Кметът на Устрем Христо Илчев: „Проблемът с дървата за огрев в селото е решен“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2017 14:08

Кметът на Устрем Христо Илчев: „Проблемът с дървата за огрев в селото е решен“

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 28/59 14-20 юли 2017

Свързани публикации

Заслугата е преди всичко на директора на ДЛС (Държавно ловно стопанство) инж. Станимир Сотиров, казва кметът на най-голямото село в община Тополовград – Устрем, Христо Илчев и добави, че това е станало възможно и с разбирането и с подкрепата на кмета на общината Божин Божинов.
Ето какво каза господин Илчев: „Преди около месец, месец и малко, на съвещание при кмета на общината се бяхме събрани селските кметове. Там дойде и новият директор на ДЛС. Той показа голяма загриженост за снабдяването на населението от селата и общината като цяло с дърва за огрев, като подчерта, че е нелогично и ненормално, в община, намираща се сред Сакар планина, да има недостиг на дърва и да се правят списъци за снабдяването на хората.
На това съвещание господин Сотиров предложи нов вариант за добив и снабдяване на населението с дърва най-вече в селата, като това да става съвместно от кметовете, горските служители и хора – секачи, които да ги добиват от предоставени от ДЛС маркирани отдели за дърводобив по т.нар. такса „корен”. На нас кметовете, това ни се стори отначало „мисия невъзможна”, но ни бе оставено време да поразмислим.
Мислих няколко дни, колкото имаше до следващото събиране и реших да пробвам, въпреки че се нагърбвах с голяма отговорност – събиране на пари от хората, търсене и организиране на секачи и други още организационни неща.
На практика се получаваше нещо като някогашните участъци, макар и под малко друга форма. Господин Сотиров ни успокои на втората среща, че това е правено и на други места и няма нищо страшно, въпросът е веднъж да се завърти колелото, така да се каже.
За последно участък в Устрем бе даван през 2005 г., когато пак бях кмет. И ето дойде първата група секачи, за това много помогна зам.-директорът на ДЛС Тодор Дойчев. Добихме 320 куб. м дърва и от 11 юли започнахме да ги извозваме до домовете на хората. Първоначално ще носим по 5 кубика, за да може да се успокоят хората и по-нататък заявките им ще бъдат изпълнени изцяло.
Цената на дървата е същата, каквато е, ако си ги купиш от горското от Тополовград, само технологията на събирането и отчитането на парите е малко по-различна. Разбира се всеки си плаща транспорта отделно. Постоянно държим връзка и координация с нашия горски надзирател Георги Татаров, който е много организиран и точен и с който си помагаме много. На устремци са необходими около 1700 – 1880 кубика дърва, заедно и с хората от Планиново, за да бъдат задоволени нуждите им от отопление през зимата и смятам, че това ще направим навреме, защото още тази седмица влизат още две групи секачи в маркираните отдели, така че дървата ще се добият. Доколкото разбрах това е възможно, от нашето землище да стане и за селата Радовец и Срем, където за тази година няма предвидени широколистни отдели за добив.
Надявам се, че и колегите от другите села, като видят, че не е толкова страшно и невъзможно, също да опитат този вариант, с което да улеснят и работата на ДЛС – Тополовград, за снабдяването на града с дърва и както каза инж. Сотиров – през октомври месец да няма вече никакви списъци и хората свободно да могат да си закупуват нужните им дърва за огрев.
Накрая искам да изкажа голяма си благодарност на инж. Сотиров за разбирането и съпричастността и търсенето на варианти за подобряване на процеса на снабдяване с дърва.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 20, 2017 14:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама