Какво става с децата на Тополовград?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 11, 2018 08:42

Какво става с децата  на Тополовград?

За община Тополовград обикновено се казва, че е едно сравнително спокойно място, без кой знае какви произшествия, кражби или други неприятни за живота на мирните хора инциденти.
Напоследък обаче се случиха някои неща, които излизат от рамките на тази представа или състояние. Осемнадесет годишен младеж блъска и рита табла на изложба, организирана по българо-турски проект в центъра на града. Четирима негови връстници няколко месеца подред обикалят града и селата от общината и крадат къде каквото намерят.
Да речеш, че са изпаднали, че не им дават родителите пари за хляб и други нужди на тази възраст – едва ли. Преди 30, 40, 50 години, младежите на тяхната възраст от община и града се вълнуваха от съвсем други неща и най-вече се стремяха да се образоват добре и да се реализират в живота.
Един пример – цял клас от набор 1963 г. на тополовградската гимназия завърши и висше образование и се реализира добре в живота, даже и в трудните преходни години.
През тези години младежите от Тополовград освен в учението се стремяха да станат и добри музиканти, китаристи, футболисти, спортисти, добри хора. В свободното си или организирано време, помагаха на родителите си, опитваха се да изкарат по някой лев допълнително, участваха в младежки бригади. Бяха и се чувстваха ангажирани и приобщени, без значение дали това сега се харесва на някого, или не.

Защо днешните млади хора се промениха и залитат в други посоки?

Защо нямат /все пак това не важи за всички/ желание да учат, да работят, защо залитат по-неща, които излизат от представите за нормално поведение?
Можем да продължим с въпросите, много са. По-важното е да се потърсят отговорите и решенията.
Много от тях се знаят, но по-често остават само като едни констатации. Това положение вече крещи за промени, отговори и решения трябват от държавата, местните власти, родителите, учителите, медиите, обществените организации, НПО-тата и въобще от цялото общество. Докато не е станало прекалено или безвъзвратно късно. Защото случващото се в Тополовград не е частен случай.
Това става в цялата държава, дори и в по-големи размери, което не вещае никак добро бъдеще за хората, които остават и искат да живеят и се реализират тук, в България.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 11, 2018 08:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 271 896 преглеждания