Къде и как ще се отбележи утре Богоявление?

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 15:27

Къде и как ще се отбележи утре Богоявление?

Над 40 млади мъже ще се хванат на традиционното Ледено хоро в Града на Белоногата на Богоявление. То ще бъде с благотворителна цел и ще се състои във водите на река Харманлийска от 11:30 часа. Половин час преди това от сградата на Община Харманли ще тръгне Литийно шествие до мястото на кулминацията на празника.

Тази година, ритуалът по спасяването на честния кръст в Любимец ще се извърши от 11.00 ч. при устието на р. Бисерска, където реката се влива в р. Марица, в местността Бикя.

В надпреварата за изваждане на кръста от водите на реката могат да се включат православни християни, навършили 18 години. Записването за участие в ритуала става в църквата „Свето Успение Богородично“ или в самия ден, на място, от 10.30 до 11.00 часа.

Организатори са Църковното настоятелство при храм „Свето Успение Богородично“ и Община Любимец, която осигурява награда от 100 лв.

В Симеоновград хвърлянето на кръста ще бъде до железния мост, около 10:30 часа. Шествието ще започне в преди това в 10:00 часа от сградата на Общинска администрация.

В Свиленград Богоявленския ритуал ще се състои от 11:00 часа на Стария мост на река Марица. По традиция по това време се събират стотици граждани.

Ритуали ще се състоят и в тополовградските села Срем и Устрем.

100 лв., бутилка червено вино и кърпа ще получи смелчагата, който извади кръста от водите на река Марица в квартал „Черноконево“, Димитровград. Преди това 14.00 ч. ще започне литийно шествие от храм „Свети Георги“ до брега на река Марица, където архиерейски наместник Отец Георги ще извърши ритуала със спасяването на кръста.

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 5, 2019 15:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.