Картографска експедиция направи нова карта на Странджа

Сакар нюз
От Сакар нюз април 24, 2016 17:29

Картографска експедиция направи нова карта на Странджа

Акценти

  • Издаването на картата ще улесни местната власт, държавните, общинските и частните икономически субекти, туристическите информационни центрове и музеи, представителите на туристическия бизнес, гражданите и гостите на региона от страната и чужбина.

Свързани публикации

Завърши картографската експедиция в Странджа, организирана от „Геопан“, Бургас и „КартГео“, Троян – членове на Българската картографска асоциация. Нейна цел бе да създаде съвременна европейска туристическа карта на Странджа в М 1:110 000. Експедицията бе осъществена в продължение на осем месеца с подкрепата на Областна администрация  – Бургас, Югоизточно държавно предприятие – Сливен, Регионална дирекция по горите – Бургас и странджански общини.

Картата представя площ от 7 356.8 кв. км. В нея са отбелязани пълните географски граници на Странджа планина на територията на България (3204.5 кв. км) и значителна част от планината на турска територия. Включена е и акватория на Черно море. Новият картографски продукт отговаря на всички изисквания на клас Европейски туристически карти.

В осъвременения си вариант картата – дипляна представя 3 760 кв. км от Бургаска област. В нея са 8 общини Средец, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, както и значителни части от общините Бургас, Карнобат и Камено.

В Ямболска общините са Болярово и Стралджа.

Детайлно е представен старобългарският пограничен вал „Еркесията“, природният парк „Странджа“ и почти цялото Странджанско черноморско крайбрежие – от протока Форос до н. Инеада.

Новата картата на Странджа съдържа данни за изградената инфраструктура и за туристическия потенциал на региона, дава подробна общогеографска информация за територията и акцентира ефективно функциониращата днес туристическа инфраструктура, оценените културни забележителности и исторически места, установените защитени територии, актуалните административни граници и др. Гърбът на картата включва рекламно-информационни карета, в които са представени избрани дейности, райони или отделни общини, акцентирани са защитени територии или значими културни и природни обекти.

Издаването на картата ще улесни местната власт, държавните, общинските и частните икономически субекти, туристическите информационни центрове и музеи, представителите на туристическия бизнес, гражданите и гостите на региона от страната и чужбина. Тя създава надеждна картографска основа, улесняваща трансграничните проекти между двете съседни държави – Република България и Република Турция.

По решение на Българска картографска асоциация, картата се издава с логотипа на: INTERNATIONAL CARTOGRAPHIC ASSOCIATION за Международната година на картата, 2015-2016, обявена от ООН.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 24, 2016 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.