Как да предпазим бъбреците си?

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 20, 2019 10:15

Как да предпазим  бъбреците си?

Акценти

  • Ако се притеснявате, че може да имате проблеми с бъбреците най-добре си направете профилактични изследвания

Свързани публикации

Бъбреците имат ключова роля за процесите в организма. Как да ги предпазим и да се погрижим за тях – вижте 6 съвета за здрави бъбреци.
Диета без натрий
За да имате здрави бъбреци, трябва да внимавате какво консумирате. Наблягайте на храни, богати на антиоксиданти и омега-3 мастни киселини. Избягвайте продукти с високо съдържание на натрий, защото той уврежда бъбреците (сол, говеждо и свинско месо, картофи, колбаси, тиквени семки). Търсете пресни плодове и зеленчуци, хапвайте ядки като орехи и бадеми, включете повече риба в седмичното ви меню (риба тон, сьомга).
Бъди активен
Не само бъбреците, ами цялостното здраве зависи от физическата активност. Старайте се да се движите повече – така понижавате кръвното налягане и подобрявате работата на сърцето, а това се отразява и на функцията на бъбреците, до които достига повече кръв.
Контролирай кръвната захар
За здравето на бъбреците е необходимо да следите кръвната захар. Когато клетките не могат да усвоята глюкозата, бъбреците работят допълнително, за да филтрират кръвта и в някакъв момент се претоварват.
Пий достатъчно течности
За да функционират правилно бъбреците и да се предпазите от образуване на камъни и бъбречни кризи, трябва да поддържате тялото си хидратирано. Препоръчва се да пиете по 6 до 8 чаши вода на ден или между 1.5 и 2 литра, за да могат бъбреците да бъдат пречистени от натрия и натрупаните токсини. Важно е обаче и да не прекалявате, тоест да не надвишавате значително препоръчителната за вас доза, защото тогава има опасност да претоварите бъбреците и също да се получат усложнения.
Откажи цигарите
Пушенето е вреден навик, който се отразява негативно на целия организъм, включително на работата на бъбреците. Той води до стесняване на кръвоносните съдове и съответно до ограничаване на кръвния поток към органите, поради което те не могат да функционират на пълни обороти.
Направи си тест
Ако се притеснявате, че може да имате проблеми с бъбреците или искате да се предпазите от такива, най-добре си направете профилактични изследвания. Застрашени от проблеми с бъбреците обикновено са хора над 60-годишна възраст, пациенти с високо кръвно налягане, деца, родени с тегло под нормата, както и фамилно обременени.
Източник: rozali.com

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 20, 2019 10:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.