Изпитанията на Дяволската пътека не уплашиха ентусиасти

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 2, 2020 15:24

Изпитанията на Дяволската пътека не уплашиха ентусиасти

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/910 година XVII, 3 - 9 юли 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Дяволската екопътека в Родопите постави на сериозни изпитания група ентусиасти от Харманли. През изминалата неделя 20 човека, организирани от Господин Бабамов, потеглиха с автобус към екстремната прелест в тази част на България. В продължение на няколко часа те преодоляваха нейните препятствия, като не се огънаха пред тях.
Маршрутът на пътеката е кръгов, като има два обособени кръга – Голям и Малък. Групата реши да поеме по втория. Началото на похода започна леко и приятно от паркинг, край село Борино. Движението бе почти по равно или на някои места с много лек наклон надолу, който сякаш сам те тегли напред, без да се налага да полагаш усилия, за да се придвижваш. Времето бе слънчево, дори много горещо по откритите части, чуват се песни на птички и ромон на вода покрай реката.
Така неусетно се стигна до Златната върба. Поверието гласи, че на това място през 50-те години на миналия век, местен жител е открил 157 златни турски монети и затова то е кръстено „Дървото на късмета“. Под сенките в гората на места се срещаше едно малко розово цвете – Силивряк (Орфеево цвете), за което има доста поставени табели да не се къса, тъй като е защитено.
Продължавайки по пътеката, се минава и покрай вековното „Дърво на Орфей“, което е с интересно израснали клони, наподобяващи древния музикален инструмент лира. На места, в пролуките между дърветата се вижда и панорамната площадка Орлово око.
По маршрута има множество указателни табелки, които сочат не само посоката, но и необходимото време, за което се стига до следваща опорна точка.
Сякаш за да оправдае името си, докато вървя равно и спокойно, пътеката като истински дявол скоро смени образа си на 180 градуса и макар да бе красиво и силно запленяващо, се превърна в адско и страшно място, като наименованието си. От полегата се превърна в класическа горска пътека, която ту се изкачва, ту слиза край камъни и паднали дървета.
Последва слизане по стръмни дървени стълби, които отвеждат под свода на естествен скален мост, наречен също Дяволски. Стръмното спускане, тесните скали и буйно шумолящата долу в ниското вода, създават доста страшно усещане на дръзналите да посетят това място.
След серия от няколко стълби, пътеката отново излиза на здрава почва и така около 25 минути се върви спокойно в гората, след което се минава през два малки и много приятни водопада. Веднага след тях попадаш в тесен каньон, изкопан бавно и упорито от водите на реката. Това са две успоредни и почти отвесни скали с височина около 30 метра. Точно по тях са построени и дървените стълби, по които, спускайки се, реката се пресича и се преминава на другия „бряг“. Пръските от буйната вода са направили дървените стълби мокри и хлъзгави, което прави ходенето по тях доста рисковано.
Правейки си почивки на обособените за това места – дървени беседки или полягайки на тревата, разхлаждайки се от време на време в реката, планинарите завоюваха и тази поставена от тях дестинация.
Кой по-бързо, кой по-бавно, всички от групата успяха да преодолеят предизвикателствата на Дяволската пътека и да се приберат у дома уморени, но удовлетворени.

Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската – 945 м, като наклона през цялото време варира между 20-40 градуса, а при скалните венци достига над 70. Дяволската пътека е официално открита и отворена за туристи през август 2015 година. Тя е реализирана по проект “Среднопланински атрактивен маршрут Дяволска пътека”.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 2, 2020 15:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама