Какво остана от някогашната почивна база в тополовградската част на Сакара?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2020 07:54

Какво остана от някогашната почивна база в тополовградската част на Сакара?

Преди повече от 30 години из тополовградската част на Сакар планина имаше доста хижи, бунгала и почивни бази на предприятия и други структури от общината. Те се ползваха от техните колективи и ръководства за почивка, посрещане на гости, семейни и други събития.
Най-близко до града, по посока връх Вишеград, бе хижата на ОбНС (преди това на МТС, след 1990 г. пак на МТС). До нея, в посока местността Марина чешма, бяха бунгалата на Завода за медицински инструменти (ЗМИ) и хижата на Туристическо дружество „Вишеград“. Там бе и тази на ТПК „Коста Стаматов“ – „Боряна“, до нея бе най-модерна тогава почивна база на „Редки метали“ – рудник „Пионер“ – Орлов дол. По-нагоре бяха бунгала на ДСК, базата на „Тютюнева промишленост“, състояща се от хижа и бунгала.
Качвайки се още по-нагоре, отляво на пътя за Вишеград, е хижата на Държавното горско стопанство (тогава). От другата страна на пътя бе старата хижа на Горското, а до нея – базата на ЗМИ, която не бе довършена.
Там, където свършва планината Сакар, по поречието на р. Тунджа, имаше две хижи на Държавни мини „Васил Коларов“. Предприятието „Редки метали“ притежаваше и хижа в землището на с. Владимирово.
Какво в наши дни е останало от тях?
Хижата на ОбНС е затворена, необитаема, рушаща се.
В местността Марина чешма бунгалата на ЗМИ отдавна ги няма, а Туристическата хижа е ограбена и оглозгана до голи стени.
Хижа „Боряна“ сега е частен хотелско – ресторантски комплекс „Сакар“ и това я запази и разви като такъв.
Хижата на „Редки метали“ отдавна е на ДЛС – Тополовград и продължава да се поддържа като база.
От бунгалата на ДСК отдавна няма и спомен, останала е само бетонната площадка.
В трагично състояние е някогашната база на „Тютюнева промишленост“. От бунгалата няма и помен, хижата е изоставена, ограбена, с изпочупени прозорци и врати. Занемарен тотално е и района около нея.
Хижата на Държавно горско стопанство (ДГС) външно изглежда прилично, но на практика не се ползва и поддържа от ДЛС – Тополовград. От някогашната първа хижа на ДГС няма и помен, както и от базата на ЗМИ.
Двете хижи до р. Тунджа отдавна са в частни ръце и са в прилично състояние.
Хижата край Владимирово и тя е само спомен.
За повече от 30 години единственото ново, което се направи в Сакар планина, е базата за отдих и почивка, която съгради със собствените си ръце тополовградчанинът Наско Мераков в местността Фислиева нива. Тя се превърна в привлекателно място със свободен достъп на жители и гости на Тополовград. За нея сме писали няколко пъти досега, но си заслужава да го правим още много пъти, защото такива хора като него останаха малко. Скоро ще видим какви са последните подобрения направени от него.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 14, 2020 07:54
Напиши коментар

2 коментара

 1. Jeko Jelqzkov април 16, 14:29

  heme zanimavai c tezi xizi a otgovori zasto ne davat pomosti na mitko aigatov

  Отговори на този коментар
 2. Георги април 14, 22:16

  И къщата за гости в село Сакарци се направи в една гола градина . Ама тези неща не се виждат и само се оплюват . Щото не е направена от соцпоклонници. Но се плюе с доноси от тях.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

 • 9 267 805 преглеждания