Камбанен звън и молитви за изцеление от коронавируса

Милена Митева
От Милена Митева март 23, 2020 19:06

Камбанен звън и молитви за изцеление от коронавируса

Тази вечер в 20:00 часа камбаните на храмовете ще бият в продължение на 10 минути. Звънът им ще разнесе точно когато главата на Българската православна църква и на Софийската епархия Патриарх Неофит Български отправи молитва за изцеление от коронавируса.

Осем дена след обявяването на извънредно положение у нас Светият синод излезе с официално становище относно мерките, които църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса.

Вратите на храмовете продължават да бъдат отворени, като стриктно се спазват правилата за хигиена. Дръжките на вратите са с бинтове, напоени с дезинфектанти, а в някои църкви липсват пътеките, като на тяхно място се поставят стелки, също напоени с тях.

В службите не може да участва повече от един свещеник. Миряните стоят на разстояние 2 метра един от друг, иконите и ръцете на духовните лица също не се целуват. Причастието, което се поема от една лъжица, става след като тя се дезинфекцира след всеки мирянин, поел от нея.

„Посетителите в храмовете са намалели, защото хората се съобразяват с мерките за сигурност”, сподели йеромонах Максим, който служи в Харманли.

Той допълни, че възрастните хора са предупредени за мерките и са помолени да си останат у дома. Певците също не вземат участие в службите.

„Не е добре църквата и служителите да изоставят народа си. Църквата е лечебница, от която могат да се възползват всички. Не трябва един такъв вирус да уплаши хората и да станат неверни”, допълва отецът, служещ в Харманли.

Светият Синод отправи препоръка към храмовете:

– Всички храмове на територията на Вашата епархия да бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования;

– Богослуженията да не прекъсват, както и всеки преминал надлежна подготовка, желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, да не му бъдат отказвани под предлог от страх от заразяване с коронавирус. Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве;

– Болни, които не могат да посетят храма, при желание за Свето Причастие да бъдат причастявани със запасни Св. Дарове, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това;

– Всеки посещаващ храма да се отнася с необходимото внимание и отговорност към здравето на околните;

– Да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време;

– Болни да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи;

– Свещениците да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува“, за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание; – Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в покаяние, пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови.

Милена Митева
От Милена Митева март 23, 2020 19:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.