Кметът на Димитровград настоява за плавен ръст на цената на водата

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 4, 2020 12:33

Кметът на Димитровград настоява за плавен ръст на цената на водата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, # 46/930 година XVII, Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

За плавно нарастване на цената на водата за питейно-битови нужди в общината ще настоява пред МРРБ кметът на Димитровград Иво Димов. Той е зам.-председател на УС на НСОРБ и води разговори с министерството относно промените във ВиК сектора, които ще настъпят вследствие от одобрения вече бизнес план на ВиК-Хасково и очаквания нов Закон за водоснабдяването и канализацията.
По същество проектът на закона предвижда окрупняване и централизиране на отрасъла на принципа – една област, една асоциация, един ВиК оператор, една цена. Той ще е задължителен за всички общини, дори и за тези, които към момента отказват присъединяване към асоциациите.
„За Димитровград влизането към асоциацията по ВиК-Хасково ще гарантира европейско и национално финансиране на проекти по ВиК инфраструктурата, които се отлагат с години именно заради липса на средства. Общината се нуждае от 50 млн. лв. за ремонти и обновление на старата общинска мрежа в града и по селата, което се равнява приблизително на целия годишен общински бюджет. За да осигурим в следващите години този ресурс, ще трябва да разчитаме основно на европейско финансиране. В регионалното прединвестиционно проучване за общината са предвидени между 40-50 млн. лв. инвестиции в следващия програмен период”, заяви Димов.
По отношение на цената кметът коментира, че тя не е променяна от близо 10 години. „Нереално е да се мисли, че размерът й ще остане същият, предвид настъпилите за това време увеличения на разходите по осигуряване на ВиК услугите и на консумативи, ел.енергия, работна заплата и др. Затова настоявам пред МРРБ за плавен ръст на цената за общината в следващите от 5 до 10 години и очаквам писменото становище от МРРБ. Плавното покачване би било възможно дори и след приемането на новия Закон за ВиК”, бе категоричен Иво Димов. Той допълни, че ще подложи на обсъждане предложението си и в Общинския съвет.

Източник: DGnews

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 4, 2020 12:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 508 368 преглеждания