Книгата „Завръщане“ – пътешествие в кръговрата на времето и спомена

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 07:55

Книгата „Завръщане“ – пътешествие в кръговрата на времето и спомена

Пътешествие, в което единственият водач е обичта и преклонението пред Отечеството. Така накратко може да се нарече наскоро отпечатаната книга “Завръщане“ на Ваня Вайчева от Свиленград.
Разказите и очерците, включени в сборника, са едно емоционално завръщане: към миналото на нашите деди, към свидния роден край. Вярна на тракийския корен в своето родословие, авторката води читателя към „китно село, сгушено в полите на Сакар планина, обикновено нефигуриращо на географските карти“. Ограбените от историята тракийски преселници го намерили напълно изгоряло и разрушено, направили си къщи от плет, пръти, глина и слама, за да могат да изкарат зимата. Учудващо е как са оцелели на това сурово място хората, постоянно тъгуващи за изоставените плодородни земи и спомени от незабравимата златна Тракия, пише Вайчева Така минават годините след преживените ужаси. В спомен за възрастните хора се превръща времето, когато детските им крака са газили тракийската земя с дъх на маслини, а после сакарската, корава като съдбата им. Отиващи си вече от този живот достолепни старци и старици населяват и други разкази, със спомена за далечното детство в изгубената завинаги Тракия, която никога вече не успяват да зърнат.
Читателят се връща още по-назад във времето в наситения с драматизъм разказ „Жената от реката“. Жена с фередже стои мълчаливо на брега на Марица. Покрай нея се изнизват бежански колони от волски коли, следвани от уморени и напрашени хора. Преследвани от озверели потери измъчените хора спират на брега, оглеждат се уплашено и се прекръстват преди на нагазят в пълноводната река. Поробена българка съм, насила потурчена, въздъхва горестно разбулилата се вече жена. Море да е, ще го преплувам. Този бряг е робството ми, отсреща е свободата, решително казва жената, останала сама срещу реката и срещу съдбата си.
Тракия присъства и в очерка за стария тракийски клуб, построен с оскъдните средства на щедри и сърцати бежанци, и украсен с голям портрет на Капитан Петко войвода в цял ръст. Впечатляващ беше войводата на този портрет, връща се в спомените си Вайчева. Винено червената му униформа грееше. Напетият калпак сякаш нарочно беше създаден за тази непокорна глава. Той гледаше право пред себе си, непризнаващ ничия воля освен народната -за свобода. Обагрен от емоции е и очеркът „Старата черква с училището“, от който лъха история и достолепие, звън на камбана и възрожденски дух.
„Марийке, бяла българко, досега беше българка, отсега бяла ханъмка“ – тази и други народни песни цитира авторката в разказа „Сълза Иванова“, вдъхновен от съдбата на ислямизираните българи и техните потомци, някои от които възвърнали се към православната вяра. Тя не крие тревогата си за бъдещето на България, докосва и до теми като житието на българи, живеещи извън Родината.
В циклично обединените разкази читателят се движи по границата между документалното и лиричнот. В страниците оживяват чувства, стремежи, страсти и съдби, нежни спомени за обичани хора и за малкия град .Емоционална, стоплена от неподправеност и сдържаност в изказа, книгата ни предлага превъплъщения на човечност и изстрадани житейски истини , така както ги е видяла авторката .
Ваня Вайчева е завършила библиотекознание и библиография в Библиотекарски институт в София, българска филология във Великотърновския университет „Св.Св.Кирил и Методий“ и религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“. Публикувала е творби в централния и регионалния печат. Има награди от национални литературни конкурси.
„В памет на родителите ми“ е гласи посвещението на първата и книга.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 07:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.