Какво мислят тийнейджърите на Харманли за града си?

Милена Митева
От Милена Митева октомври 23, 2017 12:08

Какво мислят тийнейджърите на Харманли за града си?

Ученици споделиха мнението си за живота и бъдещето на Харманли. Какво харесват и какво не в него, кое би ги накарало да останат в него и кое да го напуснат, каква реализация биха искали да имат и с какво биха допринесли за развитието на града. Това стана ясно след направена сред младежите анкета от сдружение „Бизнесът за Харманли”. На въпросите отговориха 109 ученика, 64 от XI клас и 45 от XII клас. От запитаните 45% са от мъжки пол, а 55% от женски. Успехът от изминалата година в училище е бил отличен на 47%, много добър 31% – добър 16%, среден 6%.

Тийнейджърите, които смятат, че Харманли е добро място за живеене, са 34%. Той им харесва заради това, че им е роден град и животът в него е спокоен. Със 7% се повишава отрицателното мнение – 41%. Това е заради липсата на развитие, големия брой на малцинства, липса на млади хора и работни места. Едва 3% се колебаят в отговора си, а 22% нямат мнение.
Към по-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, смятат да се насочат 57% от попълнилите анкетата младежи. Те са мотивирани от възможностите за реализация, местата за почивка и забавление, каквито има там.
Добра реализация и по-висок стандарт в чужбина избират 20%.
При създаване на нови работни места с добро заплащане в Града на Белоногата биха останали 12%.Тези, които не са решили къде да пребивават, са 11%. От заявилите желание да останат в Харманли 60 % са мъже, а 40% жени.
След завършване на образованието единствените неща, които биха накарали анкетираните да останат в града, са да имат семеен бизнес, или работа, с която да се издържат самостоятелно.
Причините поради, които биха напуснали родното си място са липсата на работни места и реализация, ниските доходи и не виждане на перспектива, обезлюдяването на града, занемарени места в него.
Да се развиват в сферата на медицината са избрали трима анкетирани. В областта на финансите, архитектурата, интериорен дизаин, маркетинг, спорт, пожарникар, художествена сфера са се е насочил само по един, към бизнес – петима. За педагози биха следвали шестима, а желаещите да се занимават с политика са двама. Със селско стопанство и животновъдство предпочитат двама, а с журналистика един. Реализация в IT сектора ще търсят шестима.
„Какво би мотивирало младежите да са по-активни и да дадат своя принос за развитието на Харманли” също бе сред зададените въпроси. Да правя неща, които водят до позитивна промяна на средата около тях отговарят 45%, 38% биха се обединили с други млади хора за постигане на общи цели, а 27% предпочитат да се занимават с неща, които лично ги касаят.
Като доброволец в определена инициатива в Харманли биха се включили 43%, вероятно – 46%, а нежелание изразяват 11%.
Учениците споделиха мнение, че градът трябва да се развива в сферата на туризма, като се възстановят историческите паметници; в спорта – със създаване на зали за тренировка, а в културен план, се организират събития, които да привличат вниманието на гражданите, както и на хора от съседни градове и села.
Младежите смятат, че трябва да се обръща повече внимание на гражданите и техните искания. Сред мненията им бе изразено и това, че трябва да бъдат премахнати всички незаконни ромски постройки, както и бежанския център да бъде затворен.
Удовлетвореност би имало и ако се изпълняват повече проекти, ако се отварят фабрики, цехове и би била подобрена инфраструктурата.

снимка: Интернет

Милена Митева
От Милена Митева октомври 23, 2017 12:08
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Ученик октомври 23, 17:02

    Пише се учениЦИ,а не учениКА,оправете си грешките излагате се !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.