Как да засилим имунитета на кожата?

Сакар нюз
От Сакар нюз април 23, 2020 15:03

Как да засилим имунитета на кожата?

Дерматологът д-р Янита Михайлова дава полезни съвети как да подпомогнем имунитета на кожата така, че честото миене и употребата на дезинфектанти да не го влошат. Може би малко от вас знаят, но термалната вода е превъзходно средство за промивки на лигавиците в очи, нос и гърло. За да запазим защитната бариера на кожата, д-р Михайлова е категорична че трябва да я хидратираме и подхранваме ежедневно.
Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и една от задачите й е да защитава от чужди тела, вируси и бактерии. Освен че имат роля на механична бариера, кожата и лигавиците участват активно в имунния отговор на тялото. Това се случва с помощта на специфични „сигнални“ клетки и молекули – Лангерхансовите клетки в епидермиса, лимфоцити и „клетки-убийци“ в дермата, и активните имунни „центрове“, каквито са лимфните възли в дълбоките кожни и подкожни слоеве.
Любопитен факт е, че кожата и лигавиците имат и собствен, локален имунитет – полезни бактерии, които произвеждат натурални дезинфектанти и потискат развитието на болестотворните бактерии.
Естествената защита се поддържа и от специфични вещества – потните и мастните жлези произвеждат секрет, който образува воднолипидния защитен слой на кожата. Сълзите измиват и обезвреждат попадналите в очите патогени, ресничките на носната лигавица блокират и чрез движението си изхвърлят със секрета дразнителите, слюнката в устната кухина също е естествен дезинфектант.
Кожата и лигавиците имат съвършена защита, как да им помогнем?
Предвид ситуацията в момента, всички вземаме елементарните мерки – чисто механична защита – маски, ръкавици, често миене и дезинфекциране на повърхности.
Кожата страда от честото миене и дезинфекциране, затова употребата на овлажняващи и подхранващи средства е наложителна. Ако не разполагате със специализиран продукт, кокосово масло или зехтинът също са чудесна алтернатива.
Термалната вода
Сега е моментът да използвате флаконите с термална вода не само за освежаване, а и с много практично предназначение – за промиване на лигавиците. Всички термални води могат да се пръскат в очи, нос и гърло, като някои от тях с по-висока соленост имат и дезинфекциращо действие.
Здравата и красива кожа не е мисия невъзможна, дори и в домашни условия, но за подреждането на пъзела с всички парченца трябва да бъдем последователни и дисциплинирани с храната, течностите, съня и с козметичната грижа.
Балансирана диета
Заложете на плодове, богати на антиоксиданти (нар, боровинки, къпини, малини, касис) и на зеленчуците, особено зелено листни: коприва, спанак, сладки картофи, броколи, кисело зеле и други.
Течности
Бъдете сигурни, че приемате достатъчно течности – минимум 30 мл/кг дневно вода, фрешове, чай – зелен, лайка, мента, джинджифил, евкалипт, мащерка, канела, липа, живовляк.
Редовен и достатъчен сън
От 6 до 8 часа са достатъчни за възрастните, като е важен и режимът на лягане и ставане – д-р Михайлова съветва да е приблизително по едно и също време.
Подходяща козметика
А ако сте любители на маслата, ето някои най-общи насоки: мазна кожа – масло от бадем, евкалипт, кедър, розмарин; суха кожа – затоплено масло от сусам, карамфил, жасмин, роза; чувствителна кожа – масла от мента, лайка, маточина, хвойна.
Антистрес активности
Не пропускайте ежедневната гимнастика в домашни условия с или без тежести (ако не разполагате, бутилките с вода в различни разфасовки са идеален заместител на гиричките). Релаксирайте, но пълноценно, без външни шумове, медитирайте и се отдайте на всички любими занимания, за които преди не сте успявали да намерите време.
Всеки един елемент е важен, за да запазим здравето, красотата и настроението си за времето, в което ще бъдем отново заедно.
Пазете се и бъдете здрави!

Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз април 23, 2020 15:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.