Кармични показатели в рожденния хороскоп

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 3, 2017 06:16

Кармични показатели в рожденния хороскоп

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой8/39, 24 февруари – 2 март 2017

Свързани публикации

Кармата е великия вселенски закон за причината и следствието, за провопропорционалното въздаване за извършени действия в миналото и възстановяване на космическото равновесие. В астрологията е видна чрез определени показатели в хороскопа, по които може да се разчете.

Съществува идея, че целият хороскоп „говори“ за кармата на човека.

Различните астролози и астрологични школи отчитат различни астрологични фактори. Сред тях обаче има няколко, които са общоприети.
На първо място това са Лунните възли. Те са Северен лунен възел- наричан в индийската астрология, а и популярен като Раху, също Главата на дракона и Южния Лунен възел съответно Кету, Опашката на дракона. Те не са реални небесни обекти, а концентрация на енергия, точки на пресичането на еклиптиката- пътя на Слънцето и Лунната орбита. Отстоят един от друг точно на 180 градуса, на една линия, в един й същ градус и минута, в противоположни знаци. Движат се в посока обратна на другите небесни тела и правят един цикъл за осемнадесет и половина земни години. Най-общо Северният възел е посоката, главната задача и целта ни за настоящия живот, а Южния е натрупаното „богатство“ от минали животи/видно и от символите им по-горе, Южния е с формата на съд, който образно казано е пълен, а Северния-обратно/. Приема се , че в младежките си години човек е под силното влияние на Южния възел, а вече в една по-зряла възраст се приближава към Северния. Последният е с природата на Юпитер, т.е. има разширяващо, развиващо и облагородяващо действие, а Южния с природата на Сатурн, има свиващо и ограничаващо влияние.
Общожитейската и конструктивна позиция към тях е да се възприемат на принципа на махалото. От една страна в него е вплетена сила и динамика, от друга има два полюса-ляв и десен, между които протича движение. Човек идва от миналото с някакъв потенциал-прилив, за да се оттласне от него-отлив и отиде към бъдещето- прилив. Задържането обаче при Южния възел, който е зона на комфорта, на приятното и удобното , на познатото и близкото задържа развитието. Вярно е, че той е като кошница с блага и нашето несметно богатство, но придържането към тях прави така, че животът ни спира своето развитие, няма еволюция и прогрес, напредък и развитие. Често го определят и като Ахилесовата пета-нашето най-слабо и уязвимо място. Това, към което трябва да се стремим в сегашния си живот се определя от Северния възел. Той е като фар в бурно море, който осветява пътя ни. Свързан е с трудности, с препятствия, които обаче развиват душата ни, издигат я на по-високо еволюционно ниво. В хороскопа на всеки един човек

възлите са разположени в два от 12 зодиакални знака,

например Южен в Близнаци и северен в противоположния знак Стрелец и отново в два опозиционни дома, например 5-11, с което допринасят за значимостта им, дават фокус на житейската ни мисия. Северният възел с неговото разположение много точно, конкретно и категорично ни показва какъв е урокът ни. Несъобразяването с това условие поставя индивида в заплетени и неразрешими от гледна точка на човешката логика ситуации.
От планетите за кармичния статус на човек яснота внася и Луната. Нейното разположение по знак, дом и аспектите й в хороскопа показва последните ни натрупани опитности, миналото ни в космически смисъл, не само в настоящия ни живот. Оттук и тя е показател за трайно установените ни и закрепени навици, предпочитания, от начина по който протича ежедневието ни, както и за безсъзнателните ни склонности и привички. Това е така тъй като Луната е отражателна планета и носи спомени и отпечатък за миналите ни преживявания.
Сатурн, наричан Учителят или дори Лорда на кармата също е кармичен показател.

Неслучайно планетата се асоциира със суровост, строгост и сериозност.

Кармата е изпитание далеч от блясъка и фойерверките. Нейните уроци са трудни. Позицията на Сатурн в наталния хороскоп винаги е свързана с някакво „старо“, стаено неудовлетворение, болка, страх, страдание или ограничение. Трудностите на Сатурн са именно ситуациите, в които ни поставя, за да се себенадмогнем. Особено когато преминава в движението си през Слънцето ни или прави други трудни аспекти с важни планети. Нейният цикъл е 29 години, т.е в рамките на един човешки живот най-често има 2,3 по-рядко 4 цикъла.
Друг кармичен фактор това е Лилит, Черната Луна. В митологията това е първата жена на Адам-изкусителката, дръзнала да се постави редом до него, независима и свободолюбива. В резултат на това Лилит бив. изгонена от Рая, а нейното място както всички знаем се заема от Ева.

