Кампанията по изкупуване на тютюн, реколта 2018 започна

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2018 17:17

Кампанията по изкупуване на тютюн, реколта 2018 започна

Акценти

  • От общо 31 търговски дружества и субекти с издадено от МЗХГ Разрешение за изкупуване, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани

Свързани публикации

Кампанията по изкупуване а  тютюн от реколта 2018 започна в цялата страна. Последните промени в метеорологичната обстановка в страната и оптималната атмосферна влага през изминалата седмица бяха благоприятни. Това позволи на тютюнопроизводителите да започнат заготовка на тютюневата суровина реколта 2018 от двете ориенталски групи дребнолистен тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“.

От общо 31 търговски дружества и субекти с издадено от МЗХГ Разрешение за изкупуване, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани или са в готовност да го направят на място.

Амбалажът вече е раздаден в тютюнопроизводителните райони,. Експерти – оценители са обходили стопанствата за организиране и даване старт на изкупуването.

От две седмици върви изкупуването на тютюн от едролистната сортова група „Бърлей“, на който производството за реколта 2018 с еочаква да е около 1 150 т. Интерес към сорта проявяват 3 търговски оператори. Очаква се до края на месец декември да са реализирани над 80 % от суровината.

При втората едролистна сортова група „Виржиния“ също има продадени количества, като при нея изкупуването тече почти целогодишно заради по-механизираната технология на сушене. Предвижда се обемите от сорта да бъдат около 3700 т.

Очакванията за сектор Тютюн са от четирите сортови групи от реколта 2018 в България, да бъдат произведени общо между 11 000 -13 000 т тютюнева суровина, което е спад с близо 21% в сравнение с предходният стопански цикъл от 2017 г.

По данни на НАТ-2010 и мн. др. източници, очаква се от настоящата стопанска година да бъдат реализирани близо 5 750 т Басми и около 900 т Каба Кулак.

Източник: NAT 2010

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2018 17:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама