Кера Спирова: “Всички видове избори са важни за България”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2019 10:50

Кера Спирова: “Всички видове избори са важни за България”

Адв. Кера Спирова, председател на ОбС на БСП – Тополовград

Госпожо Спирова, готвите ли се за местните избори, които са най-важната задача за общинските организации, или приоритет сега са тези за Европейския парламент?
Всички избори са важни и разбира се, че се готвим. В събранията, които проведохме преди конгреса, това бяха едни от основните въпроси. Сега започваме нов цикъл от събрания в организациите ни по места, на които ще обсъждаме предложенията за листата от кандидати на партията за евроизборите. Това трябва да завършим на 13 март, когато на общинска конференция ще обобщим резултатите и ще направим конкретните поименни предложение до НС на БСП.
Другата ни задача е в събрания, срещи, разговори да убеждаваме хората, че трябва да се излезе и гласува, защото всичко, което се решава в Европа, пряко се отразява на живота в страната ни. Затова и трябва да се изберат хора, които имат смелостта и отговорността да поставят и защитават интересите на България. Конкретни имена не предлагаме за обсъждане, но смятам, че хората са достатъчно информирани, за да направят най-добрите предложения.
Що се отнася до местните избори, да така е, това е най-важната ни задача. На тези събрания ще бъде застъпен въпросът и за тях. Но тук ще става дума не за това кои поименно ще са кандидатите за кметове и съветници. Това ще стане след изборите за Европарламент.
Сега ще говорим и ще обсъждаме стратегията, ще преценяваме какви са възможностите – чисто партийни кандидатури, коалиция с кой и кого, търсене на най-добрия вариант най-вече за населението на общината и за партията, разбира се.
В общината, макар че са останали по-възрастни жители да живеят, те са разумни хора, които обаче трябва да бъдат убедени, че кандидатурите, които предлагаме, са най-добрите. И това е най-важната ни работа в периода преди изборите. Когато хората отидат до урните, те вече трябва да са убедени и да са наясно за кого ще гласуват и кой да ни представлява и в Европа, и на местно ниво.

Корнелия Нинова каза на конгреса ви, че, ако изборите са честни, БСП ще ги спечели със сигурност. Това нещо „честни избори” в България може ли да се случи?
Изборите в нашата страна, независимо дали са общински, парламентарни или европейски, никога не са честни. От началото на демокрацията всеки говори за честни избори, обществото вече е много чувствително на тази тема, но… толкова.
Дали изборите ще са с бюлетинно, машинно или някакво друго гласуване, винаги ще се намират начини да бъдат опорочавани. Само ако хората излязат масово да гласуват, може би ще се намалят възможностите за манипулиране на изборните резултати. Това обаче едва ли ще стане.

Какви са Ви впечатленията от 49-я конгрес на БСП, на който бяхте делегат? Имаше ли усещане за разделителни линии, конфронтация, раздор или обратното – всички са обединени около общата и голяма цел за сваляне на сегашното управление и спечелване на изборите, които идват подред или не съвсем, ако има предсрочни парламентарни?
Усещането беше, че конгресът е работещ, отношенията между делегати и ръководство и като цяло бяха позитивни. Чувстваше се удовлетворение от работата, която бе свършена преди форума. Става дума за основната ни дейност през този период – „Визия за България”, която доведе до приемането на този документ, за който бяха положени изключително много усилия от ръководството, структурите по места и от групата депутати на БСП.
Що се отнася до това имаше ли скандали, напрежение и т.н., искам да споделя едно мое лично мнение, че повечето от журналистите бяха абсолютно неподготвени какво да очакват от това заседание, а и не само от него, а изобщо в такива случаи. Когато си политически коментатор или репортер, би следвало поне да прочетеш Устава на съответната партия, в случая БСП.
Не можеш да очакваш скандали или напрежение по отношение на ръководство, т. нар. „вътрешна опозиция” или редене на листи за избори, когато това не е включено в дневния ред или пък уставно няма как да се промени този ред. Предположенията, че ще има напрежение и нагнетяване, които да изнервят цялостната обстановка и от там скандали, разцепление и т.н., просто не се оказаха верни.
В БСП всеки може свободно да изкаже своето мнение и доколко то е полезно и работещо преценяваме всички заедно.
Платен материал

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 15, 2019 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.