Катерина Михайлова: „Пламъкът на рока гори в мен и няма как да бъде изгасен”

Милена Митева
От Милена Митева юли 24, 2017 12:56

Катерина Михайлова: „Пламъкът на рока гори в мен и няма как да бъде изгасен”

Катерина Михайлова е на 18 години, ученичка в 12 клас в СУ „Неофит Рилски“ – Харманли. В свободното си време обича да се занимава с музика, спорт, да прекарва време със семейството и приятелите си, да чете книги, да рисува и снима. Тя спечели най-голямата награда от Рок феста в Харманли.

От кога се занимаваш с музика?
Свиря на китара от 4 години. От малка музиката ме влече, съчинявам си разни песнички, но след като хванах китарата, всичко се промени. Започнах да записвам и свои неща и се надявам да достигнат до възможно най-много хора.

Коя е първата песен, която написа и на кого я посвети?
Както казах, като по-малка мислех толкова много песнички и стихчета, че не си спомням вече кога, какво, как и за кого… Първата, която записах и наистина се превърна в завършена песен, обаче беше „Куче бездомно“. Не е посветена на определен човек и всъщност е доста тъжна и дълбока песен, въпреки че на пръв поглед за много заглавието звучи комично.

Какво изразяваш с песни си – сбъднати или несбъднати мечти?
С песните ми основно изразявам тъжни чувства, послание към скъп човек или бунт и желание за промяна, така че, може да се каже, че се отнасят за все още несбъднати мечти.

Защо избра този стил музика?
От както се помня слушам рок и метъл музика, за което съм изключително благодарна на родителите си, които ми показаха кое е стойностното още преди да мога сама да го оценя. Цялата рок култура, историята, музикантите, атмосферата по концерти и фестивали – толкова е пленително! Можеш да срещнеш изключително интелигентни и добри хора в тези среди.
Харесвам и много други стилове музика. Не е важно какъв е стилът, а дали самото произведение ти харесва, какво е посланието и как ти въздейства. Пламъкът на рока обаче гори в мен и няма как да бъде изгасен.

Била ли си на други изяви с конкурсен характер? Печелила ли си награди?
Благодарение на огромната подкрепа на всички, харесали песента ми, тя е на трето място по популярност в „Рок Трамплин“, оглави класацията „Черната овца“ за месец март и отбеляза рекорд по гласове за всички времена! Не можех да повярвам като ми съобщиха – изключително признание.

Представи се с авторска песен, разкажи ни за нея? Как я написа, откъде се вдъхнови?
Авторската ми песен се казва „Pull Me closer“, в превод „Дръпни ме по-близо“. Много хора са ме питали как пиша музика, как се случва магията, кое ме вдъхновява…
Трудно е да се обясни. Понякога човек е завладян от толкова чувства, толкова мисли, които искат да излязат навън. В такива моменти аз хващам китарата и се освобождавам от всичко – в един такъв момент бе създадена и „Pull me closer“. Дори не знам как се е случило, как емоциите доскоро дълбоко вътре в мен, са се трансформирали в нещо, до което може да се докосне всеки. Конкретно в тази песен се говори за любов, за изгарящото желание да бъдеш до някого. Като че дава възможност тайно да надникнеш в онзи интимен свят, който двама влюбени създават за себе си и в който никой друг не може да проникне.

С какво смяташ, че се открои от останалите изпълнители на сцената?
Възхищавам се на всички участници във фестивала, особено на талантливите момичета с огромни гласове, които представиха толковатрудни за изпълнение песни. Аз не съм много умел инструменталист, нито толкова добра певица. Отличи ме може би авторската песен, която, за моя голяма изненада, вече доста хора си тананикат, дори са научили текста!

Какво означава за теб присъдената от журито на рок феста награда?
Признание е, въпреки че много по-важни за мен са споменатите вече неща: това че песента е харесвана от хората и подкрепата на близките ми. Разбира се, в журито имаше компетентни музиканти и съм поласкана от оценката им. Радвам се за наградата – благодарение на нея хората ще могат да се насладят на качествен запис, на завършен продукт.

Смяташ ли да се занимаваш професионално с музика?
Никога няма да се откажа от музиката. Винаги ще ме съпътства в живота, но не мисля, че някога ще се занимавам професионално с това. Обожавам я, но дали магията няма да се изгуби ако се превърне в професия? Чрез музиката си просто искам да оставя късче от себе си, да отпратя моето послание към света, да докосна…

Издай ни някои от плановете си за бъдещето си в музикален и личен план?
Имам доста авторски песни, а сте чували само една или две. Ще продължа да записвам и да ви представям все нови и нови неща. Следващата година ще бъде доста тежка, като се има предвид, че е последната ми в училище и предстоят матури и кандидатстудентски изпити. Затова и музиката ще остане леко на заден план, но всичко по реда си.

С какво са свързани мечтите ти?
(смее се) Доста труден за мен въпрос – разговаряте с най-големия мечтател и изкусен летец в облаците. Мечтая за много неща. Стремя се с всеки следващ ден да се развивам все повече, за да постигна най-съкровените си желания. Опитвам се да отсея наистина важните за мен неща, за да поема уверено към тях.

Какво ще си пожелаеш?
Пожелавам си да се справя с всичко, което ми предстои, и да постигна това, което съм си поставила за цел. В музикален план се надявам музиката ми да докосне и да повлияе на възможно най-много хора.

Милена Митева
От Милена Митева юли 24, 2017 12:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама