Излезе Транс Гурме Каталог за местните винопроизводители

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 13, 2020 17:23

Излезе Транс Гурме Каталог за местните винопроизводители

Крайпътния характер на община Харманли се изразява с думите:

„Харманлиецът няма нужда да пътува, защото светът минава през града му.“

Специфичното географско разположение е определило историята на региона.

Тъкмо тук – между Родопите и Странджа е бил „входът“ към централните и северни части на Балканския полуостров…

Така започва книжката, озаглавена „Транс Гурме Каталог за местните винопроизводители, които предлагат алтернативни форми на туризъм в община Харманли“.

В 45 страници е събрана най- интересната информация за местните сортове грозде, местния тероар, по- известни маршрути и забележителности, които може да се посетят по време на винени турове.

Книжката е по идея на Сдружение „Бизнесът за Харманли” и е изработена по проект № CB005.2.23.026 „Харман – туристическата спирка за култура и история на народите“ и съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ № RD-02-29-248/27.09.2019г по Програма Интеррег-ИПА за трансгранично сътрудничество България-Турция в партньорство с Център за обществено образование гр. Кешан, Турция.

Във втората половина от книжката е поместена информация за прочутото бяло саламурено сирене от Кешан. Описани са и комбинации на съчетание на видове сирена с вино.

Книжката е с тираж 2000 броя, като ще се разпространява безплатно на хартия и в електронен вариант. Особено интересна е за туристите, които посещават Харманли.

Струва си да бъде прочетена, защото „Всяка трета бутилка вино в България е направена от Сакарско грозде“

Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Турция 2014-2020. Осъществява се в партньорство с Център за обществено образование гр. Кешан, Турция.

Обща стойност на проекта: 94 354,72 EUR, от които 80 201,51 EUR европейско съфинансиране и 14 153,21 EUR национално съфинансиране

Тази публикация е направено с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България-Турция 2014-2020, CCI No 2014TC16I5CB005. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Сдружение „Бизнесът за Харманли” и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган и Националния орган на Програмата.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 13, 2020 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама