Какво по-интересно предлагат партиите за изборите?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 10:29

Общо 123 са кандидатите за всичките управленски постове в община Тополовград. На 25 октомври те ще се борят за гласовете на 9 765 регистрирани по постоянен и настоящ адрес избиратели. От тях кандидатите за кмет на общината са 5, за общински съветници – 73 и за кметове на 11-те населени места от общината, които имат право за пряк избор на местния вот за кмет – 45. Това е количественото измерение на кандидатите за местна слава и отговорност.
По отношение на качествата при избора на всеки кандидат за тези длъжности вече имат думата избирателите. С тяхната преценка, в която влизат партийната им принадлежност и пристрастия, роднинските и приятелски връзки, личните интереси и много други фактори, като например кой ще даде повече, когато застанат с бюлетина в ръка пред урните. Посочените по-горе цифри показват, че това не е най-големия наплив на кандидати за местната власт от 1989 г. насам. Напротив, на фона на други местни избори интересът изглежда доста скромен. Регистрацията на партии и коалиции и техните кандидати за тези избори показва някои интересни неща и тенденции. Най-напред, за първи път от началото на т.нар. демокрация насам в изборната бюлетина отсъства абревиатурата на Българската социалистическа партия – БСП. Мощната някога и безапелационна в местните избори общинска структура на лявата партия сега играе поддържаща роля в една коалиция. Доста работа предстои на актива на БСП, за да ориентира и убеди членове и поддръжници, че това е техният номер в бюлетината.
За първи път в местните избори в общината участват политически формации като НФСБ и АБВ с кандидати за кмет на общината, съветници и някои селски кметове. Това важи и за „Движение 21”, макар и само с листа за съветници.
Само с листи за съветници участват АТАКА и ДПС.
Партия „Никола Петков” се включва само с кандидати за кметове на няколко села.
Освен кандидати за кметове на общината местна коалиция (МК) „За Възраждане на община Тополовград” и ПП ГЕРБ са регистрирали и по 17 кандидати за съветници, колкото са и местата в местния парламент.
Близо до тях е МК „ЗА” община Тополовград” с кандидат за кмет на общината и 15 имена в листата си. Тези три формации имат и най-много претенденти за кметове на населени места, като единствено от „Възраждане” имат такъв във всяко село, избиращо свой управник.
Този път няма и кандидати за независими общински съветници. Най-многото мераклии за местни управници има в Устрем и Радовец – по 6, а най-малко – в Капитан Петко войвода – 1.
Това накратко показва прегледът за по-интересните факти за участниците в тазгодишните местни избори – мандат 2015 – 2019 г. Остава да разберем дали участниците в тази надпревара са се научили на толерантност и уважение едни към други и най-вече към избирателите. Защото това не е война, а просто едни поредни избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 10:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.