Кафето помага кожата на лицето да остане здрава

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2019 10:58

Кафето помага кожата на  лицето да остане здрава

Акценти

  • Консумацията на кафе без кофеин не е свързано с по-ниска честота на розацея.

Свързани публикации

Розацеята е може би нещо, което сте виждали много пъти по кожата, но не сте знаели какво представлява. Може би самите ви имате розацея. Какво е розацеята? Това е червено или розово обезцветяване по бузите на някои хора, особено на жените със светли коси. Розацеята е хронично възпаление на лицето, което се дължи на малки разширени кръвоносни съдове точно под повърхността на кожата.
Специалистите не знаят какво причинява розацея. Въпреки това, съществуват теории, че появата й може да бъде, поне отчасти, генетично обусловена. Съществуващите медикаменти (като локални противовъзпалителни лекарства и антибиотици) могат да намалят зачервяването и възпалението, но за възпалението все още няма лечение. Много хора са в състояние да намалят признаците на розацея, като променят диетата си и избягват храни и напитки, които я обострят.
Розацеята засяга повече от 14 млн. души само в САЩ, включително някои известни личности като американският президент Бил Клинтън и покойната Лейди Даяна, принцеса на Уелс.
Счита се, че кофеинът, излагането на слънце, пикантните храни и хормоналните фактори могат да предизвикат развитието на розацеята или да я влошат на по-късен етап.
Ново изследване обаче оспорва връзката между кофеина и розацеята. Проучването анализира здравните данни от предишни изследвания сред близо 83 000 жени за повече от десетилетие, като установява, че:
– Жените, които пият четири или повече чаши кафе на ден, са значително по-малко склонни да съобщават за розацея, отколкото тези, които пият малко или никакво кафе.
– Жените, които пият по-малко от четири чаши кафе всеки ден, също е по-малко вероятно да имат розацея, въпреки че защитният ефект е по-малък.
– Консумацията на кафе без кофеин не е свързано с по-ниска честота на розацея.
– Приемането на кофеин от други храни или напитки (като шоколад или чай) не оказва влияние върху вероятността от развитие на розацея.
Изводът от резултатите може да бъде вероятно само един: „Повече кофеин, по-малко розацея“.
Кофеинът помага също и за изгаряне на калориите в човешкия организъм, така че популярните напитки като кафе и черен/зелен чай могат да се окаже ценно средство в борбата със затлъстяването – един от най-големите бичове на съвременния свят.
Кофеинът увеличава освобождаването на хормона окситоцин в главния мозък, като по точи начин регулира апетита и метаболизма, улеснявайки изгарянето на излишните килограми.
Кофеинът блокира аденозиновите рецептори в хипоталамуса, като аденозинът регулира съня и енергийния баланс при хората.
При изследванията това е довело до освобождаване на окситоцин, който намалява затлъстяването. Специалистите обаче са експериментирали с екстремно високи дози от 60 мг/кг.
Това се равнява на 30-40 чаши кафе при хората, тъй като препоръчителната дневна доза е от порядъка на 200 мг.
Въпреки това откритието може да бъде база за създаване на медикамент с кофеин за отслабване, който да увеличава дневния енергиен разход.

Източник: ladyzone.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2019 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.