Кандидат кметовете в Тополовград – кой колко и от кого

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 21, 2015 06:40

За предстоящите на 25 октомври избори за местни органи на самоуправление е любопитно да видим каква е ситуацията при кандидат-кметовете. За първи път на избори се явяват: Васил Сяров от ГЕРБ, Димитър Димитров от АБВ и Хараламби Мочев от НФСБ. Съответно последните две политически сили за първи път издигат свои кандидати за общината. Досегашният кмет Божин Божинов, кандидат за втори път, е издигнат от същата местна коалиция (МК), която сега е с по-съкратено име – само „Възраждане”, вместо досегашното „За Възраждане на община Тополовград”.

За втори път на избори като кандидат се явява и Елко Карачолов, но докато през 2011-та това бе от името на ЕНП /Европейска народна партия”, то на тези избори зад него стои МК ”За община Тополовград”.
Пъстра и шарена е картината при кандидатите за селски кметове. Да започнем от Българска поляна. Там след прекъсване от няколко мандата отново ще се избира кмет, вместо да се назначава наместник. Кандидатите са четирима: Валентин Радичев от ГЕРБ, Станка Стратиева от МК „Възраждане”, Соня Желязкова от партия „Никола Петков” и Радостин Илиев от АБВ.
В с. Хлябово за трети път /всъщност ако включим частичните избори за четвърти/ се явява досегашният кмет Янко Богданов и всеки път от различни партии, коалиции или независим. Останалите Бистра Гърбова от ГЕРБ, Петър Георгиев от МК ”Възраждане” и Георги Божков от АБВ са за първи път.
В с. Орлов дол досегашният кмет Красимир Костов се явява за четвърти път и то от различни партии или коалиции. Злата Андронова – МК ”ЗА” и Гергана Георгиева – АБВ за втори път, от различни партии. За първи път Петър Величков – ГЕРБ и Живко Митев – НФСБ.
В с. Орешник досегашният кмет Тодорка Арнаудова се явява за втори път – през 2011 г. от ЕНП, сега от МК „ЗА”, Радко Атанасов отива за четвърти път на избори, все от различни партии, като този път е от МК „Възраждане”, Атанас Тодоров – явява се за втори път – през 2007 г. като независим, сега от АБВ. Първопроходец в тази сфера е Живко Петков от ГЕРБ.
В с. Капитан Петко войвода – един, единствен кандидат Тодор Димитров – сега от МК „Възраждане”, бил е кандидат и когато селото имаше право на избор, тогава от друга партия.
В с. Мрамор – Васил Василев, досегашният кмет се явява за втори път от ЕНП, сега в МК „ЗА”, Димитър Георгиев – АБВ е за втори път кандидат от различна партия. Останалите кандидати – Живка Христова – МК „Възраждане” и Димитър Тодоров – ГЕРБ – ще търсят подкрепата на избирателите за първи път.
В с. Устрем – Христо Илчев, два мандата кмет, е отново и то за четвърти път устремен към поста, ту от СДС, ту от ГЕРБ, Михаил Петров – четвърти опит с различна подкрепа, Иван Клюнков – трети път, сега от МК ”Възраждане”, а преди от БСП. Сегашният кмет Димитър Нейков през 2011 г. бе от „Възраждане”, а сега от НФСБ, Ганка Татарова – 2011 г. – ЕНП, сега МК „ЗА” и за първи път Марин Палазов от АБВ.
В с. Радовец – Жана Георгиева Недялкова – НФСБ, Василка Георгиева Желязкова – АБВ, Желязка Иванова Попова – МК ”Възраждане” са за първи път кандидати. Христина Димитрова Маврева – МК ”ЗА”, Христо Желев Георгиев – ГЕРБ и Стоян Николов Пильонов – партия „Никола Петков” за втори път.
В с. Срем – Маргарита Сулева – МК ”Възраждане” – за втори път, Кольо Иванов Колев – НФСБ – три мандата кмет и за пети път кандидат от различни политически сили. За първи път се кандидатират Илко Атанасов Грозев – МК ”ЗА”, Николай Петров Георгиев – ГЕРБ.
В с. Княжево – Никола Мавродиев – НФСБ, един мандат кмет и за трети път кандидат, Янита Борисова – ГЕРБ – за първи път и Марийка Иванова Желева – МК „Възраждане” – настоящ селски управник в този мандат.
Последното село, в което ще се избира местен управник – с. Синапово – Теньо Минчев Тенев – НФСБ прави първи опит, Костадин Иванов Темелков – МК ”ЗА” три мандата кмет за пети път кандидат, все от БСП, досегашният кмет Мария Караиванова – втори път, пак от ГЕРБ, Сотир Сотиров за втори път, сега от МК „Възраждане”.
Общо 50 са кандидати за всички видове кметски постове в общината за тези избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 21, 2015 06:40
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Katerina Ganeva октомври 22, 10:31

  Обширна информация за кандидатите в Община Тополовград, но за съжаление с недопустими грешки. Необходимо е все пак автора на статията да е наясно с инициалите на партиите.
  ЕНП – Единна Народна Партия, а не Европейска Народна партия. Разликата е огромна все пак.

  Отговори на този коментар
 2. Ruskd Georgieva октомври 21, 13:47

  Колега,допуснали Сте грешка.Марийка Желева не се кандидатира за първи път за кметския стол.Кой според Вас е селския управник в настоящия все още мандат на Княжево?

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама