Какво е положението в селата от община Тополовград?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 27, 2020 00:00

Какво е положението в селата от  община Тополовград?

За да видим каква е цялостната картина във връзка с извънредното положение в община Тополовград се обърнахме към кметовете на две села от общината – Орлов дол и Устрем. Попитахме ги какво е положението при тях, има ли страх в хората, спазват ли се ограниченията, заредени ли са магазините, дезинфекцират ли се обществени места, има ли болни или поставени под карантина или други проблеми, свързани с извънредното положение.

Христо Илчев – кмет на най-голямото село в общината – Устрем:
В селото по постоянен адрес са регистрирани 1007 души и още 100 са с настоящ. Реално обаче тук живеят около 900 човека. Взели сме всички възможни мерки за спазване на изискванията, произтичащи от извънредното положение в страната.
Хората и сами разбраха, че трябва да си стоят вкъщи, предпазвайки себе си и другите хора от евентуална зараза. Информация получават и от телевизиите, която също ги кара да се самоизолират, и от общинските разпоредби.
В село хората имат животни, сега започва сезонът за работа в градините и нивите, но те спазват социална изолация. От Общината са ни осигурили достатъчно препарати и дезинфекцираме обществените места – площади, пред магазините, тук в кметството и на други потенциално опасни места.
Магазините в селото са добре заредени, спазват се наредбите, няма струпване на хора вън пред тях и вътре в помещенията. Единствено около външните автомати за кафе е по-трудно да се контролира движението и струпването на хора, но все пак те се опитват да спазват дистанцията от поне два метра.
Имаме около десетина социално слаби семейства, които вече изпаднаха в затруднено положение. Опитваме се да им помагаме, разговаряхме със „Социално подпомагане“ – Тополовград. търсим помощ от там и от Общината да ги подпомогнем.
Искам да кажа още, че от РУ в Тополовград своевременно и бързо ни оказват съдействие за всеки проблем, повикване или каквото и да е, свързано с обществения ред във връзка с извънредното положение. Това общо взето е картината в Устрем, каквато е и в цялата страна.
Дано извънредното положение да приключи по-скоро и животът да се нормализира, и дано се разминем без заболели и жертви.

Виолета Георгиева – кмет на с. Орлов дол:
В селото живеят около 320 човека по постоянен адрес и още около 30 – 40 по настоящ.
Има известен страх и притеснение в хората, и то най-вече от това, което гледат по телевизиите. Селото направо опустя в последните десетина дни, хората не се събират и излизат само при необходимост до магазините за хляб и други насъщни неща. Спазват се предписанията на националния щаб, заповедите на кмета на общината и тези на общинския щаб.
От Общината ни предоставиха достатъчно количества дезинфекционни средства, препарати и материали и редовно пръскаме около всички обществени места – пред магазини, около детски площадки и там, където потен- циално минават много хора.
Така също пред и вътре в сградата на кметството. Разбира се тези два дни /23 и 24 март/ вали дъжд и не можем да пръскаме, но след като се оправи времето, пак ще продължим. Хранителните магазини са частни, добре заредени, няма струпване на хора пред тях.
Полицията идва редовно, за проверява за спазването на обществения ред.
Издаваме служебни бележки на тези, на които им се налага да пътуват, помагаме на хората с каквото можем.
Все пак работата по домовете и градините на хората не е спряла, сега започва селско-стопанският сезон, а има и животни, които искат гледане. Това общо взето е положението.
Нищо по-различно от това в цялата страна. Надяваме се този вирус и кризата да отминат скоро и дано всички да се върнем към нормален живот.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 27, 2020 00:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 469 840 преглеждания