Какво ново при пътуване в южните съседи?

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 24, 2020 13:55

Какво ново при пътуване в южните съседи?

Акценти

  • Регионален вестник, # 25/909 година XVII, 26 юни - 2 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Турция и Гърция отмениха едни, а въведоха нови правила за влизане в тяхната държава. Те са свързани с ограничението на COVID-19 в техните страни. Турците въведоха нова такса „Дезинфекция“ за влизащите у тях леки автомобили през ГКПП Капъкуле в началото на тази седмица. Тя струва 30 турски лири /около 7,50 лева/ които се плащат за всяка кола, пристигаща на граничния пункт.
Същевременно на българския ГКПП Капитан Андреево остава в сила задължителната такса за дезинфекция на леките коли от 5 лв. Както е известно, през т.нар. гьол на първа бариера вече години наред преминават всички автомобили, влизащи в страната ни. За тежкотоварните камиони таксата е 20 лева.
Гръцките власти не разрешават в страната им да се движат леки автомобили, които возят повече от трима човека. На влизането на тяхна територия митничарите предупреждават за това изискване, но някои от българите не го спазват, за което получават глоби. Вече има съставени над 50 акта от полицаите.
От 24 юни министърът на здравеопазването Ананиев нареди маските да се носятне само в лечебни заведения, аптеки и обществен транспорт, но и в търговски обекти и търговски центрове тип МОЛ.
Изключение се допуска за клиентите в местата за хранене, питейни заведения. Другите мерки продължават да си действат.
Срокът на извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до 15 юли, реши правителството. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че решението се базира на задълбочен анализ за разпространението на коронавирусна инфекция. Той обяви още, че до срока на удължената епидемиологична обстановка, ако не се налага, няма да бъдат въвеждани стари и по-тежки мерки.
Министърът отбеляза, че след 9 юни броят на носителите на заболелите от коронавирус в България значително се увеличава. До тази дата среднодневно са установявани по 26 случая, а от 10-и до 23-и юни броят им вече е 84 среднодневно, което е увеличение с 3.2 пъти.
Има обаче ръст и в тестовете, като вече работят 36 лаборатории и се правят по 2 хил. теста среднодневно, докато в предишния период са били 1200.
Коментарът на премиера Бойко Борисов, който подкрепи искането на Ананиев за удължаване на обстановката, беше: “Явно, когато направиш жест, той не се разбира. Отворихме дискотеките, да се забавляват хората… Видях какво правят там… Съжалявам, демокрацията е за дисциплинираните… И сега, доста хора отидоха в Гърция на почивка – всеки с маска, с шлем. Ние едва ли не – подигравка“, аргументира се министър-председателят.“

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 24, 2020 13:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама