Какво показва изображението на Коронавирус, което виждаме милион пъти?

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:03

Какво показва изображението на Коронавирус, което  виждаме милион пъти?

Акценти

  • Образът, използван от новинарските медии по света, е създаден от Алиса Екерт, медицински илюстратор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)
  • 3D визуализацията на новия коронавирус използва живи цветове, които не са това, което би се появило, ако бихте могли да видите вируса със собствените си очи

Свързани публикации

Автор: Robert Roy Britt  чете се 5 мин.

Образът на коронавируса, който виждаме милион пъти в новинарските медии по света, е създаден от Алиса Екерт, медицински илюстратор в американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Това не е снимка, а по-скоро илюстрирана визуализация на микроскопичния коронавирус.

„Изображението първоначално е проектирано да бъде разбираемо от обществеността“, казва Екерт пред Elemental. „Въпреки това то служи и за подпомагане на изследователите да разграничават и визуализират своята информация. Създаването на визуални изображения на болестите предоставя начин от нещо сложно и абстрактно и да се направи осезаемо разбираемо“.

Вирусите като SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява заболяване COVID-19, не са технически живи същества и те не могат да се възпроизвеждат сами. Те нахлуват в клетките на телата на животни, включително хора и ги разболяват. След това засегнатите гостоприемни клетки репродуцират вируса.

Може да се почувстваме болни по две причини. Едната е когато вирусът наруши нормалната функция на нашите клетки или ги унищожи. Другата е когато имунната ни система реагира, причинявайки симптоми като треска, предназначена да убие вируса с топлина.

3D визуализацията на новия коронавирус използва живи цветове и в действителност не са такива, ако бихте могли да видите вируса със собствените си очи, но ето какво разкрива изображението на горната снимка:

  • Сивата повърхност представлява сферична обвивка, която заобикаля ядрото на вируса, съдържаща генетичен материал.
  • Оранжевите битове са „мембранни протеини“ или М протеини, най-разпространеният структурен протеин на вируса и този, който му придава форма, казва Екерт. Тези и други протеини варират от един вид вирус до друг и могат да се използват за разбиране или идентифициране на един вирус от друг.
  • Жълтите бита са протеини на обвивката (Е протеини), най-малкият от структурните протеини. Според други изследвания „те играят важна роля или за регулиране на репликацията на вируса – като влизане на вируси – сглобяване и пускане“.
  • Червени шипове: Тези бучки протеини (наречени S протеини) са „това, което вирусът използва, за да влезе в клетката и да се прикачи към нея“, казва Екерт. Те също създават ефекта на ореол или корона около вируса. Те се прилепват към човешките клетки и карат мембраната на вируса да се слее с тази на човешката клетка. След това гените от коронавируса могат да влязат в клетката-гостоприемник и да бъдат копирани.

Червените шипове на новия коронавирус са „10 до 20 пъти по-склонни да се свързват“ с човешките клетки, отколкото шипът от коронавируса на SARS от 2002 г., установиха изследователите. „Това може да даде възможност на SARS-CoV-2 да се разпространява по-лесно от човек на човек, отколкото по-ранният вирус, заключават те.

По-рано тази година учените в Китай публично пуснаха последователността на генома на новия коронавирус. Учените от Националния здравен институт и на други места използват тази информация, заедно с електронно-микроскопски изображения и други данни, за да разработят потенциална ваксина, за която служителите твърдят, че са необходими месеци.

Снимка с електронен микроскоп показва новия коронавирус, SARS-CoV-2, изолиран от американско лице, заразено с COVID-19. Частиците се появяват от повърхността на клетките, култивирани в лабораторията. На това изображение шиповете по външния ръб на вируса са сини, а не червени. NIAID-RML

Учените използват 3D визуализацията и много други различни изображения и множество генетични данни за изследване на вируса.

„Надяваме се тези открития да помогнат при разработването на кандидат ваксини и разработването на лечение за COVID-19“, казва д-р Барни Греъм, заместник-директор на Центъра за изследване на ваксините в Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 16, 2020 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 113 144 преглеждания