Изложба за спасяването на евреи гостува в Културен център

Милена Митева
От Милена Митева ноември 2, 2018 10:39

Изложба за спасяването на евреи гостува в Културен център

Изложба „Хасковските евреи и спасението – 1943 г.” гостува в Харманли. Тя бе открита от областния управител Станислав Дечев в Културния център на града.
„Не далеч, преди 75 години, започна масово депортиране на евреи и цялата общественост на България се опълчва срещу това и успява да ги спаси. Това се е случило в Хасково и Хасковска област, където са се обединили повечето общественици, показани на изложбата“, каза инженер Дечев.
Той благодари за подкрепата на Регионалното дружество на евреите “Шалом” и Държавния архив в Хасково, които са се съгласили да осъществят изложбата, за да могат поколенията да помнят този период от историята.
Повече подробности за платната разказа Виолета Костова, уредник на Регионален исторически музей. Тя сподели, че по инициатива на областния управител изложбата гостува през октомври в читалищата на Хасково, Любимец, Свиленград, Димитровград, а Харманли е последният град, в който се представя.
Експозицията включва многобройни снимкови и документални материали от заселването на етноса по тези места в началото на IXX век до събитията от началото на 40-те години на миналия век, след приемането на антиеврейско законодателство.
На събитието присъстваха кмета на града Мария Киркова, нейният заместник Валентина Димулска, секретарят на общината Цонка Малева и зам.-областния управител д-р Стефка Здравкова.

 

Милена Митева
От Милена Митева ноември 2, 2018 10:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.