Какво трябва да знаете за отопластика – корекция на уши?

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 12:22

Какво трябва да знаете за  отопластика – корекция на уши?

Акценти

  • Отопластика е козметична процедура, при която се променят размера, разположението и/ или формата на ушите.

Свързани публикации

Отопластика е козметична процедура, при която се променят размера, разположението и/ или формата на ушите. Най-често се прилага на хора с щръкнали уши, за да се приберат по-близо до главата. Ето какво трябва да знаете за отопластиката.

Кога може да се направи отопластика?
Отопластиката може да се направи на всяка възраст. Препоръчително е обаче човек да е навършил поне 5 години. Ако разбира се проблемът с ушите е сериозен, а не естетически, операцията може да се прави по-рано. В случая обаче ще обърнем повече внимание на отопластиката като вид пластична операция с чисто естетическа цел.
Най-честите причини за отопластика
Ушите са щръкнали
Ушите са твърде големи за размера на черепа
Човек иска да промени формата на ушната си мида
Отопластиката е операция, която не крие риск за слуха.

Рискове при отопластиката
Както всяка друга интервенция, отопластиката крие някои рискове. Ето и най-срещаните.
Белези – много е възможно след отопластиката да има белези. Те обаче най-често са скрити зад ухото и не се виждат, освен при вглеждане
Асиметрия – ако не сте се обърнали към добър специалист, е възможно ушите да изглеждат асиметрични. Това се забелязва най-вече при корекция на щръкнали уши или коригиране размера на ушната мида
Усет – понякога след отопластиката има понижаване на чувствителността на кожата на ушите. Рядко това понижаване на чувствителността е трайно, в повечето случи отшумява няколко седмици след операцията.

Отопластика – какво да очакваме от операцията

Отопластиката се прави под месна или пълна упойка. Хирургът прави разрези зад ухото, при нужда се правят и допълнителни разрези във вътрешните гънки на ушите. Следва отстраняване на излишния хрущял от ухото (ако е необходимо). След това ухото се намества на желаното място, слагат се вътреш и и външни шевове. Процедурата трае около 2 часа.

Възстановяване след отопластиката
Възстановяването след отопластиката е сравнително леко въпреки че има определен дискомфорт. В първите дни след операцията ще носите превръзки на ушите. След няколко дни лекарят ще отстрани превръзките. През това време ушите ще са подути и зачервени. Възможно е да ви изпишат обезболяващи и антибиотик, за да се предотврати възпаление.
След като се премахнат превръзките, може да се наложи да носите лента върху ушите. Някои лекари препоръчват лентата да се носи до месец и половина след отопластиката.
Няколко дни след отопластиката няма да можете да миете косата си. Лекарят ще ви каже точно колко дни след процедурата е безопасно да намокрите главата. Междувременно най-голямото неудобство след отопластика е спането. През първата седмица няма да можете да спите настрани. Понякога и спането по гръб е неудобно, защото ушите се притискат от възглавницата. Най-удобният и безопасен вариант е да спите по корем, като поставите главата си между две възглавници. Едната подпира челото, другата – брадата.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз април 25, 2019 12:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.