Кера Спирова: „Избирателите, като че ли не разбират и не оценяват ролята на Общинските съвети“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 25, 2019 06:23

Кера Спирова: „Избирателите, като че ли не разбират и не оценяват ролята на Общинските съвети“

Общински съветник в Общински съвет (ОбС) – Тополовград

Госпожо Спирова, Вие сте с дългогодишен опит като общински съветник, освен това имате и достатъчно политически опит. Как Ви се струва, не е ли принизена ролята на Общинските съвети като цяло в страната, не само в Тополовград?

Погледите на избирателите, които някак си по инерция гласуват за съветници, обикновено са вторачени изцяло в кмета на общината. Много от тях сигурно и не знаят с какви точно функции и отговорности са натоварени местните парламенти“?
Струва ми се, че сте прав. Имам три мандата като общински съветник в Общински съвет (ОбС) – Тополовград, и въз основа на наблюденията си бих могла да кажа, че като че ли наистина избирателите не разбират, или не оценяват ролята и значението на съветите. Общинските съвети трябва да са място, където се прави и отстоява политика и се взимат решения в полза на населението на цялата община. Дали ще са от управляващата, или опозиционните партии, дали ще са от БСП, ГЕРБ, друга партия или коалиция, те трябва да имат група съветници в ОбС на общината, която да бъде коректив и да отстоява позициите на съответната политическа сила. Това не значи, че трябва автоматично да се гласува против предложенията на кмета.
В тези три мандата като общински съветник мисля, че сме доказали като група, че можем да бъдем конструктивна опозиция на кмета, който е от друга партия или коалиция. Всички живеем в тази община и би трябвало всеки да има поглед върху нейното развитие. Да – Кметът е представител, да – Кметът организира изпълнението на решенията на Общински съвет, управлява имуществото, администрацията и изпълнява функциите, определени му със законите на страната. Но всички тези 17 съветници, колкото са в нашия ОбС, би трябвало да имат мнение по въпросите, които се разглеждат. Не може, следейки заседанията на съвета, обществеността да не разбере за какво иде реч в тях.
Не се четат докладните, както и проектите за решения в тях, няма разисквания, не се публикуват и текстовете на окончателно взетите решения. Дори да си „за“, би трябвало да кажеш защо ги подкрепяш, ако си „против“, би следвало да обясниш позицията си и кое точно не одобряваш – цялата докладна или части от нея и т.н. Да обосновеш своето предложение, ако имаш такова, и с какво то би подобрило повече положението в общината или по дадения въпрос. Не може заседание на Съвета с дневен ред от двадесет и две и кусур точки да свършва в рамките най-много на час и половина и никой от нас да не може да разбере какво се решава.
Развитието на цялото ни демократично общество, особено в последните десет години, налага модела на едноличната власт. Да вземем например парите на държавата, на данъкоплатците. Ние виждаме и чуваме как министър председателят Бойко Борисов казва: „Аз давам“. Всички обаче знаем, или би трябвало да знаем, че това е работата на Народното събрание със Закона за бюджета и преразпределение на излишъците в него. Пренесено в по-малък мащаб, в общините, това става по същия начин, призмата е изкривена. Навсякъде се казва: “кметът дава“.
Медиите също имат вина за това, те допринасят повечето от хората да не разбират ролята и значението на Общинския съвет. Ето и пример. Дори когато става дума за бюджета, за парите на общината, не съм чула и разбрала да има някакви предложения извън това, което предлага администрацията чрез кмета.. Това не е политика на съвета, това е политика на кмета на общината, на администрацията, която оглавява. В крайна сметка, дори и обществените обсъждания на бюджета са само формални, на тях присъстват представители на администрацията и някой селски кмет. И това определено е грешка.
Трябва да се мисли какви хора се предлагат в листите за общински съветници. Не само послушно да вдигат ръка „за“, „против“ или „въздържал се“ при вземане на съответните решения. Трябва да се мисли и дори в спора, в размяната на мнения да се избират най-добрите решения за общината, а не само и единствено това, което предлага кметът или ръководената от него администрация.
Когато става дума за местната власт, общинските съвети са мястото, където трябва да се решават, а не само регистрират решенията за цялостния живот в общината. Водещото не трябва да са едноличните решения на кмета, който и да е той, дори и формално гласувани в съвета. Това е смисълът на местното самоуправление, на местната власт. Затова има и Общински съвет, и Кмет на община. В много на брой закони има изискване за изграждане на обществени съвети, за да има взаимен контрол и взаимна помощ за най-доброто, което да се случва в общината.

Вие, като председател на ОбС на БСП, удовлетворена ли сте от представянето, от работата на групата съветници на партията през отиващия си вече мандат 2015/2019 г. на местната власт? Имате ли нужда от промяна?
Констатация на конференцията на общинската организация на БСП е, че ние на практика нямаме група съветници в ОбС – Тополовград, през мандата. Това е така, защото Райчо Райчев и Петко Костов (отскоро и Господинка Панайотова), които са избрани с коалиционната листа на БСП в местните избори от 2015 г., не се съобразяваха и съобразяват с водената от нас политика.
Третият избран, всъщност и водач на тази листа, е Добрин Парнаров, който е член на БСП и той официално не се е отричал от това. От едно известно време идва на заседания на ОбС на БСП, по-точно от свалянето на Васил Сяров като председател на Общинския съвет на общината. Искам да кажа и подчертая, че този акт не е инициатива на БСП и областният управител правилно върна първото решение на съветниците. То бе взето въз основа на една политическа декларация, която няма отношение към работата на ОбС и неговия председател и не може да служи като мотив за освобождаването на председателя на съвета.
За второто разглеждане за освобождаването на Васил Сяров бе внесена докладна записка, която перфектно характеризира дейността на ОбС – Тополовград, през този мандат.
Няма Наредба на съвета, която да е приета и да не е атакувана от прокуратурата. Не върната от областния управител, а атакувана от прокуратурата! Това говори за ниското качество на подготовката на съветниците в настоящия ОбС.
В този мандат БСП на практика няма представител в този орган, БСП има принципи за работата си със съветниците, изработва се обща политика, която следва да бъде изразявана на заседанията.
През целия този мандат, с изключение на въпроса за затварянето на училищата, ние нямахме изработена друга обща позиция. Тогава господин Парнаров сам поиска да го задължим да гласува „против“ затварянето на училищата, но въпреки това не го направи, а гласува „въздържал се“.
Инициативите, които той предприема в ОбС – Тополовград, не са съгласувани с ОбС на БСП. Те са негово лично представяне. Предложението му за освобождаването на Васил Сяров и подкрепата му за избирането на Пламен Минчев за председател не са съгласувани със социалистките и са ярък пример от цялата му поредица еднолични действия през този мандат. Затова сега ще подходим много внимателно и отговорно при подбора на кандидатите и реденето на листата за съветници. Целта ни е да могат в ОбС да влязат подготвени, мислещи за общината, формиращи отговорна група съветници; хора, съобразяващи се с интересите на жителите на общината и политиката на БСП на общинско равнище.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 25, 2019 06:23
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Цецо Асансьоро юли 25, 09:15

    Разбираме, че и вие сте получили апартаменти в София.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 268 219 преглеждания