Кампанията по изкупуване на тютюн, реколта 2018 започна

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2018 17:17

Кампанията по изкупуване на тютюн, реколта 2018 започна

Акценти

  • От общо 31 търговски дружества и субекти с издадено от МЗХГ Разрешение за изкупуване, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани

Свързани публикации

Кампанията по изкупуване а  тютюн от реколта 2018 започна в цялата страна. Последните промени в метеорологичната обстановка в страната и оптималната атмосферна влага през изминалата седмица бяха благоприятни. Това позволи на тютюнопроизводителите да започнат заготовка на тютюневата суровина реколта 2018 от двете ориенталски групи дребнолистен тютюн „Басми“ и „Каба Кулак“.

От общо 31 търговски дружества и субекти с издадено от МЗХГ Разрешение за изкупуване, 7 от тях са сключили предварителни договори със земеделските стопани или са в готовност да го направят на място.

Амбалажът вече е раздаден в тютюнопроизводителните райони,. Експерти – оценители са обходили стопанствата за организиране и даване старт на изкупуването.

От две седмици върви изкупуването на тютюн от едролистната сортова група „Бърлей“, на който производството за реколта 2018 с еочаква да е около 1 150 т. Интерес към сорта проявяват 3 търговски оператори. Очаква се до края на месец декември да са реализирани над 80 % от суровината.

При втората едролистна сортова група „Виржиния“ също има продадени количества, като при нея изкупуването тече почти целогодишно заради по-механизираната технология на сушене. Предвижда се обемите от сорта да бъдат около 3700 т.

Очакванията за сектор Тютюн са от четирите сортови групи от реколта 2018 в България, да бъдат произведени общо между 11 000 -13 000 т тютюнева суровина, което е спад с близо 21% в сравнение с предходният стопански цикъл от 2017 г.

По данни на НАТ-2010 и мн. др. източници, очаква се от настоящата стопанска година да бъдат реализирани близо 5 750 т Басми и около 900 т Каба Кулак.

Източник: NAT 2010

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 19, 2018 17:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.