Какво трябва да знаете за болките в петата?

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 19, 2020 10:54

Какво трябва да знаете за болките в петата?

Акценти

  • Мястото изглежда маловажно, но всъщност болките в петата могат да бъдат понякога толкова силни

Свързани публикации

Мястото изглежда маловажно, но всъщност болките в петата могат да бъдат понякога толкова силни, че да възпрепятстват ходенето. Какво трябва да знаете за болките в петата?
Плантарен фасциит
Зад тези загадъчни думи се крие едно от често срещаните заболявания в спорта, характеризиращо се с болка в долната част на петата. До него може да се стигне при прекомерно натоварване или разтягане на плантарната фасция, при продължително стоене прав или вървене, рязко качване на телесно тегло, рязко повишаване на работните килограми по време на тренировка или рязък преход от период на почивка към интензивна физическа активност (като рязкото раздвижване след травми на коляното, например).
Плантарният фасциит е свързан с възпалителни и дегенеративни изменения в областта на петната кост. Плантарната фасция е съединителнотъканна лента, изградена от колаген. Тя се простира от петата до основата на пръстите на краката, не е особено разтеглива и при по-голямо механично натоварване може да се получат микро разкъсвания, дегенерация и възпаление.
Основният симптом на заболяването е болката в долната вътрешна страна на петата. В последствие болката може да се прехвърли и по външната част на ходилото, особено след продължително натоварване, през нощта или сутрин, преди ходилото да се е раздвижило.
Диагнозата плантарен фасциит се поставя на базата на клиничния преглед и рентгенографското изследване. За още по-голяма прецизност може да се използва ядрено-магнитен резонанс.
Изисква се продължително лечение, макар че в по-голяма част от случаите острата болката отшумява за около шест седмици. Първоначално средствата трябва да са насочени към премахването на болката и възпалението, а в последствие да се работи за гъвкавост и предотвратяване на мускулния дисбаланс чрез физиотерапия.
При по-тежки случаи се прилагат локални инжекции с кортикостероиди, които обаче са твърде болезнени, а освен това могат да предизвикат скъсване на плантарната фасция. Ако лекарят ви ги препоръча още при първия преглед, по-добре потърсете друг специалист, който да заложи на по-консервативен подход.
Синдром на тарзалния канал
В областта на глезенната става и ходилото се намира един костно-фиброзен канал, наречен тарзален, през който преминават задният тибиален нерв, артерията на сухожилията на пръстите и задният тибиален мускул. Когато каналът се стесни, той притиска структурите, които преминават през него и това води до болка.
Предразполагащи фактори за стеснението на тарзалния канал са: задебеляване на някои сухожилни връзки, разширяване на вените, тендовагинити,травми, усукване или изкълчване на глезенната става, счупване на костите в долната част на подбедрицата, артроза на глезенната става, продължително ходене или стоене в право положение, плоско ходило.
Преодоляване на болката – какво може да помогне?
Физиотерапия – могат да се използват процедури като ултразвукова терапия, лазертерапия, ударно-вълнова терапия, електротерапия, калолечение и др.
Рехабилитация – целта й е да се намали болката и възпалението, да се подобри гъвкавостта и постепенно да възвърне нормалната функция на ходилото. В рехабилитационната програма се прави оценка на биомеханиката на ходилото и се коригират недостатъците, който могат да предизвикат повторната поява на плантарен фасциит.
Стречинг – той трябва да започне възможно най-рано, веднага след отшумяване на острите симптоми.
Спортен масаж – започва се с по-лек масаж, който с отшумяването на болката става по-дълбок. Може да се извършва през ден, като се обхващат и мускулите на подбедрицата.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 19, 2020 10:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.