Как училищата стартираха учебната година? /обзор/

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 24, 2018 08:07

Как училищата стартираха учебната година? /обзор/

Община подари раници на всички първокласници

Харманли | Милена Митева | [email protected]

Раници на всички първокласници подариха от Община Харманли на първия учебен ден. Те им бяха раздадени от класните ръководители.
В целия град на 17 септември тържества дадоха старт на новата учебна година. Възпитаници на всички учебни заведения бяха посрещнати с приветствия от директора, след което уважиха подготвена програма на свои съученици.
Както всяка година, най-развълнувани от празника бяха първокласниците, които за първи път прекрачиха прага на училището. Те влезнаха по класните си стаи, след като вкусиха питка с мед.
Тази година малчуганите, които за пръв път влизат в класните стаи на територията на община Харманли, са 215.
Статистиката показва, че броят им е с 25 по-малко от предходната 2017-та.

This slideshow requires JavaScript.

Тържествено бе открита новата учебна година в Тополовград

ТОПОЛОВГРАД | Стоян Тонев | [email protected]

С тържествено издигане на националното знаме, под звуците на химна на България, започнаха тържествата във всичките 5 училища в община Тополовград. В тези, в общинския център – НУ „Св. Св. Кирил и Методий” и СУ „Д-р Петър Берон” бе отслужен и тържествен водосвет от ставрофорен свещеноиконом Николай Клюнков в съслужение с йеромонах Амвросий и сестра Серафима от манастира „Света Троица”.
Гости на тържествата бяха кметът Божин Божинов, председателят на ОбС Васил Сяров, зам.-кметът Маргарита Георгиева, Красимира Ятакчиева, началник отдел в ОбА, съветници, бивши директори и учители от училището.
В двора на началното училище се събраха много хора, а най-развълнувани бяха първокласниците и техните родители и роднини. В словото си директорът Добрин Парнаров поздрави ученици, учители, родители и персонал с началото на учебната година и пожела успешното и провеждане и завършване.
Поздравително слово направи и кметът на общината Божин Божинов.
Ученици от училището изнесоха програма, а първолаците преминаха под специална арка преди да бъдат въведени за пръв път в класните стаи.
В СУ „Д-р Петър Берон” най-радостни бяха учениците от новото попълнение – тези от пети клас. В словото си директорът Соня Пулева – Божилова поздрави всички, пожела им много интерес в учението и успешно и завършване.
Поздравление от името на общинското ръководство поднесе и зам.-кметът Маргарита Георгиева.
С биене на училищния звънец ученици и учители бяха призовани да влязат в класните стаи за първия учебен ден.
По подобен начин премина откриването на учебната година и в основните училища в селата Устрем, Синапово и Хлябово, където тържествата уважиха представители на ОбА, от местните кметства, бивши учители и родители на учениците.
Тържествено бе открита и учебната година във всички детски градини от общината.
След приключването на тържествата центърът на Тополовград се изпълни с много хора от града и селата, както е на голям общински или национален празник.

През учебната 2018/2019 г. в 5-те училища ще се обучават общо 801 ученици от 1 до 12 клас. Първокласниците са 71, като 46 от тях са в началното училище в Тополовград, а останалите са в училищата в селата. Учениците в СУ „Д-р П. Берон” са общо 432 в дневна форма на обучение. В пети клас постъпват 53 ученици, разпределени в 2 паралелки. Има една профилирана паралелка – профил „Природни науки”; две паралелки – професия „Машинен оператор”, специалност „Металорежещи машини” и друга „Монтьор на транспортна техника”, специалност „Автотранспортна техника”.
В детските градини в общината ще се възпитават и обучават общо 208 деца, като 144 от тях са в „Щастливо детство” – Тополовград.

This slideshow requires JavaScript.

С хляб и мед посрещнаха учениците в Любимец

В деня на християнския празник Вяра, Надежда, Любов и майка им София – 17 септември, учебните заведения в община Любимец отвориха врати, за да посрещнат своите ученици. Начало на новата 2018/2019 учебна година бе дадено с издигане на българския флаг, под звуците на националния химн и посрещане на знаменните групи в училищата.
След официалната церемония ръководителите на учебните заведения лиснаха менче с вода, с което още веднъж пожелаха успешна, ползотворна и изпълнена с много нови знания учебна година.
По стар български обичай, във всяко училище учениците бяха посрещнати на входа с хляб и мед. После всички ученици се отправиха към приветливите и украсени класни стаи, където ги очакваха техните учители и новите учебници.
Кметът на общината инж. Анастас Анастасов присъства на откриването на новата учебна година в НУ „Захари Стоянов“. От негово име всеки директор получи букет цветя и поздравителен адрес с пожелания за ползотворна и успешна година.
Гост в НУ „Христо Ботев“ бе д-р Георги Станков – народен представител от 44 Народно събрание. Той поздрави учители, ученици и всички присъстващи с началото на новата учебната година и пожела здраве, мъдрост и успех по пътя на знанието.
Кметът Анастасов, част от учениците и родителите в НУ „З. Стоянов“ се включиха в благотворителната кампания за набиране на средства за второкласник от училището. Детето е с тежко заболяване, което изисква доста средства за лечение. За да осигурят част от средствата за лечението, педагозите от школото за втора година се включиха в кампанията „Подари надежда вместо цвете“.

This slideshow requires JavaScript.

В трите училища на Симеоновград новата учебна година започна с тържества. В тях се включиха деца от различните класове, а най-малките влезнаха по класните стаи, минавайки под арка от цветя.

This slideshow requires JavaScript.

This slideshow requires JavaScript.

В Ивайловград би първият училищен звънец

На 17 септември в дворовете на четирите училища в община Ивайловград тържествено бе открита новата учебна година.
Кметът на община Ивайловград Диана Овчарова бе гост на официалните церемонии по откриването на новата учебна 2018/2019 година в СУ „Христо Ботев” – Ивайловград, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” – село Железино.
Градоначалникът на общината поздрави новият клас от първокласници с пожелание за ученолюбие и целеустременост.
Връчи на всяко едно от децата подарък, който от тук нататък ще бъде част от ежедневните им задължения – да четат и смятат. С трепет и с вълнение новият клас първокласници направиха първата стъпка по пътя на познанието.
Те прекрачиха училищния праг, следвайки своя първи учител.

 

This slideshow requires JavaScript.

Близо 200 първокласници за първи път прекрачиха прага на класните стаи в община Свиленград. Първият учебен ден започна по традиция с тържества във всяко учебно и детско заведение. Всички учители и ученици получиха поздравителни адреси от кмета инж. Георги Манолов, а всеки първолак – книжка с посвещение.
Ремонтните дейности по сградите на училища и детски градини тази година приключиха навреме за началото на учебната година.
Тази година общината очаква да получи от МОН нов автобус за превоз на ученици. Той ще бъде предоставен на защитеното средищно училище в село Левка, където се обучават деца от 12 села на общината.

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 24, 2018 08:07
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Иван Гриванов септември 24, 12:34

    УСПЕШНА ДА БЪДЕ УЧЕБНАТА 2018 – 2019 ГОДИНА ЗА ВСИЧКИ КОЛЕКТИВИ !
    Със задоволство отбелязвам , че агенция Сакарнюз ни предостави богата текстова и снимкова информация за откриването на учебната година в най-големите селища от региона и станахме съпричастни с вълненията на учители , ученици и обществеността . Успехи !

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама