Кармични показатели в рожденния хороскоп

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 3, 2017 06:16

Кармични показатели в рожденния хороскоп

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой8/39, 24 февруари – 2 март 2017

Свързани публикации

Кармата е великия вселенски закон за причината и следствието, за провопропорционалното въздаване за извършени действия в миналото и възстановяване на космическото равновесие. В астрологията е видна чрез определени показатели в хороскопа, по които може да се разчете.

Съществува идея, че целият хороскоп „говори“ за кармата на човека.

Различните астролози и астрологични школи отчитат различни астрологични фактори. Сред тях обаче има няколко, които са общоприети.
На първо място това са Лунните възли. Те са Северен лунен възел- наричан в индийската астрология, а и популярен като Раху, също Главата на дракона и Южния Лунен възел съответно Кету, Опашката на дракона. Те не са реални небесни обекти, а концентрация на енергия, точки на пресичането на еклиптиката- пътя на Слънцето и Лунната орбита. Отстоят един от друг точно на 180 градуса, на една линия, в един й същ градус и минута, в противоположни знаци. Движат се в посока обратна на другите небесни тела и правят един цикъл за осемнадесет и половина земни години. Най-общо Северният възел е посоката, главната задача и целта ни за настоящия живот, а Южния е натрупаното „богатство“ от минали животи/видно и от символите им по-горе, Южния е с формата на съд, който образно казано е пълен, а Северния-обратно/. Приема се , че в младежките си години човек е под силното влияние на Южния възел, а вече в една по-зряла възраст се приближава към Северния. Последният е с природата на Юпитер, т.е. има разширяващо, развиващо и облагородяващо действие, а Южния с природата на Сатурн, има свиващо и ограничаващо влияние.
Общожитейската и конструктивна позиция към тях е да се възприемат на принципа на махалото. От една страна в него е вплетена сила и динамика, от друга има два полюса-ляв и десен, между които протича движение. Човек идва от миналото с някакъв потенциал-прилив, за да се оттласне от него-отлив и отиде към бъдещето- прилив. Задържането обаче при Южния възел, който е зона на комфорта, на приятното и удобното , на познатото и близкото задържа развитието. Вярно е, че той е като кошница с блага и нашето несметно богатство, но придържането към тях прави така, че животът ни спира своето развитие, няма еволюция и прогрес, напредък и развитие. Често го определят и като Ахилесовата пета-нашето най-слабо и уязвимо място. Това, към което трябва да се стремим в сегашния си живот се определя от Северния възел. Той е като фар в бурно море, който осветява пътя ни. Свързан е с трудности, с препятствия, които обаче развиват душата ни, издигат я на по-високо еволюционно ниво. В хороскопа на всеки един човек

възлите са разположени в два от 12 зодиакални знака,

например Южен в Близнаци и северен в противоположния знак Стрелец и отново в два опозиционни дома, например 5-11, с което допринасят за значимостта им, дават фокус на житейската ни мисия. Северният възел с неговото разположение много точно, конкретно и категорично ни показва какъв е урокът ни. Несъобразяването с това условие поставя индивида в заплетени и неразрешими от гледна точка на човешката логика ситуации.
От планетите за кармичния статус на човек яснота внася и Луната. Нейното разположение по знак, дом и аспектите й в хороскопа показва последните ни натрупани опитности, миналото ни в космически смисъл, не само в настоящия ни живот. Оттук и тя е показател за трайно установените ни и закрепени навици, предпочитания, от начина по който протича ежедневието ни, както и за безсъзнателните ни склонности и привички. Това е така тъй като Луната е отражателна планета и носи спомени и отпечатък за миналите ни преживявания.
Сатурн, наричан Учителят или дори Лорда на кармата също е кармичен показател.

Неслучайно планетата се асоциира със суровост, строгост и сериозност.

Кармата е изпитание далеч от блясъка и фойерверките. Нейните уроци са трудни. Позицията на Сатурн в наталния хороскоп винаги е свързана с някакво „старо“, стаено неудовлетворение, болка, страх, страдание или ограничение. Трудностите на Сатурн са именно ситуациите, в които ни поставя, за да се себенадмогнем. Особено когато преминава в движението си през Слънцето ни или прави други трудни аспекти с важни планети. Нейният цикъл е 29 години, т.е в рамките на един човешки живот най-често има 2,3 по-рядко 4 цикъла.
Друг кармичен фактор това е Лилит, Черната Луна. В митологията това е първата жена на Адам-изкусителката, дръзнала да се постави редом до него, независима и свободолюбива. В резултат на това Лилит бив. изгонена от Рая, а нейното място както всички знаем се заема от Ева.

