Изминалата 1996 на страниците на вестник „Събота“

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 4, 1997 09:22

Изминалата 1996 на страниците на вестник „Събота“

Акценти

  • Вестник „Събота“, #51/94, 28 декември 1996 – 2 януари 1997 г.

Свързани публикации

Януари

1996-та стартира с вестта за трите авиобомби, открити от надежденския кмет Димитър Стратиев, които едва не взривиха селото. Ресторант „Хеброс“ бе даден под наем за сумата 63 000 лева годишно и се превърна в сватбарски стол, а на храмовия празник на църквата „Свети Атанасий“, в присъствието на свои колеги от региона, кметът Атанас Бързев трикратно се отрече от дявола и бе приет в лоното на християнството лично от владиката Панкратий. Спря да излиза общинският вестник „Харманли“ и „Събота“ остана единствен стожер на свободното слово в града.

Февруари

Футболистите на „Хеброс“ се сдобиха с нов треньор – Иван Арсов. В интервю за „Събота“ той заяви, че втората позиция е неуспех и мястото на отбора е във В група.

Петко Арабаджиев стана шеф на ПИМБ, общинарите се скараха по изключително важния въпрос за пъдарите, а между Харманли и Бисер катастрофира иракският културен аташе.

Малко преди да изтекат 100-те дни на кмета Бързев, в общинската власт се завърна Антон Памуков.

Март

Димитър Стратиев отново откри бомба, 128 легла барабар с матраците, както и огромен брой възглавници, калъфки и чаршафи бяха приватизирани на безценица от хотел „Хеброс“, който се подготвяше за продажба^ Между другото, още се подготвя…)

Докато „Събота“ с легендарен купон празнуваше първата си годишнина, Гьората се закани да ремонтира часовника на Монопола, но си остана със заканите, за разлика от инж. Тошко Тодоров, харманлийският управител на винарска къща „Сакар“ в Любимец, който удържа на думата си и пусна на пазара екологично чистото „Мерло от регион Харманли“.

26-годишният димитровградчанин Атанас Христов стана младши прокурор на Харманли, сините си избраха Стоян Митков за нов-стар лидер СДС, а „Хеброс“ се изкатери на 3 точки от „В“ група.

Април

Стартира масовата приватизация.

Незнайни кюрди пребиха частната хотелиерка Петричка в дома й, а комунистите се обединиха и създадоха БЕКП. Електротехникумът получи името „Захари Стоянов“. Върховният съд обяви за невинни разстреляните от Народния съд харманлийски депутати М. Сакарски и Д. Тодоров.

„Хеброс“ е на точка от лидера!

Май

23-годишният Димитър Шопов и три години по-големият Антон Георгиев бяха зверски заклани почти в центъра на Харманли, а убийците им все още се издирват.

Социалистите преизбраха Николай Павлов за свой председател, ловците си харесаха Митко Скерлев за шеф. На път към президентското кресло Петър Стоянов намина и през Харманли, НУ „Отец Паисий“ отпразнува 66-годишнина.

Едноседмичен екшън край Черна могила, отразен по достойнство в централните медии, завърши с геройската смърт на 500-килограмовия бик Гошо. Добичето бе отстреляно след безбройни премеждия от 25- годишния ловец Тодор Ангелов.

Загадъчна пещера зейна в Шишманово, младият борец Михаил Христов спечели приза „Георги Сидеров“.

Легендарната „Черничка“ се срути безвъзвратно, управителят на „Модис“ подаде оставка, а „Хеброс“ загуби всички шансове за „В“ група, след като падна с 3:0 от лидера „Сокол“.

Доларът мина 150 лв. и всички оревахме орталъка, без да подозираме какво ни чака. Белият хляб скочи на 20 лв.

Юни

Равен с Испания, бихме румънците и „Събота“ побърза да напише, че пътят към „Уембли“ е открит. Но дойдоха французите и супата на Любо Пенев… Хор „Славей“ навърши 100 години, трийсетина харманлийци се престрашиха да приемат Зарковата чешма, а в печално известното общежитие без стълбища в Малкоча деца откриха бебешко трупче. Приватизационните фондове вдигнаха гюрултия до Бога, умря Мечо Бояджията, а Ганчо Илиев взе „Приказките“ за 97 000 лв. годишно.

Болницата получи първата си истинска линеика от Емилия Маслаова, фалираха ПЧБ и „Минералбанк, а след като оцениха комплекс „Хеброс“ на 97 300 000 лв., съветниците излязоха в заслужен отдих.

Юли

Белият хляб стана 45 лв., водата поскъпна с 13 лв. за кубик. Харманли остана без градски транспорт и динената кора под управиттеля на „Сика“ Георги Якалиев бе инсталирана. Полицията простреля 24- годишния варненец Никколай Биволарски при опит за рекет на бизнес­мена Иван Раев.

Август

Хлябът стана 55 лв. Народът озверя, българин и циганин изнасилиха девойка в „Малкоча“. Църковните архиви на 5 села изгоряха заедно с къщата на доситеевския свещеник Иван Тончев.

След като насъщният скочи на 64 лв., в болницата се роди дете с дясно сърце, а рационализаторът Петко Жеков изобрети поредното си перпетуум мобиле. 48-годишната Милка Гочева се хвърли под влака, в бащиния двор на футболиста Никола Велков се пръкна слънчоглед с 19 глави.

Септември

„Събота“ разкри, че през юни сме пили негодна вода, 11 инициатори създадоха в Харманли „Заедно за България“, но файда и от двете нямаше. 55 сифилитици бяха регистрирани в общината, а Ради Белянов пусна хвърчила в името на царя. „Гергана“ навъртя 30 лазарника и се приближи към затварянето си – за разлика от ДСК, която влезе в нова къща.

Умря Топала, премазан от ТИР на паркинг „Гергана“.

Октомври

Убиха Луканов, убийците били с харманлийски корен, гръмнаха медиите. Може и затуй още не са хванати… Маразов се срещна с 50 адаши в Славяново, но адашите на Петър Стоянов се оказаха повече. Пак в Славяново пастирът Петко Митев претрепа с бастун 27-годишната си колежка Зюмбюла Колева.

Българските бардове за единайсети път се стеекоха в Града на Белоногата, за да излъчат достойния носител на наградата ПОКИ, графиня Наталия Комогорова. „Гергана“ се оказа тясна да побере всички любители на изпятата поезия, но не това бе причината да я затворят ден след ку­пона.

Ноември

Боян Саръев просветли града, но от казармата бяха откраднати два пищова. Доокато „Хатекс“ печелеше в Париж европейска награда за качество, „Сика“ начена епична подготовка за стачка. В „Маламардере“ безработен се опита да се обеси, отрови и запали за по-малко от 12 часа.

Декември

„Славейков“ навърши 30 години, отбелязаха се 5 лета от смъртта на д-р Чочков. В Овчарово гръм изпепели къща до основи, маскиран уби старец пред очите на жена му. На площада пак нямаше коледна елха, но стартираха стари и нови заведения: „Приказките“, „При Графа“, „Торино“…

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 4, 1997 09:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама