Кметът на с. Лозен получи стипендия за научни постижения в областта на етнологията

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 25, 2017 09:52

Кметът на с. Лозен получи стипендия за научни постижения в областта на етнологията

Христо Янъков – най-младия и един от най-дейните кметове на населени места в Община Любимец, получи стипендия за научни постижения в областта на етнологията. Стипендията се отпуска на конкурсен принцип от Университета по библиотекознание и информационни технологии гр.София и е присъдена за издадения каталог „Традиционното народно облекло в Хасковския край“.
В съавторство с Розалина Гогова, Янъков участва активно в изработването на каталога, който представлява пълноцветно луксозно издание, включващо женско, мъжко и детско народно облекло от нашия регион. Финансиран е от „Програмата за субсидиране на проекти в областта на музейното дело“ на Министерството на културата.
Христо Янъков е Кмет на с. Лозен, Председател на НЧ „Просвета – 1925“, основател и организатор на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“, който се провежда ежегодно от 2010 г. насам. Още с първите издания на фестивала, Янъков печели доверието и моралната подкрепа на специалисти от Министерство на културата и Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, които го подкрепят и съдействат за провеждането на фестивала.
От дълги години, воден от любовта си към традиционния бит и култура на родния край, Янъков се занимава с издирвателска и проучвателна дейност. През 2016 г. Етнографски музей – Лозен, съвместно с Института за приложна музеология – гр.София, Регионален исторически музей гр. Хасково и Исторически музей гр. Харманли, представиха изложбата „Преоткриване на красотата“ – традиционното народно облекло в Хасковския край от края на 19 и началото на 20 век.
Няколко месеца, изложбата се радва на голям интерес от местни посетители и туристи от страната и чужбина, които не скриха възхищението си от красотата на традиционното народно облекло в нашия регион.

Дияна Атанасова
От Дияна Атанасова февруари 25, 2017 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.