Как приеха посещението на един министър в тополовградска община?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2018 11:13

Как приеха посещението на един  министър в тополовградска община?

При посещението си в Тополовград на 15 януари за получаване на символите за „Почетен гражданин” на малкия сакарски град, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев впечатли тополовградчани с няколко неща.
Първо, пристигна абсолютно сам, без шофьор, без секретарки, без придружаващи от министерството лица и без всякаква охрана.
Второ, държа се абсолютно нормално и човешки, без характерното за много властимащи, независимо от какъв ранг и политически цвят големеене и важности.
Трето, показа много добро познаване на проблемите в образованието и способност да влиза в открит и откровен диалог с тези, които са насреща и да разговаря по проблемите на сферата, за която отговаря в национален мащаб.
Показа, че той и ръководеното от него министерство търсят решение на проблемите, които са не един и два в образованието. Наясно бе напълно и с най-големия, за съществуването на малките, на селските училища и как и докъде може да се запази тяхното съществуване в условията на пълна демографска криза, граничеща вече с катастрофа.
Отговор на този голям национален проблем за топящото се население не бе търсен от министъра. Той просто показа, че може да се работи полезно без много шум и фанфари, а с тиха, упорита и постоянна работа и грижи в това за което отговаря. Демографският проблем не е работа само на министъра на образованието, както и на всеки негов колега поотделно, независимо от политическите им цветове и коалиции.
В България от 28 години насам няма кой да каже, да посочи, как може да се излезе от това непрекъснато влошаващо се състояние. Налице са само констатации, регистриране на данни и факти и промяна към все по-лошо състояние на демографския процес.
Голямата причината за топенето на нацията е в липсата на цялостна и отговорна държавна политика през всичките тези години, точно по този голям национален проблем, който изисква много комплексни решения, започващи от икономическата сфера и минаващи през всичко останало от цялостния обществен живот в страната. Тогава може пак да има селски, пълни с деца училища, млади хора, които да остават да работят и създават поколение в родните си краища, такива като Тополовградския. Защото с 242 починали, 65 новородени и само 30 нови семейства, както е през 2017 г. в Тополовградско няма как да живне общината, да се напълнят училищата и младите хора да са преобладаващата част от населението, което вместо да се топи, да нараства. Защото, както сме казвали много пъти, България започва от тук, от такива погранични общини и краища като Тополовградския. В София, на жълтите павета, тя просто се официализира като държава.
Няма ли живот в тези краища, няма ли хора и най-вече деца, които да осигуряват бъдещето тук, съмнително е и бъдещето на страната ни. Все още има време за това. Само след няколко години, най-много до пет, ще бъде безкрайно късно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 26, 2018 11:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама