото тогава тялото ще усвои най-добре съставките. Желязото е препоръчително да се взема в комбинация с храни и напитки, богати на витамин С. Най-важното условие при приема на витамини за бременни е да бъдете постоянни и да ги пиете всеки ден, защото само така ще осигурите натрупване на полезните вещества в организма.
Мастноразтворими витамини
Наричат се така, защото се разтварят чрез мазнините в организма, а после, следвайки кръвообращението, достигат до органите и подпомагат ключови функции. Към тази група спадат витамин А, К, Е и Д. Хубаво е да се пият вечерно време с храната. Обикновено се натрупват в черния дроб, затова е важно да не прекалявате с дозите, защото може да нарушите функциите му.
Водноразтворими витамини
Абсорбират се в организма посредством водата в него. Приемат се сутрин на гладно, 30 минути преди хранене или 2 часа след хранене. Към тях спадат витамин С и витамините от група В.
Характерното за тях е, че тялото приема такова количество, от каквото се нуждае, а останалото изхвърля през урината. Важно уточнение за витамините от група В е, че обикновено тонизират организма и го зареждат с енергия, затова не трябва да се пият вечер – иначе има опасност да доведат до безсъние.
Когато приемате витамини, трябва да наблюдавате и храните, които консумирате. В плодовете и зеленчуците също има много витамини и минерали, които ако се комбинират с добавки, могат да доведат до предозиране.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2019 07:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.