Картографска експедиция направи нова карта на Странджа

Сакар нюз
От Сакар нюз април 24, 2016 17:29

Картографска експедиция направи нова карта на Странджа

Акценти

  • Издаването на картата ще улесни местната власт, държавните, общинските и частните икономически субекти, туристическите информационни центрове и музеи, представителите на туристическия бизнес, гражданите и гостите на региона от страната и чужбина.

Свързани публикации

Завърши картографската експедиция в Странджа, организирана от „Геопан“, Бургас и „КартГео“, Троян – членове на Българската картографска асоциация. Нейна цел бе да създаде съвременна европейска туристическа карта на Странджа в М 1:110 000. Експедицията бе осъществена в продължение на осем месеца с подкрепата на Областна администрация  – Бургас, Югоизточно държавно предприятие – Сливен, Регионална дирекция по горите – Бургас и странджански общини.

Картата представя площ от 7 356.8 кв. км. В нея са отбелязани пълните географски граници на Странджа планина на територията на България (3204.5 кв. км) и значителна част от планината на турска територия. Включена е и акватория на Черно море. Новият картографски продукт отговаря на всички изисквания на клас Европейски туристически карти.

В осъвременения си вариант картата – дипляна представя 3 760 кв. км от Бургаска област. В нея са 8 общини Средец, Созопол, Приморско, Царево, Малко Търново, както и значителни части от общините Бургас, Карнобат и Камено.

В Ямболска общините са Болярово и Стралджа.

Детайлно е представен старобългарският пограничен вал „Еркесията“, природният парк „Странджа“ и почти цялото Странджанско черноморско крайбрежие – от протока Форос до н. Инеада.

Новата картата на Странджа съдържа данни за изградената инфраструктура и за туристическия потенциал на региона, дава подробна общогеографска информация за територията и акцентира ефективно функциониращата днес туристическа инфраструктура, оценените културни забележителности и исторически места, установените защитени територии, актуалните административни граници и др. Гърбът на картата включва рекламно-информационни карета, в които са представени избрани дейности, райони или отделни общини, акцентирани са защитени територии или значими културни и природни обекти.

Издаването на картата ще улесни местната власт, държавните, общинските и частните икономически субекти, туристическите информационни центрове и музеи, представителите на туристическия бизнес, гражданите и гостите на региона от страната и чужбина. Тя създава надеждна картографска основа, улесняваща трансграничните проекти между двете съседни държави – Република България и Република Турция.

По решение на Българска картографска асоциация, картата се издава с логотипа на: INTERNATIONAL CARTOGRAPHIC ASSOCIATION за Международната година на картата, 2015-2016, обявена от ООН.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 24, 2016 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама