Какво по-интересно предлагат партиите за изборите?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 10:29

Общо 123 са кандидатите за всичките управленски постове в община Тополовград. На 25 октомври те ще се борят за гласовете на 9 765 регистрирани по постоянен и настоящ адрес избиратели. От тях кандидатите за кмет на общината са 5, за общински съветници – 73 и за кметове на 11-те населени места от общината, които имат право за пряк избор на местния вот за кмет – 45. Това е количественото измерение на кандидатите за местна слава и отговорност.
По отношение на качествата при избора на всеки кандидат за тези длъжности вече имат думата избирателите. С тяхната преценка, в която влизат партийната им принадлежност и пристрастия, роднинските и приятелски връзки, личните интереси и много други фактори, като например кой ще даде повече, когато застанат с бюлетина в ръка пред урните. Посочените по-горе цифри показват, че това не е най-големия наплив на кандидати за местната власт от 1989 г. насам. Напротив, на фона на други местни избори интересът изглежда доста скромен. Регистрацията на партии и коалиции и техните кандидати за тези избори показва някои интересни неща и тенденции. Най-напред, за първи път от началото на т.нар. демокрация насам в изборната бюлетина отсъства абревиатурата на Българската социалистическа партия – БСП. Мощната някога и безапелационна в местните избори общинска структура на лявата партия сега играе поддържаща роля в една коалиция. Доста работа предстои на актива на БСП, за да ориентира и убеди членове и поддръжници, че това е техният номер в бюлетината.
За първи път в местните избори в общината участват политически формации като НФСБ и АБВ с кандидати за кмет на общината, съветници и някои селски кметове. Това важи и за „Движение 21”, макар и само с листа за съветници.
Само с листи за съветници участват АТАКА и ДПС.
Партия „Никола Петков” се включва само с кандидати за кметове на няколко села.
Освен кандидати за кметове на общината местна коалиция (МК) „За Възраждане на община Тополовград” и ПП ГЕРБ са регистрирали и по 17 кандидати за съветници, колкото са и местата в местния парламент.
Близо до тях е МК „ЗА” община Тополовград” с кандидат за кмет на общината и 15 имена в листата си. Тези три формации имат и най-много претенденти за кметове на населени места, като единствено от „Възраждане” имат такъв във всяко село, избиращо свой управник.
Този път няма и кандидати за независими общински съветници. Най-многото мераклии за местни управници има в Устрем и Радовец – по 6, а най-малко – в Капитан Петко войвода – 1.
Това накратко показва прегледът за по-интересните факти за участниците в тазгодишните местни избори – мандат 2015 – 2019 г. Остава да разберем дали участниците в тази надпревара са се научили на толерантност и уважение едни към други и най-вече към избирателите. Защото това не е война, а просто едни поредни избори.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2015 10:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.