Караяньови се събраха за трети път на родова среща в с. Поляново

Ива Вангелова
От Ива Вангелова ноември 16, 2019 15:02

Караяньови се събраха за трети  път на родова среща в с. Поляново

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #42/171, 15-21 ноември 2019 г.

Свързани публикации

„Бог богува, род след род съществува, семейства Караяньови во веки ще съществува“, казаха на родовата си среща събралите се от Караяньовия род. Потомците му дойдоха за трета година в с. Поляново. Срещата се състоя на 9 ноември, събота и на нея присъстваха около 80 човека – малки и големи, по четири поколения от семейство. Най-малка бе 3-годишната Даниела Боева, а най-възрастната – прабаба й, на 86 години.
При миналото събиране те взеха решение да направят чешма и бяха събрали пари за това. Но тъй като водата е негодна за пиене, със средствата се извърши частичен ремонт на подовата настилка в църквата с ламинат.
На последната си среща също събраха пари и всички единодушно решиха те отново да бъдат вложени за църквата, в знак на продължението на рода Караяньови.
На празника беше сготвен курбан за здравето на целия род. Майсторът му бе Димитър Желязков – Албенски, а отец Максим го освети с водосвет.
За доброто настроение на роднините се погрижи организаторката Желка Янакиева. Веселието бе голямо, както за младите, така и за старите, извиваха се кръшни хора и накрая на никой не му се тръгваше.
Създадоха си родова група в социалните мрежи, за да комуникират по-лесно и си направиха обща снимка за спомен. На финала си пожелаха през лятото на 2020 г. отново да се съберат и родът да продължи да се сплотява.Родът на Караяню съществува повече от 300 години. Селището, където е живял, се намира между Горната кория и дерето Малкоча. Неговото имение е било 28 декара. Това място сега носи името Горните юртя. То се състояло от десетина къщи със сламени покриви, приличало по-скоро на овчарски колиби. Съпругата на Кара Яню била не само работлива, но умна и добра жена.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова ноември 16, 2019 15:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.