Как в региона бе отбелязан Бабинден?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2017 09:59

Как в региона бе отбелязан Бабинден?

В село Устрем си организираха весел празник

Нито дълбокия сняг, нито студа уплашиха много от жените в Устрем да си спазят традицията и да отпразнуват Бабинден на 21 януари. Времето не позволи това да стане на открито, но се състоя в залата на едно от заведенията в селото. Жени на различна възраст с интерес наблюдаваха ритуала „Поливане на бабата”, където млади жени, родили през миналата година поливаха символично за измиване на ръцете на местната лекарка д-р Мара Попиванова. Тя вече много години влиза в ролята на някогашните „баби”, помагали при раждането на жените.
Празнуващите получиха поздрав от кмета на селото Христо Илчев и пожелания винаги да поддържат традицията. Всяка от жените присъствали на празника се беше постарала да се представи добре с домакинските или по-скоро кулинарните си умения, което пък бе предпоставка след това да се заформи веселба, та чак до мръкнало.
По стара традиция мъж не смееше да се мерне в близост до празнуващите „баби”, а ако някой случайно попаднеше в това неподходящо за него място в неподходящото време, трябваше да си плати глоба за „късмета” си, обикновено в монети и левчета.

Докато Бабинден очевидно ще се празнува и занапред, не така стои въпроса с коледуването – една също много силна доскоро традиция в Устрем. От две години това не се прави както беше от две групи – едната от български момчета, а другата от ромски техни връсници. Традицията останаха да поддържат само ромските младежи.

В ДГ „Ален мак“ имаше конкурс за „най-най баба“

С номинации за най-забавна, най-сръчна, най-опитна и най-желана баба протече отбелязването на Бабинден в ДГ „Ален мак“- Харманли.
Това е един празниците, които всяка година с удоволствие се празнува от колектива на заведението. В началото на тазгодишният, директорът на детската градина – Мелихан Чолева разказа за самия празник – откъде води началото си и какви са специфичните обреди на този ден. Два от ритуалите – измиване ръцете на най-млада баба и борене на бабите се възпроизведоха от присъстващите жени.
За изненада и поздрав на всички бяха подготвени номинации в различни категории, а конкурсът премина с много смях и забавление. Всички от сърце се забавляваха, пяха, танцуваха и се шегуваха.

Кмет поздрави лекарите за празника

Кметът Мария Киркова посети Акушеро – гинекологичното отделение към “МБАЛ – Харманли” в навечерието на 21 януари – Ден на родилната помощ и Бабинден. Тя се срещна с част от медицинския екип, за да отправи пожеланията си към тях за здраве, благоденствие, лични и професионални успехи. Госпожа Киркова благодари на лекарите и акушерките за ежедневният им труд, превърнал се в най-висша мисия – да помагат и срещат първи новия живот, едно от най-значимите и вълнуващи събития за всеки човек. Всички заедно си пожелаха повече бебета и щастливи родители за Харманли.
213 са децата, проплакали през 2016 година в харманлийското родилно отделение. Сред тях има и две двойки близнаци – коментираха от екипа на АГО.
Ново медицинско легло вече е монтирано в една от стаите на отделението. То е дарение за община Харманли от френска неправителствена организация и е с функции за електрическо регулиране на височината. Лекарите увериха, че новата придобивка ще бъде изключително полезна, особено за пациентките, преминали оперативно лечение.

В Ивайловград направиха възстановка на стар обичай

ИВАЙЛОВГРАД | Даниела Димитрова

С автентичното представяне на стария обичай „Къпане и орисване на бебето“, бе отбелязан Бабинден в Ивайловград. На този ден се изразява почит и уважение към тези, които дават живот.
По този повод, кметът на община Ивайловград, Диана Овчарова, изпрати поздравителни адреси до всички празнуващи пенсионерски клубове и кметства от общината.
Като на празник – имаше всичко: и смях и песни и почерпки. Един типичен женски празник, съхранил традицията. В такъв ден се пожелава здраве и щастливи мигове със своите близки, и от сърце се казва благодаря на лекарите и медицинските работници, които бдят над живота на майката и детето.

В село Бисер си пожелаха „Деца да се раждат, семействата да радват“

„Здраве да е! Деца да се раждат, семействата да радват” това бяха пожеланията и наричанията на бабите в село Бисер, които като истински актьори представиха пред публика народния обичай и традиции около празника Бабинден. Колоритната група от талантливи самодейци по атрактивен начин пресъздадоха ритуала, съпътстващ раждането на новия живот и обредното измиване на ръце на бабата – акушерка.
Да уважат поканата на бисерските баби, на тържеството в селото присъстваха заместник-кметът на община Харманли Валентина Димулска и представители на общинска администрация.
„Да са живи и здрави, и още дълги години да празнуват заедно този български празник. Да се радват на внуци и правнуци, къщите да са пълни с детски смях и усмивки, за радост на всички” – пожела на присъстващите тя.
Накрая всички се почерпиха с торта, подарена от управата на общината.

С шеги и веселие празнуваха в Симеоновград

С много закачки и веселие отбелязаха Бабинден в НЧ ”Развитие 1882” – Симеоновград.
В петък, 20 януари, те възпроизведоха старата традиция свързана с него. След къпането на бебето и подливането на бабата, тя пожела на младите булки леко раждане с думите – „както се плъзга сапуна, така да се плъзгат бебетата”. След това прикани всички да се почерпят от кулинарните изкушения приготвени от присъстващите баби, а младата булка им подари традиционни подаръци.
Най-младата баба завърши празника с думите -”Бабинден, Бабинден, що не си ката ден” и пожела за напред следващите по-млади колежки да продължат традицията.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 30, 2017 09:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.