Как са празнували Великден в село Хлябово

Сакар нюз
От Сакар нюз април 10, 2018 09:53

Златка Караманова – от книгата й „Хлябово – от древността до наши дни”

В процеса на трудовата дейност на населението, постоянното му взаимодействие с природата, дългогодишния натрупан практически опит, наблюдателност и стремежът към опознаване и въздействие на околната среда се създава комплект от знания,създава се ценностна система у нашите прадеди, формира се традиционният народен мироглед. Така народът ни успява да съхрани своята идентичност, своя език, празници, обичаи, ритуали.
Великден е най-големият християнски празник. Почитат го и го празнуват всички християнски народи по света. Това е най-радостният религиозен празник, защото се свързва с библейското възкръсване на Исус Христос.
През седмицата след Цветница се изпълняват редица ритуали, свързани с този вълнуващ, светъл празник. Най-напред се почистват и измазват стаите в къщата. Изпират се покривки, пердета, черги. Всичко в къщата трябва да е чисто и светло, празнично. Приготвят се за цялото семейство нови дрехи. В четвъртък се боядисват яйцата. Най-напред се боядисва едно червено яйце, то ще се занесе в черквата, за да се прикади. Това яйце ще се остави до другата година, да има в къщата светлина. Другите яйца се боядисват по желание с всички цветове на дъгата. Тяхната пъстрота е символ на здраве и сила, която прогонва злите духове от дума. Поставят се в кошничка или панерче върху свежа зеленина.
В петък нищо не се работи.
В събота се месят и пекат обредните хлябове и козунаци. Приготвят се и други великденски деликатеси.
В неделя се отива на черква рано преди изгрев слънце. Там всеки се черкова, причестява се /комка се/. После раздава на близки и познати яйца и куклички. Дарява и черквата. Облечен е в най-новите си дрехи.
След като премине Великденската служба, всички се прибират по домовете си, където подреждат богата трапеза и отговяват. Трапезата не се вдига три дни. В този ден се ходи на гости у кумата с дарове – варена /печена/ кокошка, обреден хляб, козунак, куклички, кравайчета и боядисани яйца. През този ден се проявява съседското благоразположение. Съседите си раздават вкусни великденски неща. Всеки се стреми да бъде през този ден по-добър, по-сърдечен, по-щедър, по-благороден.
40 дни след Великден всички се поздравяват, когато се срещнат с думите: „Христос Воскресе!”. Отговарят му: „Наистина Воскресе!”
Великден се празнува три дена. Всеки ден след обяда всички хора се събират на хорището. Там свирят кавали, гайди, оркестри, бият тъпани от различни махали, а млади и стари се хващат на хорото. Ако няма музика, момите пеят и играят сами. Децата се промушват в средата на хорото, борят яйцата, гонят се и се веселят. Възрастните стоят и гледат тежките хора, избират си снахи и зетьове, а чорбаджиите си избират и работници. Скоро ще дойде Гергьовден. Тогава ще се цанят ратаите.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 10, 2018 09:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.