Какво показва изображението на Коронавирус, което виждаме милион пъти?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:03

Какво показва изображението на Коронавирус, което  виждаме милион пъти?

Акценти

  • Образът, използван от новинарските медии по света, е създаден от Алиса Екерт, медицински илюстратор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)
  • 3D визуализацията на новия коронавирус използва живи цветове, които не са това, което би се появило, ако бихте могли да видите вируса със собствените си очи

Свързани публикации

Автор: Robert Roy Britt  чете се 5 мин.

Образът на коронавируса, който виждаме милион пъти в новинарските медии по света, е създаден от Алиса Екерт, медицински илюстратор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Това не е снимка, а по-скоро илюстрирана визуализация на микроскопичния коронавирус.

„Изображението първоначално е проектирано да бъде разбираемо от обществеността“, казва Екерт пред Elemental. „Въпреки това то служи и за подпомагане на изследователите да разграничават и визуализират своята информация. Създаването на визуални изображения на болестите предоставя начин от нещо сложно и абстрактно и да се направи осезаемо разбираемо“.

Вирусите като SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява заболяване COVID-19, не са технически живи същества и те не могат да се възпроизвеждат сами. Те нахлуват в клетките на телата на животни, включително хора и ги разболяват. След това засегнатите гостоприемни клетки репродуцират вируса.

Може да се почувстваме болни по две причини. Едната е когато вирусът наруши нормалната функция на нашите клетки или ги унищожи. Другата е когато имунната ни система реагира, причинявайки симптоми като треска, предназначена да убие вируса с топлина.

3D визуализацията на новия коронавирус използва живи цветове и в действителност не са такива, ако бихте могли да видите вируса със собствените си очи, но ето какво разкрива изображението на горната снимка:

  • Сивата повърхност представлява сферична обвивка, която заобикаля ядрото на вируса, съдържаща генетичен материал.
  • Оранжевите битове са „мембранни протеини“ или М протеини, най-разпространеният структурен протеин на вируса и този, който му придава форма, казва Екерт. Тези и други протеини варират от един вид вирус до друг и могат да се използват за разбиране или идентифициране на един вирус от друг.
  • Жълтите бита са протеини на обвивката (Е протеини), най-малкият от структурните протеини. Според други изследвания „те играят важна роля или за регулиране на репликацията на вируса – като влизане на вируси – сглобяване и пускане“.
  • Червени шипове: Тези бучки протеини (наречени S протеини) са „това, което вирусът използва, за да влезе в клетката и да се прикачи към нея“, казва Екерт. Те също създават ефекта на ореол или корона около вируса. Те се прилепват към човешките клетки и карат мембраната на вируса да се слее с тази на човешката клетка. След това гените от коронавируса могат да влязат в клетката-гостоприемник и да бъдат копирани.

Червените шипове на новия коронавирус са „10 до 20 пъти по-склонни да се свързват“ с човешките клетки, отколкото шипът от коронавируса на SARS от 2002 г., установиха изследователите. „Това може да даде възможност на SARS-CoV-2 да се разпространява по-лесно от човек на човек, отколкото по-ранният вирус, заключават те.

По-рано тази година учените в Китай публично пуснаха последователността на генома на новия коронавирус. Учените от Националния здравен институт и на други места използват тази информация, заедно с електронно-микроскопски изображения и други данни, за да разработят потенциална ваксина, за която служителите твърдят, че са необходими месеци.

Снимка с електронен микроскоп показва новия коронавирус, SARS-CoV-2, изолиран от американско лице, заразено с COVID-19. Частиците се появяват от повърхността на клетките, култивирани в лабораторията. На това изображение шиповете по външния ръб на вируса са сини, а не червени. NIAID-RML

Учените използват 3D визуализацията и много други различни изображения и множество генетични данни за изследване на вируса.

„Надяваме се тези открития да помогнат при разработването на кандидат ваксини и разработването на лечение за COVID-19“, казва д-р Барни Греъм, заместник-директор на Центъра за изследване на ваксините в Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.