Какви са причините за появата на тъмни кръгове под очите?

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2019 15:17

Какви са причините за появата на тъмни кръгове под очите?

Акценти

  • Тъмните кръгове под очите може да са резултат от алергична реакция

Свързани публикации

Тъмните кръгове под очите са толкова козметичен, колкото и здравословен проблем, за който тялото ви алармира. Какви са причините за появата на тъмните кръгове и какво е значението на оцветяването под очите?

Причини за тъмни кръгове под очите
Много хора си мислят, че тъмните кръгове под очите са резултат от преумора, което донякъде е така, но всъщност истинската причина се корени другаде. Оцветяването под очите може да се дължи на генетична предразположеност или на завишено производство на меланин. Когато една от тези две причини се комбинира с други фактори като излагане на слънце, недоспиване, лоши хранителни навици, оцветяването става още по-ясно изразено.
При недоспиване се наблюдават завишени нива на кортизол в организма, което води до разширяване на кръвоносните съдове. Тъй като кожата под очите е по-тънка, по-лесно се вижда тази промяна. Същото става и когато човек остарява – кожата под очите изтънява и все по-често си личат тъмнните кръгове.
Тъмните кръгове под очите може да са резултат от алергична реакция, тъй като възпалението при алергия също е съпроводено от разширяване на кръвоносните съдове. Възможно е и да са следствие от запушен нос, защото тогава вените от очите към носа потъмняват. Сред останалите фактори, които могат да доведат до тъмни кръгове под очите, са недостиг на витамини (предимно от група В, но също Е, С и К), консумация на солени храни, дехидратация на организма, пушене, предместруален синдром.

Тест:
За да видите дали първопричината за тъмните кръгове под очите е генетична или хормонална, си направете тест в домашни условия. Застанете пред огледалото и с върха на пръстите нежно натиснете зоната под очите, като задържите така около 30 секунди.
Ако участъкът потъмнее, значи проблемът е генетичен (или от възрастта). Ако цветът на кожата не се промени драстично, тогава тъмните кръгове са следствие от външен фактор.

Значение на оцветяването под очите
Тъмните кръгове под очите имат различни оцветявания. Нюанси на синьото са доказателство, че става въпрос за разширяване на кръвоносните съдове, което най-вероятно е предизвикано от преумора, недоспиване, дехидратация.
Нюансите на кафявото означава, че проблемът идва от завишено производство на меланин, което може да е комбинирано с продължително излагане на слънце.
При по-светла кожа разширените кръвоносни съдове прозират по друг начин и тъмните кръгове под очите могат да са розовеещи или лилавеещи, а при по-тъмна кожа – зеленикави или кафеникави.

Как да се справите с тъмните кръгове

Лечение за тъмните кръгове под очите няма, защото това е проблем, който или е генетичен или идва и си отива в зависимост от начина на живот. Можете обаче да ги ограничите и да успокоите очите като правите студени компреси с пакетчета чай, с резени краставица или суров картоф. Антиоксидантите подпомагат свиването на кръвоносните съдове и намаляват подуването.

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз юни 27, 2019 15:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.