Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 19, 2018 10:08

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Акценти

 • Трудно е да се предпазим от стреса, защото той е неделима част от деня на много хора

Свързани публикации

Ежедневието ни е белязано от стрес почти непрекъснато. Той е навсякъде около нас – в работата, вкъщи, в отношенията с близките или колегите, понякога дори самите ние си го причиняваме несъзнателно. Хроничният стрес има безброй негативни ефекти върху здравето в дългосрочен план. Единият от тях е бърнаут синдромът, при който човек започва да се чувства изтощен, дезориентиран, немотивиран, потънал, яростен, огорчен и силно депресивен.
Това са само част от проявленията на бърнаут, които в много случаи се наблюдават при крайно изтощение, особено на работа, когато човек се стреми да оправдае очакванията към него и да свърши задачите си навреме и качествено.
Трудно е да се предпазим от стреса, защото той е неделима част от деня на много хора. Можем обаче да се научим как да се справяме с него, за да се предпазим от „изгарянето“ на работа, каквото в превод означава терминът бърнаут (от англ. „burnout“).

 1. Научете се как да презареждате.
  Когато „изхабите“ тотално батериите си ви е нужна нова енергия. За целта е нужно приятно занимание, навик, който да ви дава нови сили. Вдъхновението, контактът с приятни хора, спортът, релаксиращите практики биха могли да ви помогнат да разсеете натоварената си нервна система и да й дадете възможност да устои на стреса.
 2. Възползвайте се от социалните си придобивки и бонуси на работа.
  Работодателят ви предлага ли ви безплатна карта за спорт, йога занимания или социални фирмени инициативи, благотворителни дейности или просто еднодневни тиймбилдинги? Ако е така, възползвайте се от всичко това. Ще ви помогне да работите по-мотивирано, да се свържете по-качествено с колегите си на емоционално и професионално ниво, а това ще направи работата ви заедно по-лесна.
 3. Бъдете отборен играч.
  Една от причините да се появи бърнаут синдромът е стремежът да правите всичко сами, да сте най-добри, да покажете безотказни резултати, дори с цената на съня, времето и здравето си. Това напрежение все някога ще избие, ще ви връхлети в неочакван момент и ще ви донесе провал, следователно още по-голямо напрежение.
  Работата в екип е по-добрият начин да се справите със стреса и да избегнете бърнаута. Ако има възможност, делегирайте някои от задачите на свои колеги. Обсъждайте стратегии заедно, искайте мнението им. Очаквайте същото и от тях. Така не само работата ще се случва по-лесно и качествено, но и екипът ще се сплоти.
 4. Определете приоритетите.
  Очертайте внимателно неотложните задачи, които не търпят провал. Съсредоточете усилията си в посока на изпълнението им и временно оставете останалите задачи на изчакване. Разберете, че не можете да вършите всичко накуп и то еднакво добре.
 5. Спрете да отлагате.
  Да приоритизирате ангажиментите си не означава да протакате и отлагате задачите си за изпълнение. Мисълта, че на плещите ви лежат несвършени неща може да увеличи многократно стреса, имайки предвид и новите задачи, които се появяват на хоризонта. Така бърнаутът ви е в кърпа вързан.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 19, 2018 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.