Изясниха се имената на кандидатите за съветници и кметове в община Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 28, 2019 07:55

Изясниха се имената на кандидатите за съветници и кметове в община Тополовград

Акценти

 • Вестник „Сакарнюз“, #35/164, 27 септември – 3 октомври 2019 г.

Свързани публикации

Ясни са вече имената на кандидатите за общински съветници, за кмет на община и кметове на кметства в Тополовград. Те са регистрирани в ОИК и е малко вероятно да настъпят някакви промени в рамките на срока по Изборния кодекс.
От „големите“ играчи на тополовградската политическа и изборна сцена първи се регистрираха, още на 18 септември, от политическа парти „Възраждане“. Както се знаеше и очакваше, кандидатът за кмет е досегашният Божин Петров Божинов, който ще се бори за трети мандат, след двата си досегашни 2011 – 2015 г. и 2015 – 2019 г. Листата от кандидати за общински съветници е в пълен размер от 17 имена и е подредена така:
Коста Ташев Стойчев, Петър Златев Янчев, Силвия Георгиева Георгиева, Добромира Димитрова Николова, Пламен Минчев Минчев, Красимир Вълков Иванов, Митко Лазаров Батчев, Георги Иванов Георгиев, Добрин Георгиев Парнаров, Иван Георгиев Саракчиев, Веселин Мирчев Герджиков, Антоанета Славова Палазова, Банко Димитров Банков, Иван Кръстев Михайлов, Анета Митрева Даткова, Красимир Ангелов Тодоров и Симеон Тодоров Василев.
От тази партия издигат кандидати за кметове на кметства в 5 от 6-те в общината. В с. Радовец – Христина Димитрова Маврева, в с.Устрем – Иван Димитров Клюнков, в с. Орешник – Радко Георгиев Атанасов, в с. Хлябово – Надка Динева Динчева и в с. Орлов дол – Красимир Андронов Костов. В с. Синапово от “Възраждане“ ще подкрепят издигнатия от НФСБ – Теню Минчев Тенев.
Втори, на 22 септември, се регистрираха от ГЕРБ. И тук отдавна се знаеше кой ще е кандидатът за кмет на общината – Васил Иванов Сяров, който беше кандидат и преди четири години и беше изпреварен от Божин Божинов на втория тур.
Листата за съветници и тук е пълна. Тя се води от Васил Иванов Сяров, след него са Борис Христов Борисов, Светла Георгиева Михайлова, Катя Гешева Господинова, Соня Иванова Пулева – Божилова, Йовка Динкова Дионисова – Маркова, Николай Иванов Колев, Иван Данчев Спиров, Таня Маринова Щерева, Фатме Шенол Кез, Райчо Стоянов Райчев, Анелия Христова Ангелова, Краю Митрев Краев, Росен Павлов Пурлантов, Христо Георгиев Илиев, Любомир Лазаров Кехайов и Атанас Димитров Анастасов. Тази партия издига кандидати за кметове на кметства. В с. Орешник – Тодорка Севова Арнаудова, в с. Орлов дол – Златка Иванова Андронова, в с. Радовец – Ангел Петров Ангелов, в с. Синапово – Тенчо Янчев Димитров, в с. Устрем – Христо Димитров Илчев и в с. Хлябово – Янко Богданов Младенов.
От „БСП за България“ като коалиция регистрираха своите кандидати в последния възможен ден – на 24 септември. Кандидата за кмет на общината е този, който се и очакваше – Янко Атанасов Илиев, който за първи път участва като кандидат в Местните избори.
И тук листата за общински съветници е в пълен размер. Водач е Янко Атанасов Илиев, а след него са Кера Иванова Спирова, Данчо Димитров Трифонов, Атанас Димитров Атанасов, Милена Илкова Терзиева, Георги Димитров Чаушев, Атанас Матев Атанасов, Ангелина Тодорова Кръстева, Камен Петков Бакърджиев, Митко Ангелов Манчев, Пламена Златкова Георгиева, Цветка Сотирова Загорова, Никола Георгиев Ходжев, Виолета Георгиева Георгиева, Емил Найденов Кирилов, Христо Николов Сотиров, Иванка Христова Стоянова.
От коалицията на БСП издигат кандидати за кметове на кметства в четирите от общо шест кметства в общината. В с. Орлов дол – Виолета Георгиева Георгиева, в с. Орешник Емил Найденов Кирилов, в с. Синапово – Цветка Сотирова Загорова и в с. Устрем – Никола Георгиев Ходжев. След като от „Възраждане“ и ГЕРБ „отмъкнаха“ потенциалните кандидати на БСП за Радовец и Хлябово, от лявата партия не можаха да издигнат други свои хора.
За кандидатите на останалите регистрирани партии и коалиции в ОИК за общински съветници и кметове на кметства на Местните избори ще ви информираме в следващия брой на вестника.

Ясен е броят на бюлетините, необходими за първия тур
в община Тополовград

Със свое Решение № 42 от 24 септември ОИК е заявила необходимия според нея брой на бюлетините за Първия тур на местните избори на 27 октомври. Ето какво е предложила комисията: 1. Бюлетини за избор на общински съветници – 9 900 бр.; 2. Бюлетини за избор на кмет на общината – 9 900 бр.; 3. Бюлетини за избор на кметове на кметства: кметство с. Орлов дол – 400 бр.; кметство с. Орешник – 500 бр.; кметство с. Синапово – 400 бр.; кметство с. Хлябово – 500 бр.; кметство с. Устрем – 900 бр.; кметство с. Радовец – 600 бр. Броя на заявените бюлетини за различните видове избори е съобразен с броя на имащите право на глас в общината и съответните населени места. Броя на бюлетините за втория тур на изборите ще е различен, тъй като евентуален балотаж е възможен само при избора на кмет на общината и кметове на кметства. Разбира се, ако се стигне до такъв.
Община Тополовград с нов Заместник кмет
Иван Вълков Замов е временно изпълняващият длъжността кмет на общината. На тази длъжност той е избран с решение на заседание на ОбС, провело на 26 септември. Иван Замов работеше досега в структурата на Общинската администрация като специалист.
Ден преди това кметът Божин Божинов освободи от длъжността зам.-кмет Наско Ангелов Стоянов, който на предстоящите избори е кандидат за кмет на общината.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 28, 2019 07:55
Напиши коментар

2 Коментара

 1. Руска Стоянова септември 28, 18:49

  А защо ли липсва информация за датата 23.09.2019год. г-н Тонев?

  Отговори на този коментар
 2. Г-жа септември 28, 18:21

  Подсъдим е фактът, че статията Ви, Господине, е непълна. Моля допълнете и обновете!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.