В астрологията е фиктивна точка на натрупване на енергия,

отново не е реално небесно тяло. Това е апогея на лунната орбита, т.е. най-отдалеченото място на Луната от Земята. Нейният цикъл е девет години. В хороскопа според дома и знака показва минали прегрешения, злоупотреби, слабости и не толкова морални действия на човека. Тя е показател за проблеми по дома, в който се намира, един вид е отрицателен фактор, който ще отнема. Човек ще се разплаща там и е най-добре да дава доброволно. По Лилит често вървят т. нар. кармични заболявания. По-голямата част от тях не са сериозни, но причиняват дискомфорт. Преработването на Черната Луна, т.е. един вид осъзнаването на вредното поведение веднага рефлектира в чисто здравословен план и се подобрява тонуса на организма. За компенсация има и Бяла Луна- Селена, която е символ за нашите добри дела от минали животи, които „идват“ сега при нас под формата на благословии.

Астероидът Хирон открит през 1977 година е белег за рана

нанесена ни в минал живот, наше запаметено слабо място, което сега отново ни подтиква да се занимаем с него и да го трансформираме. Най-често раните са душевни, свързани са с любовната карма. Цикълът на Хирон е 50, 7 години.
В самия хороскоп дванадесетия дом е описание на кармата ни. Знакът на върха /куспидата/ на дома, планетата управител и къде се намира в хороскопа, планетите в дома и техните аспекти разказват историята на предишните ни същестувания.
Отчитат се и т.нар.интерсептирани, т.е. Заключени в дом на хороскопа знаци. Например на върха на първи дом е Близнаци, а на втори не е следващия знак Рак, а последващия- Лъв. В този случай се казва ,че Рак е заключен, но такъв ще бъде и срещуположния Козирог в седми дом. Тук мнението на астролозите се раздвоява-според една част те са показател за реализация на човека в по-късна възраст, според други са отработени опитности и не трябва да им се отделя внимание. Така или иначе обаче тъй като са извън нормата, те правят впечатление и им се обръща внимание при тълкуването за допълнителни подсказки по темата за кармата.

Ретроградните планети са друг кармичен показател.

Най-често в хороскопите има от 1 до 3 ретроградни планети. Ретроградно е привидното обратно движение на дадена планета. И тъй като се движи назад най-простото обяснение, е че ни връща към нерешени от миналото съществени и значими задачи, проблеми, един вид като поправителен изпит. Ретроградни могат да бъдат всички планети без Светилата- Слънцето и Луната , те имат само директен ход. Ретроградността се отбелязва с „R“ след символа на планетата.
Тъй като информацията по темата е обширна, а и различна за всеки човек, може да си набавите необходимата за вас като извадите кармичните фактори от Вашия хороскоп и прочете повече по въпроса. Изброените по-горе кармични фактори са най-важните. Освен тях има и второстепенни.
Как да се справяме с кармата, как да преодоляваме нейните предизвикателства, как да отработваме изпитанията? Първо – различаваме ги по силната емоционалност, по интензивността на чувствата, по усещането за силно привличане, въвличане, дори „всмукване“ в дадена ситуация, към хора или във взаимоотношения.

Те сякаш изникват от нищото, препречват пътя ни и не можем да ги заобиколим.

Второ- най-адекватното поведение е на осъзнаване, на задаване на въпроса: Защо ми се случва всичко това? , на осмисляне и разбиране-Какво е посланието или поуката?
Трето- въпросът с кармата има винаги индивидуално решение. Дори да се повтаря стара ситуация или взаимоотношения с човек от минал живот важно е как Вие я отработвате, отговорността е лична. И една и съща ситуация може да бъде решена успешно от единия участник и така кармата за него да се нулира, но от другия да не се реши успешно.
Важни са също любовта към себе си и Любовта в глобален, универсален смисъл, т.нар. безусловна любов. Защото в случая няма никакво значение кой е прав и кой е виновен, няма полза и от логически доводи, аргументи и спорове, от стремежите на Егото да покаже колко е велико, знаещо и всесилно. Силата на Любовта е тази, коята разтваря кармичните наноси, натрупвания и остатъци, излекува ги и ни освобождава от тях.
Кармата е път към себепознание, към развитие и еволюция. Кармата я посрещаме със смирение и я изпращаме с благодарност!

Благополучна и щастлива седмица!

Радка Димитрова
От Радка Димитрова март 3, 2017 06:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.