Как в региона бе отбелязан Бабинден?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2017 09:59

Как в региона бе отбелязан Бабинден?

В село Устрем си организираха весел празник

Нито дълбокия сняг, нито студа уплашиха много от жените в Устрем да си спазят традицията и да отпразнуват Бабинден на 21 януари. Времето не позволи това да стане на открито, но се състоя в залата на едно от заведенията в селото. Жени на различна възраст с интерес наблюдаваха ритуала „Поливане на бабата”, където млади жени, родили през миналата година поливаха символично за измиване на ръцете на местната лекарка д-р Мара Попиванова. Тя вече много години влиза в ролята на някогашните „баби”, помагали при раждането на жените.
Празнуващите получиха поздрав от кмета на селото Христо Илчев и пожелания винаги да поддържат традицията. Всяка от жените присъствали на празника се беше постарала да се представи добре с домакинските или по-скоро кулинарните си умения, което пък бе предпоставка след това да се заформи веселба, та чак до мръкнало.
По стара традиция мъж не смееше да се мерне в близост до празнуващите „баби”, а ако някой случайно попаднеше в това неподходящо за него място в неподходящото време, трябваше да си плати глоба за „късмета” си, обикновено в монети и левчета.

Докато Бабинден очевидно ще се празнува и занапред, не така стои въпроса с коледуването – една също много силна доскоро традиция в Устрем. От две години това не се прави както беше от две групи – едната от български момчета, а другата от ромски техни връсници. Традицията останаха да поддържат само ромските младежи.

В ДГ „Ален мак“ имаше конкурс за „най-най баба“

С номинации за най-забавна, най-сръчна, най-опитна и най-желана баба протече отбелязването на Бабинден в ДГ „Ален мак“- Харманли.
Това е един празниците, които всяка година с удоволствие се празнува от колектива на заведението. В началото на тазгодишният, директорът на детската градина – Мелихан Чолева разказа за самия празник – откъде води началото си и какви са специфичните обреди на този ден. Два от ритуалите – измиване ръцете на най-млада баба и борене на бабите се възпроизведоха от присъстващите жени.
За изненада и поздрав на всички бяха подготвени номинации в различни категории, а конкурсът премина с много смях и забавление. Всички от сърце се забавляваха, пяха, танцуваха и се шегуваха.

Кмет поздрави лекарите за празника

Кметът Мария Киркова посети Акушеро – гинекологичното отделение към “МБАЛ – Харманли” в навечерието на 21 януари – Ден на родилната помощ и Бабинден. Тя се срещна с част от медицинския екип, за да отправи пожеланията си към тях за здраве, благоденствие, лични и професионални успехи. Госпожа Киркова благодари на лекарите и акушерките за ежедневният им труд, превърнал се в най-висша мисия – да помагат и срещат първи новия живот, едно от най-значимите и вълнуващи събития за всеки човек. Всички заедно си пожелаха повече бебета и щастливи родители за Харманли.
213 са децата, проплакали през 2016 година в харманлийското родилно отделение. Сред тях има и две двойки близнаци – коментираха от екипа на АГО.
Ново медицинско легло вече е монтирано в една от стаите на отделението. То е дарение за община Харманли от френска неправителствена организация и е с функции за електрическо регулиране на височината. Лекарите увериха, че новата придобивка ще бъде изключително полезна, особено за пациентките, преминали оперативно лечение.

В Ивайловград направиха възстановка на стар обичай

ИВАЙЛОВГРАД | Даниела Димитрова

С автентичното представяне на стария обичай „Къпане и орисване на бебето“, бе отбелязан Бабинден в Ивайловград. На този ден се изразява почит и уважение към тези, които дават живот.
По този повод, кметът на община Ивайловград, Диана Овчарова, изпрати поздравителни адреси до всички празнуващи пенсионерски клубове и кметства от общината.
Като на празник – имаше всичко: и смях и песни и почерпки. Един типичен женски празник, съхранил традицията. В такъв ден се пожелава здраве и щастливи мигове със своите близки, и от сърце се казва благодаря на лекарите и медицинските работници, които бдят над живота на майката и детето.

В село Бисер си пожелаха „Деца да се раждат, семействата да радват“

„Здраве да е! Деца да се раждат, семействата да радват” това бяха пожеланията и наричанията на бабите в село Бисер, които като истински актьори представиха пред публика народния обичай и традиции около празника Бабинден. Колоритната група от талантливи самодейци по атрактивен начин пресъздадоха ритуала, съпътстващ раждането на новия живот и обредното измиване на ръце на бабата – акушерка.
Да уважат поканата на бисерските баби, на тържеството в селото присъстваха заместник-кметът на община Харманли Валентина Димулска и представители на общинска администрация.
„Да са живи и здрави, и още дълги години да празнуват заедно този български празник. Да се радват на внуци и правнуци, къщите да са пълни с детски смях и усмивки, за радост на всички” – пожела на присъстващите тя.
Накрая всички се почерпиха с торта, подарена от управата на общината.

С шеги и веселие празнуваха в Симеоновград

С много закачки и веселие отбелязаха Бабинден в НЧ ”Развитие 1882” – Симеоновград.
В петък, 20 януари, те възпроизведоха старата традиция свързана с него. След къпането на бебето и подливането на бабата, тя пожела на младите булки леко раждане с думите – „както се плъзга сапуна, така да се плъзгат бебетата”. След това прикани всички да се почерпят от кулинарните изкушения приготвени от присъстващите баби, а младата булка им подари традиционни подаръци.
Най-младата баба завърши празника с думите -”Бабинден, Бабинден, що не си ката ден” и пожела за напред следващите по-млади колежки да продължат традицията.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2017 09:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.