Кметове от три страни договарят сътрудничество

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 17, 2016 09:32

Кметове от три страни договарят сътрудничество

Акценти

  • Първият проект по който ще се кандидатства е „Синергия между хората, културата и природното наследство в общините Любимец, Ивайловград и Орестиада“
  • Вторият е „Развитие на туристическите богатства на региона“

Свързани публикации

На 13 февруари, в гр. Ивайловград се състоя среща на представители на общини от България, Гърция и Турция. Кметовете на Любимец – Анастас Анастасов, на Ивайловград – Дияна Овчарова, на Орестиада – Василиос Мавридис и представители на Община Буюк Каръщъран, дискутираха възможностите за сътрудничество през новия програмен период 2014 – 2020. Във форума взеха участие и представители на неправителствени организации, читалища.

След дискусии, ръководителите на пограничните общини подписаха споразумения за съвместна партньорска дейност.

Първият проект, по който ще се работи съвместно от новия програмен период по ТГС Гърция – България е с името „Синергия между хората, културата и природното наследство в общините Любимец, Ивайловград и Орестиада“. Водеща организация ще бъде община Любимец, а партньори – НЧ „Братолюбие – 1884”, община Ивайловград, НЧ „Пробуда 1914“ и Община Орестиада. В частта за община Любимец, дейностите по проекта включват цялостна реконструкция на зрителната зала и сцената на читалището.

„Развитие на туристическите богатства на региона“ е другият проект по Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция 2014 -2020. Той е по приоритетна ос 2 „Устойчив Туризъм“. Водеща организация е НЧ „Братолюбие 1884“, а партньори Община Любимец и Община Буюк Каръщъран, Турция.

В този проект се предвижда реконструкция и оборудване на общински музей в сградата на НЧ ”Братолюбие – 1884”, включващ раздели „Етнография“, „Археология“ и „История“.

Турските партньори ще реконструират каменният мост на Мимар Синан, построен още през XV век, който е с голяма културна и историческа стойност.

Срещата премина в конструктивен дух и с пожелания тези отношения да прерастнат от партньорски в приятелски.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 17, 2016 09:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 452 939 преглеждания