В астрологията е фиктивна точка на натрупване на енергия,

отново не е реално небесно тяло. Това е апогея на лунната орбита, т.е. най-отдалеченото място на Луната от Земята. Нейният цикъл е девет години. В хороскопа според дома и знака показва минали прегрешения, злоупотреби, слабости и не толкова морални действия на човека. Тя е показател за проблеми по дома, в който се намира, един вид е отрицателен фактор, който ще отнема. Човек ще се разплаща там и е най-добре да дава доброволно. По Лилит често вървят т. нар. кармични заболявания. По-голямата част от тях не са сериозни, но причиняват дискомфорт. Преработването на Черната Луна, т.е. един вид осъзнаването на вредното поведение веднага рефлектира в чисто здравословен план и се подобрява тонуса на организма. За компенсация има и Бяла Луна- Селена, която е символ за нашите добри дела от минали животи, които „идват“ сега при нас под формата на благословии.

Астероидът Хирон открит през 1977 година е белег за рана

нанесена ни в минал живот, наше запаметено слабо място, което сега отново ни подтиква да се занимаем с него и да го трансформираме. Най-често раните са душевни, свързани са с любовната карма. Цикълът на Хирон е 50, 7 години.
В самия хороскоп дванадесетия дом е описание на кармата ни. Знакът на върха /куспидата/ на дома, планетата управител и къде се намира в хороскопа, планетите в дома и техните аспекти разказват историята на предишните ни същестувания.
Отчитат се и т.нар.интерсептирани, т.е. Заключени в дом на хороскопа знаци. Например на върха на първи дом е Близнаци, а на втори не е следващия знак Рак, а последващия- Лъв. В този случай се казва ,че Рак е заключен, но такъв ще бъде и срещуположния Козирог в седми дом. Тук мнението на астролозите се раздвоява-според една част те са показател за реализация на човека в по-късна възраст, според други са отработени опитности и не трябва да им се отделя внимание. Така или иначе обаче тъй като са извън нормата, те правят впечатление и им се обръща внимание при тълкуването за допълнителни подсказки по темата за кармата.

Ретроградните планети са друг кармичен показател.

Най-често в хороскопите има от 1 до 3 ретроградни планети. Ретроградно е привидното обратно движение на дадена планета. И тъй като се движи назад най-простото обяснение, е че ни връща към нерешени от миналото съществени и значими задачи, проблеми, един вид като поправителен изпит. Ретроградни могат да бъдат всички планети без Светилата- Слънцето и Луната , те имат само директен ход. Ретроградността се отбелязва с „R“ след символа на планетата.
Тъй като информацията по темата е обширна, а и различна за всеки човек, може да си набавите необходимата за вас като извадите кармичните фактори от Вашия хороскоп и прочете повече по въпроса. Изброените по-горе кармични фактори са най-важните. Освен тях има и второстепенни.
Как да се справяме с кармата, как да преодоляваме нейните предизвикателства, как да отработваме изпитанията? Първо – различаваме ги по силната емоционалност, по интензивността на чувствата, по усещането за силно привличане, въвличане, дори „всмукване“ в дадена ситуация, към хора или във взаимоотношения.

Те сякаш изникват от нищото, препречват пътя ни и не можем да ги заобиколим.

Второ- най-адекватното поведение е на осъзнаване, на задаване на въпроса: Защо ми се случва всичко това? , на осмисляне и разбиране-Какво е посланието или поуката?
Трето- въпросът с кармата има винаги индивидуално решение. Дори да се повтаря стара ситуация или взаимоотношения с човек от минал живот важно е как Вие я отработвате, отговорността е лична. И една и съща ситуация може да бъде решена успешно от единия участник и така кармата за него да се нулира, но от другия да не се реши успешно.
Важни са също любовта към себе си и Любовта в глобален, универсален смисъл, т.нар. безусловна любов. Защото в случая няма никакво значение кой е прав и кой е виновен, няма полза и от логически доводи, аргументи и спорове, от стремежите на Егото да покаже колко е велико, знаещо и всесилно. Силата на Любовта е тази, коята разтваря кармичните наноси, натрупвания и остатъци, излекува ги и ни освобождава от тях.
Кармата е път към себепознание, към развитие и еволюция. Кармата я посрещаме със смирение и я изпращаме с благодарност!

Благополучна и щастлива седмица!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 3, 2017 06:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама