Какви са ограничителните мерки у съседите и в други европейски страни?

Милена Митева
От Милена Митева март 16, 2020 11:47

Какви са ограничителните мерки у съседите и в други европейски страни?

Заради разрастващата се пандемия от Коронавирус всички европейски страни предприеха различни мерки за сигурност.

В Одрин, Турция – градът, който е най-посещаваният от българи заради шопинг, са затворени двата най-популярни пазара, където българите пазаруваха. Единият е Синият, който работи в сряда и събота, (djumartesi). На същото място има и неделен пазар, който също не се провежда. Магазините си работят нормално.

Тракийският университет там е затворен за три седмици, а училищата – за една.

Кметът Реджеп Гюркан заяви, че ще продължат да предприемат всякакви мерки, докато рискът не изчезне, и помоли гражданите да бъдат чувствителни по този въпрос.

В Гърция

затвориха училищата за 14 дни, градините и детските кътове също. Директорите на училища са изпратили имейли до родителите, за да имат готовност за дистанционно обучение.

В момента хранителните магазини, аптеките и банките работят по обявеното работно време. Бързите закусвални работят само с доставки, очаква се и те да затворят.

В Холандия

кафетата и ресторантите затвориха вратите си от 18:00 снощи. Училищата и детските ясли остават отворени само за деца на родители, които работят жизненоважни професии, като здравеопазване или спешни служби. По този начин тези родители могат да продължат работата си.  Всички компании за обществен транспорт се подготвят за промени в разписанието.

Мерките във всеки случай ще останат в сила до 6 април.

В Германия

наши сънародници споделиха, че по хипермаркетите дефицит са тоалетна хартия, олио, прясно мляко и дезинфектантите. Хората успявали да се снабдят с хляб само в часовете за доставка. Доста от стоките са с повишени цени. Единствените обекти, които работят в тази страна са магазините, аптеките и бензиностанциите. За живеещите там не е проблем, че банките са затворени, тъй като повечето извършават плащането си електронно.

Децата няма да посещават училищата си до 20 април. До тогава ще се подготвят самостоятелно, с помощта на родителите. Обучението у дома е по програма, включваща уроци и домашни работи по преценка на класните ръководители.

В Испания

предприетите мерки за сигурност се следят от патрули. Те наблюдават дали свободното придвижване на хората е належащо. Със специални високоговорители, органите на реда предупреждават излизането от дома да става, ако е крайно необходимо. Глобите които застрашават жителите на тази страна са от 500 до 2 000 евро. Разхождането на домашни любимци навън не е забранено, ако се спазва дистанция от други хора.

Към момента училищата са затворени до следващо нареждане. Учениците нямат инструкции за домашна подготовка.

Пазаруването става само при строги мерки. Клиентите трябва да са с маски, а на входовете на магазините са поставени дезинфектанти, които всеки посетител трябва да използва преди влизане в обекта. Пазаруването на стоки също е ограничено. Всеки клиент има право да закупи само по шест стоки от вид.

Снимка: edirnehaber

Милена Митева
От Милена Митева март 16, 2020 11:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама