Изложба ,,Сакар – Земя на съкровища“ в НЧ ,,Отец Паисий 1925“ – с. Левка

Сакар нюз
От Сакар нюз март 13, 2017 11:19

Изложба ,,Сакар – Земя на съкровища“ в НЧ ,,Отец Паисий 1925“ – с. Левка

Село Левка се включи в отбелязването на местния празник ,,Кюпек бей – Ден на плодородието“, по покана на народно читалище ,,Отец Паисий – 1925“ и Зелени Балкани.
Всяка година в началото на пролетта в селото се чества този забавен празник, като той до голяма степен напомня на Кукерските традиции и се отбелязва в началото на месец март. Централните фигури в обичая са беят, кадъната и арапинът, които посещават къщите в селото и благославят семействата за плодородие и добра реколта през годината.
Изложбата на Зелени Балкани ,,Сакар – Земя на съкровища“ бе открита на 4 март в сградата на НЧ ,,Отец Паисий -1925“ , като част от програмата за отбелязване на Празника. Тя е разработена по проекта на Зелени Балкани – ,,Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360, изпълняван с подкрепата на Програма LIFE на ЕС. Чрез атрактивни фотоси и текст, изложени върху информационни пана, Изложбата разказва за едно най-големите богатства на Сакар – биологичното разнообразие на района. Съхранените в района животински и растителни видове, и типични пейзажи са причина районът да е част екологичната мрежа НАТУРА 2000 и международната инициатива Европейски Зелен Пояс.

снимка: Зелени Балкани

Сакар нюз
От Сакар нюз март 13, 2017 11:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама