Какво е за мен училището

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 11, 2015 06:33

ТОПОЛОВГРАД | Мария Димова

/есе/
продължава от миналия брой

Точно тук, в твоето училище и с твоите учители, със съучениците си, ти се изграждаш и като личност, растеш, възмъжаваш, вървиш към заветното зрелостно свидетелство – трамплин към успеха, старт за онова, голямото училище, с още по-трудните уроци, наречено ЖИВОТ. Ще дойде и твоят 24 май, който ще се събуди с неувяхващата стара и винаги нова мелодия на химна ,,Върви, народе възродени, / към светли бъднини върви‘‘, а ти, екзалтираният абитуриент, лудо ще танцуваш на прощалния бал, за да поемеш след това по своята нелека, неравна житейска пътека.Чак тогава със сигурност ще се замислиш сериозно над думите на Стоян Михайловски, че

„науката е слънце”, че „народността не чезне там, дето знаньето живей”

и че „книжовността” кове и променя „съдбините” ни .Чак тогава ще се замислиш навярно и над въпроса защо народът ни е записал в живата тъкан на сърцето си името учител. Защото го нарисуваха, учителите възрожденци, като Найден Геров, Йоаким Груев, Петко Славейков, прогонили мрака от смутните робски души. Защото го рисуваха и такива учители като Панайот Волов, Найден Геров, Павел Бобеков, Никола Караджов, Петър Бонев, които в оня момент, когато българинът въстана срещу робията, препасаха „остри саби” и грабнаха „чифте пищови”, за да се влеят с непокорните си сърца в смъртоносната борба. Защото го рисуват и съвременните учители, прегърнали училищното дело като своя свещена кауза. Огледай се, ученолюбиви млади българино, около себе си в училище и познай онези свои учители, които са ти отворили очите за хубавата книга като скъпоценна съкровищница на човешката памет, на човешката мисъл, на знанието за света и им бъди благодарен! Благославяй ги, щом са успели да те спечелят напук на почти масовото полудяване по компютърните обсебващи игри, по виртуалното фейсбук-, скайп- и туитърживеене далеч, далеч от реалността и от добрите книги, които никога не остаряват. „На тях им е дадена вечна младост и обновление във времето. Те са жив организъм, въздух, без който не може да живее и да се развива човек.” (В. Лиден). Е, може пък заедно с твоя учител да сте открили електронната книга! Модерна е днес. И е по-удобна, разбира се. Носиш я със себе си и ѝ посвещаваш всеки свой свободен миг. По-важно е и ти като Дарвин да си разбрал,

че четенето на книги възбужда желанието у човека да вложи и той

„своето скромно камъче във величествената сграда” – при Дарвин на природознанието, а при теб… Може да е в електронизацията. Бъдещето ще покаже.

Прогресът е орисан
да бъде мощна
двигателна сила.

Глупаво е някой да му се опълчва. Стига да е в полза на доброто. Защо не и в образователното дело. Като в Южна Корея, където за две години само един министър на образованието удиви света с нечувани успехи чрез дегитализиране на училищната система.
Това, което градиш днес с нелек горчив труд, утре ще те дари със сладък плод. Бъди сигурен в това и си дай още отсега сметка кой си ти и накъде си тръгнал. Самоанализирай се и прецени докъде си стигнал и в обучението, и в самоизграждането като личност. Опри се на учителя, подал ти по неравното ръка, повярвай му, разговаряй с него, а и със съучениците си, с приятелите си, за да откриеш своето място и своята писта в живота! Осъзнаеш ли всичко това, ще ти стане по-леко и училището като трамплин ще те оттласне нагоре към най-вихрените ти мечти, за което цял живот ще му се прекланяш и ще се връщаш към него като към светилище. Не пропускай състезанията, олимпиадите, всяко премерване на сили и възможности, докато си още в класната стая и това ще те направи борбен, непримирим, силен и амбициозен.
Училището, приятелю млад, е място за безценни и неувяхващи във времето учитело-ученически взаимоотношения, макар че не е изключен и обратният знак. Всеки ученик е имал поне един любим учител като еталон за подражание, като довереник за съкровени разговори и изповеди, като вдъхновител за високи полети.Такъв учител детето и юношата не забравят никога, а го носят цял живот в сърцето си с животрептяща признателност.

Училището обаче е място и за нещо друго, не по-малко съкровено – приятелството.

Пословично свидно, скъпо и неумиращо е приятелството от ученическите години. В повечето случаи то е чистосърдечно и непорочно, градено върху детската и юношеската чистота, доверието, верността, жертвоготовността, искреността, взаимопомощта и съпреживяната радост. Мисли за тази духовна ценност като за школски дар, градящ те като добродетелна личност. Дар, който те учи да превъзмогваш егоизма и завистта, за да можеш от сърце да се радваш на щастието на другия и в нужда винаги да му помагаш. А веселбите с приятелите?! А екскурзиите и походите, ваканциите, рождените дни?! Никога по-нататък не се повтаря този чар на ученическото време, изживяно с приятелите, с любимия клас, с любимите учители! Да не говорим за първите трепети на любовната магия! Да не говорим, защото думите не стигат, за да се опише едно такова вълшебство, за което народът е казал: „първата любов ръжда не хваща”, любимият поет Яворов го е нарекъл „музика, лъчи”, а руският гениален лирик Пушкин – „чудное мгновение” (чуден миг).
Ден след ден, година след година ти, млади българино, събираш зрънце по зрънце от златната пшеница на знанието, искра по искра вземаш от огъня на духовното съзряване в храма, наречен училище. В храма, където си имал шанса да срещнеш оня жрец на просвещението и познанието, който превръща учебните часове в магнетичен център, който слива своята съдба с твоята, който те взема под крилото си и уверено те учи да преодоляваш препятствия и да покоряваш върхове, защото

„Дървото се превива, докато е младо”

(Арменска пословица). И така до твоята зрелост, а после… После идва вечното завръщане към родното школско гнездо като към светилище, което те чака, за да му се поклониш заради най-безценното богатство – знанието, заради най-вярната житейска посока – мъдростта и заради най-прекрасните мигове в живота ти – ученичеството.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 11, 2015 06:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.