Как приеха посещението на един министър в тополовградска община?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2018 11:13

Как приеха посещението на един  министър в тополовградска община?

При посещението си в Тополовград на 15 януари за получаване на символите за „Почетен гражданин” на малкия сакарски град, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев впечатли тополовградчани с няколко неща.
Първо, пристигна абсолютно сам, без шофьор, без секретарки, без придружаващи от министерството лица и без всякаква охрана.
Второ, държа се абсолютно нормално и човешки, без характерното за много властимащи, независимо от какъв ранг и политически цвят големеене и важности.
Трето, показа много добро познаване на проблемите в образованието и способност да влиза в открит и откровен диалог с тези, които са насреща и да разговаря по проблемите на сферата, за която отговаря в национален мащаб.
Показа, че той и ръководеното от него министерство търсят решение на проблемите, които са не един и два в образованието. Наясно бе напълно и с най-големия, за съществуването на малките, на селските училища и как и докъде може да се запази тяхното съществуване в условията на пълна демографска криза, граничеща вече с катастрофа.
Отговор на този голям национален проблем за топящото се население не бе търсен от министъра. Той просто показа, че може да се работи полезно без много шум и фанфари, а с тиха, упорита и постоянна работа и грижи в това за което отговаря. Демографският проблем не е работа само на министъра на образованието, както и на всеки негов колега поотделно, независимо от политическите им цветове и коалиции.
В България от 28 години насам няма кой да каже, да посочи, как може да се излезе от това непрекъснато влошаващо се състояние. Налице са само констатации, регистриране на данни и факти и промяна към все по-лошо състояние на демографския процес.
Голямата причината за топенето на нацията е в липсата на цялостна и отговорна държавна политика през всичките тези години, точно по този голям национален проблем, който изисква много комплексни решения, започващи от икономическата сфера и минаващи през всичко останало от цялостния обществен живот в страната. Тогава може пак да има селски, пълни с деца училища, млади хора, които да остават да работят и създават поколение в родните си краища, такива като Тополовградския. Защото с 242 починали, 65 новородени и само 30 нови семейства, както е през 2017 г. в Тополовградско няма как да живне общината, да се напълнят училищата и младите хора да са преобладаващата част от населението, което вместо да се топи, да нараства. Защото, както сме казвали много пъти, България започва от тук, от такива погранични общини и краища като Тополовградския. В София, на жълтите павета, тя просто се официализира като държава.
Няма ли живот в тези краища, няма ли хора и най-вече деца, които да осигуряват бъдещето тук, съмнително е и бъдещето на страната ни. Все още има време за това. Само след няколко години, най-много до пет, ще бъде безкрайно късно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2018 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.