Книгата „Завръщане“ – пътешествие в кръговрата на времето и спомена

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 07:55

Книгата „Завръщане“ – пътешествие в кръговрата на времето и спомена

Пътешествие, в което единственият водач е обичта и преклонението пред Отечеството. Така накратко може да се нарече наскоро отпечатаната книга “Завръщане“ на Ваня Вайчева от Свиленград.
Разказите и очерците, включени в сборника, са едно емоционално завръщане: към миналото на нашите деди, към свидния роден край. Вярна на тракийския корен в своето родословие, авторката води читателя към „китно село, сгушено в полите на Сакар планина, обикновено нефигуриращо на географските карти“. Ограбените от историята тракийски преселници го намерили напълно изгоряло и разрушено, направили си къщи от плет, пръти, глина и слама, за да могат да изкарат зимата. Учудващо е как са оцелели на това сурово място хората, постоянно тъгуващи за изоставените плодородни земи и спомени от незабравимата златна Тракия, пише Вайчева Така минават годините след преживените ужаси. В спомен за възрастните хора се превръща времето, когато детските им крака са газили тракийската земя с дъх на маслини, а после сакарската, корава като съдбата им. Отиващи си вече от този живот достолепни старци и старици населяват и други разкази, със спомена за далечното детство в изгубената завинаги Тракия, която никога вече не успяват да зърнат.
Читателят се връща още по-назад във времето в наситения с драматизъм разказ „Жената от реката“. Жена с фередже стои мълчаливо на брега на Марица. Покрай нея се изнизват бежански колони от волски коли, следвани от уморени и напрашени хора. Преследвани от озверели потери измъчените хора спират на брега, оглеждат се уплашено и се прекръстват преди на нагазят в пълноводната река. Поробена българка съм, насила потурчена, въздъхва горестно разбулилата се вече жена. Море да е, ще го преплувам. Този бряг е робството ми, отсреща е свободата, решително казва жената, останала сама срещу реката и срещу съдбата си.
Тракия присъства и в очерка за стария тракийски клуб, построен с оскъдните средства на щедри и сърцати бежанци, и украсен с голям портрет на Капитан Петко войвода в цял ръст. Впечатляващ беше войводата на този портрет, връща се в спомените си Вайчева. Винено червената му униформа грееше. Напетият калпак сякаш нарочно беше създаден за тази непокорна глава. Той гледаше право пред себе си, непризнаващ ничия воля освен народната -за свобода. Обагрен от емоции е и очеркът „Старата черква с училището“, от който лъха история и достолепие, звън на камбана и възрожденски дух.
„Марийке, бяла българко, досега беше българка, отсега бяла ханъмка“ – тази и други народни песни цитира авторката в разказа „Сълза Иванова“, вдъхновен от съдбата на ислямизираните българи и техните потомци, някои от които възвърнали се към православната вяра. Тя не крие тревогата си за бъдещето на България, докосва и до теми като житието на българи, живеещи извън Родината.
В циклично обединените разкази читателят се движи по границата между документалното и лиричнот. В страниците оживяват чувства, стремежи, страсти и съдби, нежни спомени за обичани хора и за малкия град .Емоционална, стоплена от неподправеност и сдържаност в изказа, книгата ни предлага превъплъщения на човечност и изстрадани житейски истини , така както ги е видяла авторката .
Ваня Вайчева е завършила библиотекознание и библиография в Библиотекарски институт в София, българска филология във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ и религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Публикувала е творби в централния и регионалния печат. Има награди от национални литературни конкурси.
„В памет на родителите ми“ е гласи посвещението на първата и книга.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 07:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.