Какви са симптомите за недостиг на витамин С?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 25, 2019 12:25

Какви са симптомите за  недостиг на витамин С?

Акценти

  • Отпадналост, сънливост, умора са симптоми на недостиг на витамин С

Свързани публикации

Витамин С е може би най-лесният за набавяне витамин от цялата палитра с полезни вещества, от които се нуждае нашето тяло. Въпреки това има хора, които развиват дефицит.
Вижте 6 симптома за недостиг на витамин С:
Груба и проблемна кожа
Първият и може би най-издайнически симптом е грубата кожа. Суха, напукана, проблемна, склонна към зачервявания и обриви, а при някои дори се наблюдава състояние, известно като кератоза пиларис (пилешка кожа). Витамин С участва в процеса за производство на колаген, който пък играе ключва за нежната и красива кожа. Ако организмът ви страда от недостиг на витамин С, то това ще се отрази и на епидермиса.
Петна по ноктите
Друг признак, по който може да разберете, че тялото ви се нуждае от витамин С, са червеникавите петна по ноктите или розовеещи вертикални линии по нокътната плочка. Това се дължи на слаби кръвоносни съдове и връзки, които започват да личат.
Рани и синини
Ако организмът ви страда от дефицит на витамин С, то това ще обясни защо толкова лесно кожата ви посинява и при най-лек натиск или удар. Освен това ще забележите, че всякакви рани или драскотини зарастват значително по-бавно или дори могат да се отворят. Причината е, че витамин С участва във формирането на подкожната тъкан. Синините пък са резултат от слабите кръвни връзки и капиляри.
Проблеми със зъбите
Хората, които имат недостиг на витамин С, често се оплакват от проблеми със зъбите. Най-явният признак – зачервени, чувствителни, кървящи венци, които пък могат да доведат и до падане на зъб.
Нисък имунитет
Повечето хора свързват витамин С с функцията му на имуностимулатор – помага на клетките да се борят срещу инфекции, паразити и бактерии и да разрушават патогени, затова когато организмът страда от недостиг, това се отразява и на имунитета.
Отпадналост
Отпадналост, сънливост, умора – също са симптоми на недостиг на витамин С. За късмет обаче те са и най-лесни са лечение, защото лекарите твърдят, че 24-часов интензивен прием на витамина възвръща тонуса и балансира химичния състав в тялото.
Всички знаят, че витамин С се съдържа най-много в цитрусовите плодове като лимони и портокали, но освен тях може да включите в менюто си също домати, ягоди, папая, киви, касис, жълти чушки, брюкселско зеле, броколи, кейл, магданоз, тамян.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 25, 2019 12:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама