Как се роди идеята за паметник на Кара Кольо в Тополовград?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 31, 2018 21:14

Как се роди идеята за паметник на Кара Кольо в Тополовград?

Идеята за създаване на паметник на легендарния хайдутин и войвода в Сакар планина Кара Кольо, сподвижник на Индже войвода, се роди преди малко повече от пет години.
Тя дойде от кмета на общината Божин Божинов и художника – скулптор Христо Дюлгеров, а за нейната реализация бе създаден Инициативен комитет. Това стана на 8 май 2013 г., когато на учредителна среща се събраха съмишленици със задача изграждане монумент на легендарния хайдутин Кара Кольо в Тополовград и набиране на средства за това. В Инициативния комитет бяха включени:
Красимира Ятакчиева, началник отдел към Общинска администрация, Ангел Крумов – общественик, Веселин Кълвачев, директор на Общински исторически музей – Тополовград, архийерейски наместник отец Николай Клюнков, Трифон Ламбов – председател на читалищно настоятелство на „Св. Св. Кирил и Медотий – 1894“, и бизнесменът Стоян Тумбалов.
Първото решение на Инициативния комитет, взето единодушно, е изпълнението на монумента да бъде възложено на Христо Дюлгеров.
По-късно бе инициирана дарителска кампания, като набраните средства бяха превеждани по специална сметка. Основното събитие от дарителската кампанията се проведе на 4 декември 2013г. в ресторант „Сакар“ в Тополовград. На него бяха поканени радетели на българщината и приятели на Тополовград. Кампанията бе подкрепена с финансови и материални ресурси от община Тополовград.
Паметникът на Кара Кольо вече е готов. Той ще бъде монтиран на главната улица в Тополовград и ще символизира славната история и родолюбивия дух на този край.
Монумент на легендарния хайдутин ще има единствено в Тополовград. Той ще възпитава поколения българи в преклонение пред подвига на Кара Кольо (Омарчалията), превърнал се в един от символите на Сакарския край, донесъл ни онази слава, която вечно ще ни прави горди българи. Официалното откриване на паметника ще стане на 6 декември – Никулден.
В някой от следващите броеве ще ви срещнем с автора на проекта за паметник и негов изпълнител Христо Дюлгеров.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 31, 2018 21:14
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Десислава октомври 31, 22:18

    Много хора се включиха в дарителската кампания с надежда, че най-накрая ще има паметник на този велик българин на манастира “Света Троица”, но както винаги ще се намери някой, който да опорочи добрите намерения.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.