Как „подаряваме“ Фейсбукa си доброволно на непознати лица?

Милена Митева
От Милена Митева декември 6, 2018 08:44

Как „подаряваме“ Фейсбукa си доброволно на непознати лица?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #46/126, 30 ноември – 6 декември 2018 г.

Свързани публикации

Как може да „подарим“ Фейсбукa си доброволно на непознати лица. За тази опасност разказа наш читател с цел да предпази други от тази опасност, която може да доведе и до кражба на лични данни.
М.К. вече е станала „жертва“ в онлайн пространството. Според нея Фейсбук профилът й е бил откраднат с нашумял хак за присвояване. Твърди, че при него не се разбира, че „пришълците“ са в профила ти. Младото момиче обясни, че вече не може да се логне в профила си с паролата, а това се случва и с много други пострадали. Те са отхвърляни от системата и няма как да сменят паролата чрез съобщение в имейла.
„Много хора изгоряха вече и се надявам да мога да помогна на останалите, както за тяхна безопасност на данните, така и за наша, защото може да не знаем, че държим в приятели откраднати профили на наши приятели“, споделя тя.
„Играта на хакерите е следната: От хакнат профил на твой приятел ти изпращат съобщения с молба да им изпратиш точки за игра, само и само да им отвориш линка и дори да се логнеш. След това блокажът и паниката настъпват. Започват да те изнудват с лични данни и снимки и във всеки един момент могат да заблудят приятелите ни също“, допълва тя.
Според програмиста Атанас Тодоров не съществуват подобен тип хакове, за които твърди момичето.
„Фейсбук се разработва от достатъчно хора, които по цял ден работят по защити срещу хакери“, споделя той.
Пред „Сакарнюз“ специалистът обясни, че има стотици вируси, които попадат в компютъра и правят неща, за които собственикът на устройството не предполага. В кариерата си като програмист той не е срещал „хакнат“ профил, както си го представят обикновените хора. За по-голяма сигурност той съветва да не си въвеждат данните в чужди устройства, както и за регистрация в сайтове, които искат данните от Фейсбук. Той предупреждава, че когато хората въведат акаунта и паролата за достъп до интернет на адреса, който им ги е поискал, те автоматично предоставят своите данни на него и това е предпоставка за злоупотреба.

Милена Митева
От Милена Митева декември 6, 2018 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама