Кафето помага кожата на лицето да остане здрава

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2019 10:58

Кафето помага кожата на  лицето да остане здрава

Акценти

  • Консумацията на кафе без кофеин не е свързано с по-ниска честота на розацея.

Свързани публикации

Розацеята е може би нещо, което сте виждали много пъти по кожата, но не сте знаели какво представлява. Може би самите ви имате розацея. Какво е розацеята? Това е червено или розово обезцветяване по бузите на някои хора, особено на жените със светли коси. Розацеята е хронично възпаление на лицето, което се дължи на малки разширени кръвоносни съдове точно под повърхността на кожата.
Специалистите не знаят какво причинява розацея. Въпреки това, съществуват теории, че появата й може да бъде, поне отчасти, генетично обусловена. Съществуващите медикаменти (като локални противовъзпалителни лекарства и антибиотици) могат да намалят зачервяването и възпалението, но за възпалението все още няма лечение. Много хора са в състояние да намалят признаците на розацея, като променят диетата си и избягват храни и напитки, които я обострят.
Розацеята засяга повече от 14 млн. души само в САЩ, включително някои известни личности като американският президент Бил Клинтън и покойната Лейди Даяна, принцеса на Уелс.
Счита се, че кофеинът, излагането на слънце, пикантните храни и хормоналните фактори могат да предизвикат развитието на розацеята или да я влошат на по-късен етап.
Ново изследване обаче оспорва връзката между кофеина и розацеята. Проучването анализира здравните данни от предишни изследвания сред близо 83 000 жени за повече от десетилетие, като установява, че:
– Жените, които пият четири или повече чаши кафе на ден, са значително по-малко склонни да съобщават за розацея, отколкото тези, които пият малко или никакво кафе.
– Жените, които пият по-малко от четири чаши кафе всеки ден, също е по-малко вероятно да имат розацея, въпреки че защитният ефект е по-малък.
– Консумацията на кафе без кофеин не е свързано с по-ниска честота на розацея.
– Приемането на кофеин от други храни или напитки (като шоколад или чай) не оказва влияние върху вероятността от развитие на розацея.
Изводът от резултатите може да бъде вероятно само един: „Повече кофеин, по-малко розацея“.
Кофеинът помага също и за изгаряне на калориите в човешкия организъм, така че популярните напитки като кафе и черен/зелен чай могат да се окаже ценно средство в борбата със затлъстяването – един от най-големите бичове на съвременния свят.
Кофеинът увеличава освобождаването на хормона окситоцин в главния мозък, като по точи начин регулира апетита и метаболизма, улеснявайки изгарянето на излишните килограми.
Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса, като аденозинът регулира съня и енергийния баланс при хората.
При изследванията това е довело до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването. Специалистите обаче са експериментирали с екстремно високи дози от 60 мг/кг.
Това се равнява на 30-40 чаши кафе при хората, тъй като препоръчителната дневна доза е от порядъка на 200 мг.
Въпреки това откритието може да бъде база за създаване на медикамент с кофеин за отслабване, който да увеличава дневния енергиен разход.

Източник: ladyzone.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2019 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 258 246 преглеждания