Кметът на Хлябово Янко Богданов: „Кражбите продължават, хората са притеснени”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 7, 2016 10:12

Кметът на Хлябово Янко Богданов:  „Кражбите продължават, хората са притеснени”

Акценти

  • Сакарско ехо, брой 9/1505, година LXXXI, година XIV, 3- 10 март 2016

Свързани публикации

Г-н Богданов, Вие сте вече втори мандат кмет на селото, макар че първият не бе пълен. От къде и как се появи този бум на кражбите в селото от няколко месеца насам?
За съжаление това е факт, като броят на кражбите започна чувствително да се увеличава от месец октомври миналата година насам. За миналата година от октомври до края й имаме десет кражби, а от началото на тази година до сега вече станаха двадесет. Краде се всичко. Това, което са си харесали, това и вземат крадците. Като почнем от животни, домашни птици, строителни материали, ракия, медни проводници, тави, казани и бакъри, въобще всичко, което са си наумили или им е харесало. Това е предимно в наследствени имоти, в които хората ги няма, а такива в селото ни са около петдесет необитаеми имоти. Но изглежда там вече няма какво да се краде и стана и по-лошо. Започнаха да влизат в домовете на хората, независимо дали са млади, или стари обитателите им и то, когато те са там, нощно време.

А има ли някаква следа, някаква насока от къде идват крадците. Местни ли са или пристигат от някъде другаде?
От разследванията и разговорите, които имам с полицията, изводът е, че не са местни, но пък добре познаващи обстановката в селото. Предполагат, че може и да има някой местен, който да ги информира и насочва към домовете, които стават обект на кражбите. За една част от грабежите, тези на медни кабели, тави, казани и бакъри има съмнения, че може и да са дело на някои от 10-12 –те семейства на роми, които не са оттук, но са регистрирани в селото и вече доста години живеят в Хлябово. Но които и да са крадците, ясно е, че става дума за обиграни хора, които идват подготвени с инструменти, коли и всичко, което им е нужно. Те не се съобразяват и явно не ги е страх от нищо, нито от собствениците на имотите, нито от полицията. Предполага се че е група от 3-4 човека, а от проверките на полицията тук в село не може да се намери никаква следа, по която да се открие нещо и отнякъде да започне разкриването им. Много са обезпокоени нашите хора, като за някои кражби и си мълчат, било от страх, било от това подозренията им да се окажат неоснователни и да си навлекат разправии и неприятности. Имаме районен инспектор, който е от Тополовград и е непрекъснато тук. Самият той е силно притеснен от това масово крадене и полага усилия заедно с колегите си от управлението, но досега резултати няма. Интересно е, че в други кметства от общината, особено по поречието на Тунджа, няма сигнали за толкова кражби, вероятно защото там е редовно присъствието и на Гранична полиция. Но тук в нашия район – Хлябово, Българска поляна, Орлов дол, Светлина, Камена река, сме някак по-откъснати и затова крадците са толкова смели и нагли. Последната за сега кражба стана в събота /20 февруари/, като бе разбит един гараж и откраднати 60 м кабел и сандък с инструменти. Въобще, краде се всичко, на двама човека откраднаха по 300 л ракия.

Все пак не предвиждате ли някакви мерки, за да се овладее и спре това посегателство върху имотите на хората, а недай си боже да пострада и човек?
Това, което искам да направя на първо време и то с помощта на общинската ръководство, е да се изгради система за видеонаблюдение в селото. По-точно, да се поставят три камери на входно изходните краища на селото към Тополовград, Харманли и Орлов дол. Януари месец внесох докладна записка до кмета на общината с това предложение, но не знам дали е стигнала до него, тъй като не виждам включването на този въпрос в дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет. Освен това смятам да направя разговори и събрание с местните хора, евентуално да създадем някаква система за самоохрана. Но нещо трябва и ще се направи, защото кражбите продължават и хлябовци са силно притеснени.

Какви други проблеми имате в селото?
Те са от устройствен и инфраструктурен характер, които стоят и се трупат от години. Имахме среща с кмета на общината – господин Божин Божинов. В тази връзка искам да му благодаря за отзивчивостта и ангажираността му за решаването им в кратки срокове, където това е възможно и залагането на други за постепенно изчистване през мандата. Става дума за ограждането и почистването на гробищния парк, за детската площадка в центъра, за ремонта на някои улици в селото ни, за ремонта на сградата на кметството, за обезопасяване на уличното движение за пешеходци в центъра, за видеонаблюдението и за други важни неща за нашите жители. Надявам се и занапред, постепенно с помощта на общинското ръководство да ги отстраняваме и подобряваме обстановката в Хлябово.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 7, 2016 10:12
Напиши коментар

1 Коментар

  1. houp март 8, 21:36

    Прекрасно!!! Г-н Кмете на с. Хлябово, казахте „на всеослушание“, че полицията няма и идея кои са крадците – дали са от селото, дали имат информатори…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама