Какво трябва да знаете за алергичната кашлица?

Сакар нюз
От Сакар нюз май 10, 2019 11:24

Какво трябва да знаете за алергичната кашлица?

Акценти

  • Не е рядкост появата на алергична кашлица да се сбърка със симптом на вирус или настинка.

Свързани публикации

Кашлица, която ви дразни и не ви дава да си поемете спокойно въздух. Пристъпи, които смущават съня ви и ви пречат през деня. Възможно е да става дума за алергична кашлица – ето какво трябва да знаете за нея.

Какво представлява алергичната кашлица?
Кашлицата сама по себе си представлява защитен механизъм на организма, с помощта на който дихателните пътища се предпазват и пречистват от чужди частици или секрети. Когато алерген попадне върху лигавицата на гърлото, говорим за алергична кашлица.
Алергичната кашлица може да бъде самостоятелна или свързана с друг здравословен проблем като алергичен ринит или астма. Понякога продължава дни, друг път седмици, а в по-тежки случаи и месеци, докато не се отстрани дразнителят. Пристъпите на кашлица идват внезапно, когато алергенът е достигнал до болният, но после стихват. Често се активират нощем или рано сутрин.
Алергичната кашлица е суха и без секрет. Може да е причинена от алергия към плесен, домашен прах, полени, храна, домашни любимци, от ухапване от насекомо или от сух въздух. Алергичната кашлица е сигнал и за отслабен имунитет.

Как да различите алергичната кашлица от простудната?
Не е рядкост появата на алергична кашлица да се сбърка със симптом на вирус или настинка. Простудната кашлица може да е придружена от хрема, чувство на отпадналост, болки при преглъщане и зачервено гърло, температура.
При алергичната кашлица гърлото не е зачервено, но може да има зачервени очи и лека хрема. Дразненето зависи много от странични фактори, тоест кашлицата не е постоянна, а се отключва, когато организмът е в близост до алерген.

Лечение на алергичната кашлица
Сама по себе си алергичната кашлица не се лекува – лечението е свързано с основния проблем, който я е отключил. За кашлицата може да приемате лекарства с антихистамини, които да подтискат пристъпите и да намалят дразненето. Мед, разтворен в топла вода, също успокоява гърлото. Освен това трябва да сте добре хидратирани – пийте повече течности, правете си инхалации със солен разтвор.
Най-важната задача е да установите какво отключва кашлицата, затова обърнете внимание на всяка подробност от ежедневието – дали кашляте само вкъщи, или и в офиса; когато сте в парка, или край определени дървета и храсти; когато сте хапвали нещо, или след като сте боледували.
Ако е алергия към домашен прах, може да вземете пречиствател за въздуха, а сухотата пък може да регулирате с овлажнител. За да сте абсолютно сигурни, направете си тест за алергени.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз май 10, 2019 11:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.